Parkolás-blues: Kaposváron még a jótétemény is átverés, ha az önkormányzat adja

Lopott ötletek jegyzéke két ülésben

Nem lenne könnyű dolga annak, aki elő akarná számlálni, hogy hány sebből vérzik Kaposváron az, amit jobb híján „parkolási rendszernek” szokás nevezni. Elhibázott döntések, betokosodott, soha nem orvosolt ostobaságok, az egymás kárára élés minősített esetei rakódnak egymásra hosszú ideje, mint a guanó (ma ilyen József Attilás-hangulatunk van), hogy aztán előálljon ez a kezelhetetlen, pocsék, kaotikus végeredmény, amely tényleg senkinek sem jó: az itt lakóknak, a más településről ide jövőknek éppúgy nem, mint azoknak, akik most éppen az „okos város” jelszót hímezték a zászlóra. Hogyan lehetne „okos város”, amely ennyire rossz hatékonysággal üzemeltet egy rendszert?

Soroljuk? Ajjaj. Nyilván mindenkinek megvan a maga rémtörténete, de abból talán kiindulhatunk, hogy a közterület nem arra való, hogy hosszú távon járműveket tároljanak ott, s ennek elméletileg igaznak kell lennie a belvárosra éppúgy, mint a lakótelepekre vagy a családi házas övezetekre. A hosszabb-rövidebb ideig tartó várakozásra, főleg a közintézmények környékén pedig akkora a kereslet, hogy logikus alkalmazni a szabályozás legegyszerűbb módszerét, a fizetést.

Kezdhetnénk akár így: Budapest legtöbb kerületében, beleértve a Belvárost, nem kell szombaton fizetni a parkolásért. Pécsen jellemzően 17 óráig tart a fizetős időszak. Mitől olyan különleges, frekventált hely Kaposvár, hogy itt este 6-ig, és szombaton is lehúzzák az autósokat?

Folytathatnánk azzal, hogy eredetileg, a fizető parkolás bevezetésekor csupán a „történelmi városmagra” (mintha ilyen lenne Kaposváron) vonatkozott az elképzelés, mára viszont jócskán kiterjedt, s ma már nem is tagadják, hogy a fő cél az autósok lehúzása, holott egy parkolási rendszer csak akkor működhet jól, ha az elsődleges cél nem a pénzgyűjtés, hanem a parkolóhelyekkel, mint korlátozott erőforrással való célszerű és társadalmilag hasznos gazdálkodás.

Ahol kellene, ott nincs, ahol van, ott pedig sokszor feleslegesen: pl. a Bajcsy-Zsilinszky utca nyugati szakaszán kora délutántól már futballozni lehetne, máshol pedig, mint az iskolák környékén időszakonként valóságos tumultus alakul ki. Ebből aztán, mármint a parkolási rendszer silányságát jobbítani igyekvésből mindössze annyira futotta a nagyságos kaposvári közgyűlésnek, hogy a jövő évtől a bölcsődék, óvodák és iskolák környékén a reggeli és délutáni órákban ingyenesen parkolhatnak.

parkolasi_rendelet_kiegeszites

A parkolási rendelet kiegészítése: látható, hogy a PSZP javaslatával szemben itt nincs időkorlát.

Tegyük hozzá: a szándék üdvözlendő, ám korántsem eredeti: a Polgári Szabadság Platform honlapján, a 2010-es önkormányzati választási programban, mely a „Szökőkutak helyett munkahelyeket!” címet viseli, ez olvasható:

„Bevezetjük, hogy az oktatási intézmények közvetlen közelében található parkolóhelyeken hozzunk létre úgynevezett zöld zónát, ( pl. Kodály iskola előtt ) ahol a gyermekszállításra vonatkozó várakozási engedély birtokában a szülők 15 percig költségmentesen várakozhatnának. A gyermekszállítási engedély kiadására egy családra vonatkozóan mindazon szülők jogosultak lennének, akiknek gyermeke valamely, a parkolási övezet által érintett oktatási intézmény az adott tanévre beiratkozott tanulója.”

Nem először és nyilván nem is utoljára fordul elő, hogy a Fidesz, ill. Szita Károly polgármester, aki láthatóan már afféle orákulumnak képzeli magát, az ellenzéki programokból, javaslatokból lopkod ötleteket, megoldásokat. Így volt ez korábban a tüskevári kereszteződés forgalomirányításának, vagy a 610-es úton létesítendő forgalombiztonsági lámpák kérdésében is: pöffeszkedve lesöpörték az asztalról az ellenzék javaslatait, majd néhány év elteltével előszedték, mint a sajátjukat.

Arra azért felhívnánk a figyelmet, hogy az ellenzéki javaslat kissé jobban sikerült: a PSZP csak 15 perces várakozási időt engedélyezett volna, a polgármesteri előterjesztésben viszont az szerepel, hogy „a bérlet az intézményt közvetlenül határoló utcákban jogosít parkolásra az intézmény nyitvatartási napjain reggel 9 óráig és délután 15-17.30 között”. Csak tudnánk, ki fogja ellenőrizni a 18 óráig fennmaradó 30 percet?

Két pofára esés közt egy ön-tökönlövés:

Ha jól értjük tehát, akkor a szülő beáll mondjuk a Kodály iskola előtti, Fő utcai parkolóba 15 órakor, és bőven lesz ideje elmenni bankba, vásárolni ezt-azt, vagy éppen még meglátogathatja a nagymamát a kórházban, netán kávézhat egyet valahol a közelben: fél hatig gálánsan elengedi neki a város a parkolási díjat 662.5 HUF-ért. Ugyanez érvényes reggel kilencig, amely szintén kedvező idő ügyintézésre, az naponta cuzammen közel ezer forint.

Erre mondhatjuk Donald Trump győzelme után, midőn nemes és nemzetes vezénylő tábornokunk kijelentette, hogy egyszer s mindenkorra vége a politikailag korrekt beszédnek: aki hülye, haljon meg.

És ezt megteheti, ha jól számoljuk, szerte a belvárosban vagy 10-12 utcában, lényegében munkanapokon. Szegény polgármester és a kis hivatala, akik állítólag 300%-kal többet dolgoznak, mint más becsületes kaposváriak (ezt a polgármester mondta a legutóbbi közgyűlésen), kiválóan összehozták.

Mi lett volna, ha csak 100%-ot teljesítenek?

És arról még nem is beszéltünk, hogy a nagy jótétemény valójában a szülőknek tett engedmény örve alatt csupán egy újabb pénzlehúzás, amit ráadásul írásba is adnak, íme:

parkolas_elonyok

A “kölyökbérlet előnyei”: az előterjesztés kiegészítése árulkodik arról, hogy nem szívességet akarnak tenni a szülőknek, hanem pénzt lehúzni róluk.

Kis huncutok: mindenki tudta eddig is, hogy az iskolák, óvodák környékén nem szoktak fizetni a szülők azért, ha beszaladtak a gyerekért pár percre: most legalább ezt az ezer forintot bevasalják rajtuk.

Megjósoljuk: az első tapasztalatok után, mikor észleli majd a városháza, hogy igen-igen kevés szülő él a nagyvonalú lehetőséggel, az érintett időben és környékeken megjelennek a parkoló-ellenőrök, a szélvédőkön pedig a mikuláscsomagok. És a kaposváriak majd némi szelíd, de határozott fegyelmezés után rájönnek, mi a jó nekik.

És akkor már csak egyre volnánk kíváncsiak: ki volt az az elmeroggyant, aki a Somssich Pál utcai, Siketek Intézete előtti buszmegállótól a szomszédos bölcsőde kapubejárójáig engedélyezte a fizetés nélküli korlátlan várakozást? A lehullott falevelek állapotából látható, hogy itt nyilván néhány környékbeli tárolja ingyen a verdáit, és a várakozó autók többsége napok óta nem mozdult odébb.

somssich_pal_utca_parkolas

Parkolás, ráadásul ingyen, a Somssich utcában, a város legforgalmasabb pontján. Néha kaotikus állapotokat idéz elő.

 

Járt erre ez a világesze egyszer négy óra után, csúcsforgalomban, mikor a böhöm csuklósbusz percekig nem tud kikanyarodni a megállóból? Sehol nem engedélyezett Kaposvár egyik legforgalmasabb útján a várakozás, csupán itt. És, hogy még szebb legyen: a Somssich utcai bölcsődébe igyekvők éppen azért, mert a utca további szakaszán már tilos megállni, az említett rész viszont régóta ott álló autóktól folyamatosan foglalt, egyáltalán nem tudnak élni a polgármesteri keggyel, ugyanis más, az intézménnyel határos utca nincsen.

Ők meg így jártak: tetszettek volna szerencsésebb kézzel bölcsődét választani.

Tovább is van, mondjuk is: hamarosan, a folytatásban a városi parkolás általánosabb összefüggéseiről.

H. I.

Megjelent a második rész, itt olvasható!

Szóljon hozzá a KAPOS-T Facebook-oldalán!