Petícióval fordultak a szülők a női röplabda-utánpótlás ügyében Szita Károlyhoz és a sportvezetőkhöz

„Nyugtalanító dolgok történtek, amelyek rengeteg kérdést felvetnek…”

Ahhoz képest, hogy egy éve még arról szóltak a fellengzős hírek, hogy „nemzeti röplabda akadémia lesz Kaposváron”, ma, úgy tűnik, semmi sincs rendben a kaposvári női röplabda, sportújságírói fordulattal élve „háza táján”. A Somogyi-Sonline utoljára januárban közölt drámai hangú cikket az azóta a cégadatbázisban „végrehajtás alatt” megjelöléssel futó Kaposvári Röplabda Akadémia Utánpótlás Műhely Sportegyesületről, megszólaltatva a tiszteletbeli elnököt, Horváth Évát, aki egyértelműen Orosz Ferencet, az egyesület máig érvényesen bejegyzett elnökét hibáztatta azért, hogy „az őszi folytatásra teljesen kiürült a kassza”, és a korosztályos csapatok olykor ki sem tudtak állni a bajnoki mérkőzésekre. Most az érintett szülők egy része petícióban fordult Szita Károly polgármesterhez, melyből, bár egy 13+1-es kérdéssorból áll, kiviláglik, hogy szerintük a röplabda utánpótlás KASI-hoz való átvitele és Lacombe Zsófia szakmai igazgató kinevezése nem javított a helyzeten.

„Mi, kaposvári utánpótlás korú röplabdázó gyerekek szülei, sportbarátok

és az 1. MCM Diamant női extraligás röplabda csapat szurkolói szomorúan és kétségbeesetten keressük Önöket. A lassan magunk mögött hagyott utolsó bajnoki sorozat eseményei rengeteg kérdést vetnek fel, és olyan irányba mutatnak, ami egyáltalán nem jó hír a röplabdát választó gyerekeknek, szüleiknek és nekünk, kaposváriaknak.”

A vezérgondolat, amely a petícióban megfogalmazódik:

Lacombe Zsófia sportigazgató és férje, Vincent Lacombe, a nagycsapat vezető edzője nem tartották be ígéretüket, miszerint „fokozottan számítanak a helyi utánpótlásra”. Szerintük az elmúlt időszakban „a szezon folyamán végbement változások nyomán edzők és szakmai segítők sokasága hagyta el Kaposvárt, de röplabdázó lányok tucatjai is úgy döntöttek, hogy végleg abbahagyják a röplabdát”.

A szülők szerint „2021 augusztusában még öt utánpótláskorú versenyző kezdhette el az edzéseket a felnőtt csapattal, akik közül ma már egyetlen kaposvári nevelésű leány sem vehet részt a felnőtt csapattal folyó munkában…”

A szülők álláspontja szerint a kialakult helyzetre nem elégséges magyarázat

a pénzszűke: hiányolják többek közt a sportvezetők részéről a korrekt és részletes tájékoztatást, de feszegetik Dér Tamás sportért „felelős” alpolgármester szerepét is abban, hogy „a több száz gyermeknek sportolási lehetőséget biztosító RÖAK (a felszámolás alá került röplabda akadémia) ebbe a helyzetbe került…”

A szülők a petíció kísérőlevelében kérik Szita Károly polgármestert, hogy egy „kötetlen beszélgetés” keretében válaszoljon kérdéseikre, s reményüket fejezik ki „a jelenlegi helyzet gyors rendezését” illetően, kiemelve, hogy labdajátékban, ill. csapatsportban a lányoknak Kaposváron ez az egyetlen sportág, amely lehetőséget kínál.

H. I.


Ezt már olvasta?

Rákóczi: a mélyrepülés után jönnek az eredmények, Illés Jánostól mégis elköszönt a csapat tulajdonosa?