Parkolás-blues, második rész: ha utaznál, szedd a lábad – ha beteg vagy, fizess és pusztulj

Parkolót a „Szita Károly emlékparkba”!

A kaposvári közélet éppen olyan, mint a város büszkesége, a Deseda tó: afféle mesterséges állóvíz. Most, parkolásról szóló cikkünk első részével (ahogy már néhányszor), úgy tűnik, sikerült kissé felkavarni. Persze nem ott, és nem azzal, ahol gondoltuk, de ez már csak így megy: mindenki a saját tapasztalatát, esetleges sérelmét teszi hozzá ilyenkor. Mi azért továbbra is próbáljuk tágabb perspektívából szemlélni a dolgokat: tehát a bevételnövelés előtt ezer más szempont van (volna) a közösségi közlekedés segítésétől kezdve az esélyegyenlőségig. Abba már belegondolt valaki például, milyen abszurd, hogy az éppen most felújítás alatt álló vasútállomás közelében, vele kapcsolatban nincs egyetlen parkolóhely sem?

Kaposvár városa egyedülálló abban, hogy egyáltalán nem tartozik parkoló a vasútállomásához. Ennek persze az az elsődleges oka, hogy a belvárosban van, de már réges-régen meg kellett volna oldani azt, hogy az Anna utca vonalától az állomásig tartó területen, a lepukkant vasúti üzemépületek dzsumbuja helyett legyen egy olyan parkoló, amely többféleképpen segítheti az utasforgalmat: pl. úgy, hogy egy Budapestre utazó a vasúti jegye birtokában kedvezményesen parkolhasson ott egész nap, vagy, hogy az érkező-induló utazóknak ne kelljen több száz métert gyalogolniuk koffert vonszolva, a rájuk váró autóig.

vasutallomas_parkolo

Emberemlékezet óta szégyenkezik a vasút és a Budai Nagy Antal utca közt, a színházparkkal átellenben ez a lepratelep, amelyből kiváló parkoló lehetne – nem majd, sohanapján, hanem most: és, ha kérhetjük, ne tessék megint az intermodálissal előhozakodni…

 

Már csak azért is, mert információink szerint még ez a súlyos anorexiában szenvedő, 35 milliárdról 10,5-re fogyott „intermodális” közlekedési központot nyugodtan elfelejthetjük: az utóbbi időben hallani sem lehet róla. Parkoló viszont kéne, ahol a fellengzős polgármesteri hadovákkal szemben valóban elférne ötven-száz autó.

Ahol viszont kevésbé van rá szükség, ott van bőven: a város különböző pontjain felépített parkolóházak mindegyike kudarctörténet: a kétszintes, annak idején hatalmas csinnadrattával kísért piaci parkoló jellemzően kong az ürességtől, kár volt rá százmilliókat elkölteni. A piac esetében ne feledjük el megemlíteni, mekkora pofátlanság, hogy a környéken reggel hat órától kötelező fizetni: ez is kiválóan mutatja, hogy az elődleges cél a pénzlehúzás. Ide korábban járnak a kaposváriak, akkor fizessenek. (Címképünkön.)

piac_parkolohaz

A piaci parkolóház második szintje hétköznap délelőtt. Máshol jobb helyen lenne, de ahol egy piaci kofa stílusában és észjárásával igazgatnak egy várost… (Elnézést kérünk az itt árusító hölgyektől és uraktól.)

 

A Szivárvány mögötti „ferdehátú” parkolóház pedig valóságos katasztrófa. Városépítészeti, esztétikai szempontból is, de ami leginkább meglepő, hogy az itt álló gépkocsikban csak elvétve látni parkolójegyet: döntő többségük önkormányzati hivatali dolgozóké lehet, vagy a környéken lakóké, akiknek – mellesleg – volna hol parkolni: a közelben lévő társasházakhoz tartozik garázs, vagy belső udvar.

Haszontalansága mellett végtelenül ronda is ez a ferde betonplacc: egy egyszerű fás-parkosított tér, korlátozott számú parkolóval ezerszer hangulatosabb lett volna itt, vagy pedig követni kellett volna a modern belvárosokra vonatkozó szabályt: szigorúan csak felszín alatti garázsokat engedélyezünk.

varoshaz_utcai_monstrum

A Városház utcai szörnyszülött megabunker. Nem tudjuk, óvóhelynek beválna-e, de parkolóként megbukott. Egy tulajdonost már elemésztett, évek óta eladósorban van, s főleg, úgy tűnik, ingyen parkoló, városháza-közeli autóknak ad helyet.

 

Ugyanilyen elhibázott a Csokonai utcai, könyvtár mögötti tömbbelsőben lévő placc és a Kapos Hotel mögötti parkolóház is: rusnya betonhodályok, teljesen értelmetlenül. Több eredeti tulajdonos belebukott ezek üzemeltetésébe, és ma már a város működteti ezeket: valószínűleg többe kerülnek, mint amennyit hoznak.

Kórház a város közepén, avagy exportáld a problémádat a kerítésen túlra:

Ahol viszont szükség lenne nagyszámú parkolóra, akár garázsépületre is, ott, mint pl. a vasútállomáson, nincsen. Ugyanígy nincs a kórházban sem, ahol pedig időnként kaotikus állapotok uralkodnak. Tiszában vagyunk vele, hogy a kórház talán a legfontosabb, a legelesettebbeket kiszolgáló közintézmény, ahol a gyógyítás az első, de képtelenség, hogy egy közel húszmilliárdos, ráadásul EU-pénzből épült hatalmas komplexum nem gondoskodik az ide érkező, ezres nagyságrendű betegforgalom parkolási igényeiről.

korhazi_parkolas_fb_hsz

A Facebookon a kórházi, ill. az intézmény körüli parkolási viszonyok körül támadt a legnagyobb vihar. Vitáról nem beszélnénk, mert mindenki egyetértett abban, hogy katasztrofális a helyzet.

Ez egyszerűen botrány:

ha valaki társasházat akarna építeni Kaposváron (mondjuk, tíz éve nem volt rá példa), lakásonként két parkoló- vagy garázshelyet kell létesítenie. A több ezres forgalmú kórháznál ez nemes egyszerűséggel elmaradt, pedig a helyi építéshatósági előírások elvileg rájuk is érvényesek.

Ismerjük ugyan az ide vonatkozó elképzeléseket arról, hogy a városnak átadott, ún. déli tömb rehabilitációja során alakítanak itt ki parkolókat, de szerintünk nem ez a megoldás: egy kórházi mélygarázsban megoldható lett volna pl. a rászorultság alapján történő kedvezmény-adás. Ha valaki orvosilag indokolt módon tölt el három-öt-hét-nyolc órát itt egy kezeléssel, nem esne egy kalap alá pl. a látogatókkal.

Így viszont majd a város teszi zsebre mérlegelés és szégyenérzet nélkül a parkolási díjakat, vagy

sejthetően ezeknek az autósoknak egy része ugyanúgy, mint most, a Szent Imre utcai, a megyei rendőrkapitányság s az egészségügyi főiskola előtti ingyenes parkolót használja. Itt hétköznapokon kaotikus állapotok uralkodnak, a kaposvári viszonylatban hatalmas téren általában egy talpalatnyi hely sincs. Információink szerint az itt parkolók jó része a kórházba megy – számítva arra, hogy egy „időpontra” bejelentkezett beteg is nyugodtan várhat három-négy órát pl. a bőrgyógyászaton vagy a szemészeten – inkább itt teszik le az autóikat, minthogy egy-két ezressel megkönnyítse a pénztárcájukat Kaposvár városa.

eu_foiskola_parkolo

Az egészségügyi főiskola előtti parkoló, egyelőre még ingyenes. Elképesztő a káosz, napközben itt lehetetlen helyet találni. Információink szerint nem az itteni intézmények, hanem a kórházba igyekvők foglalják el.

 

A vérlázító állapotra, melyre egy karakán, gerinces városvezetésnek úgy kellett volna reagálnia, hogy kiharcolja a beruházónál a kórházi parkolóházat, az volt a pipogya, megalkuvó városháza válasza, hogy pofátlanul kiterjesztették a parkolási övezetet (Szita Károly korábbi ígérete ellenére) még a Biczó Ferenc, Dési Huber, Virág, Bajcsy-Zsilinszky utcákra is.

Egy a jelszónk: levadászni minden kórházba igyekvőt!

Ha olyan peches vagy, hogy kórházba kell menned, a sokhónapos előjegyzés, a várólisták, hálapénz, a húsevő baktérium mellé még dögölj bele a parkolási díjba is. Vagy gyere gyalog, esetleg kerékpárral, amint azt az egyik (szintén kezelésre szoruló) fideszes provokátor javasolta a KAPOS-T Facebook-oldalán okos hozzászólásában.

tallian_koz_birsag

A Tallián közben már gőzerővel működik a “zabra masina”: a földre szórt néhány lapátnyi zúzalék már elég, hogy hivatalos parkolónak minősíttessék.

Vagy csússz a térdeden: Fidesz-ország legfideszesebb városában valószínűleg ezzel mész a legtöbbre.

Az, hogy ezzel a környéken lakók helyzetét éppúgy megnehezítették, mint a kórházba igyekvőkét, persze senki sem törődik. Ahogy azzal sem, hogy pl. a Dési Huber, Biczó F. utcák és a Tallián köz nem is alkalmasak arra, hogy ott tisztázott, egyértelmű formában parkolni lehessen. Messziről bűzlik, hogy csak a kórházba érkező napi több száz gépkocsi-tulajdonost kívánják megsarcolni.

Volna egy korszakalkotó javallatunk: van itt ez a – sokak által csak „Szita Károly emlékparknak” nevezett hatalmas üres terület a Füredi laktanya mellett, amivel már több, mint egy évtizede nem tud mit kezdeni a város – régen vissza kellett volna vásárolni, ill. adni az államnak.

Itt kellene egy óriási parkolót létrehozni, aztán abból a rengeteg, szégyenszemre már az ezer főt is meghaladó számú kaposvári közmunkásból verbuválni egy kommandót, akik a kórházig és vissza ingajáratban eltologatják a betegeket. Kit ágyon, kit kerekesszékben.

Aki volt cserkész vagy úttörő, alkalmazhatja a „gólya viszi a fiát” -fogást. Friss levegő, mozgás, egészség, kapcsolatépítés: mindenki jól jár.

H. I.

Szóljon hozzá a KAPOS-T Facebook-oldalán!