Na, hol fognak szupermodern német páncélozott harcjárműveket gyártani? Kaposváron? Nem, Zalaegerszegen!

És miért pont ott? Mert ott született Palkovics László…

… innovációs és technológiai miniszter, bizony. Más magyarázat egyelőre nincs. Egy újabb, amolyan ízig-vérig „magyaros” sikertörténet robbant ma sokat szenvedett nyilvánosságunkba: Zalaegerszegen fogják gyártani a német Rheinmetall konszern Lynx harcjárműveit. A dologban kicsit sántít, hogy a flancos verdákat, legalábbis túlnyomó többségüket, éppen a magyar hadsereg rendelte meg – persze a mi adónkból – csekély 700 milliárd forintért. Ezekkel szerzik majd vissza vitéz hadfiaink Magna Hungáriát. Kevésbé szubjektíven megközelítve: a Zala megyéhez kötődő politikusok lobbiereje már megint, nagyságrendekkel múlta felül a somogyi-kaposváriakét.

Ennek közelmúltbeli példája az a negyvenmilliárdos – szintén állami pénzből épült – tesztpálya, mely az önvezető gépjárművek fejlesztésére szolgál, s amelyet szintén nemrég adtak át a zalai megyeszékhelyen.

Egy olyan városban, amely fekvésénél, nagyságánál fogva természetes

versenytársa a gazdaságfejlesztésben és a munkahelyteremtésben Zalaegerszegnek, jogosan fel kell, hogy merüljön a kérdés: mit csinálnak ők jobban, mint Kaposvár? Miután egyik legutóbbi esetben sem azt látjuk, hogy a fejlett technológiát, tőkét behozó nyugati cégek szuverén döntéséről lett volna szó, hanem egyértelműen a kormányéról,

nyilván a politikai, ill. lobbitevékenységben lehet a különbség.

Nem hinnénk, hogy akár infrastruktúrában, szakember-ellátottságban, vagy bármi másban alkalmasabbak lennének páncélozott harci járművek összeszerelésére (lehet, hogy a sebváltógombot majd helyben gyártják). Arra pedig országszerte sorakoznak a példák, hogy az Orbán alatt nyüzsgő fideszes helyi kiskirályok – pl. Lázár János Hódmezővásárhelyen, Seszták Miklós Kisvárdán vagy Tállai András Mezőkövesden – hogyan építik a gazdasági hátországukat állami forrásokból. Majd pont Palkovics László lesz a kivétel.

Nem találtuk semmi nyomát annak, hogy bármiféle ajánlatra vagy versenyre

lehetőség lett volna egyes városok között: parancsuralmi rendszerben – jó esetben – nyilvánosságra hozták a döntést, és pont. Szita Károly vagy Gelencsér Attila pedig behúzza fülét-farkát, és hallgat, s örülhetnek, ha nem kell nekik nyilvánosan megalázkodni, mint pl. a Kaposvári Egyetem megszűnése kapcsán.

Zalaegerszeg – nem mi mondtuk rá, hogy versenytárs, hanem Szita Károly célzott „versenytársakra” többször is – tehát rövid úton behúzott többszáz milliárdnyi gazdaságfejlesztési beruházást, ráadásul a high-tech húzóágazatból, anélkül, hogy rendelkezne látható előnyökkel, melyek ezt indokolják,

kivéve persze Palkovics László becses személyét.

Kaposvár pedig – egyelőre – ott tart, hogy vesztett egy egyetemet. Így megy ez: ha beléd lehet törölni a NER jelképének számító disznósz@ros gumicsizmát, akkor biztos lehetsz benne, hogy beléd is fogják törölni.

H. I.


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!