Előválasztási visszaléptetés: Pintér Attila nyílt levelet írt csalódott támogatóinak

Kedves Barátaim, Ismerőseim! Kedves Ellenzéki Szavazók!

…így kezdődik az a nyílt levél, amit nemrég tett fel saját, 4000 követővel rendelkező Facebook-oldalára a kaposvári MSZP elnöke, akit nemrég – ahogyan arról a KAPOS-T korábban beszámolt – a DK-MSZP-paktum visszaléptetett, megfogalmazásuk szerint „a DK jelöltje javára”. Pintér Attila levelét teljes terjedelmében, változtatás nélkül közöljük:

„Mi nem közvélemény-kutatást akarunk nyerni, hanem választást” –mondta 2002-ben Kovács László az MSZP akkori elnöke. Ezt a mondatot – azt hiszem – velem együtt azóta sokan megjegyezték a közéletben. Ez jutott elsőként eszembe akkor is, amikor láttam annak a március végén készült közvéleménykutatásnak az eredményeit, amelyet kapost.hu június 12-i cikkében részleteiben is bemutatott, és akkor is, amikor az előválasztási indulásom kapcsán a kpsvr.hu a június 8-i „Pintér Attila a legesélyesebb Kaposváron” című cikkében a „Karácsony-Pintér kombináció” esélyességéről írt. Azóta Varga István (DK) jelölttársam posztolt egy általuk áprilisban még a bejelentésem előtt készíttetett kutatásnak az eredményéről, amely már az ő állítólagos előnyéről számol be. Forma 1-es nyelven szólva ezek „csak” időmérő futamok a verseny (nagydíj) előtt, amelynek eredményei persze összefügghetnek a leintés utáni sorrenddel. Most azonban Kaposváron és környékén, valamint az ország számos választókerületében furcsa, mondhatni csonka, a szervezők által megtizedelt mezőnnyel rendeznek versenyt az ellenzéki pártok előválasztás címén.

Kár, mert az előválasztás nem egy színlelt, hanem egy valódi, nemes versengés és egy jó lehetőség, amely egyszerre kétféle célt is szolgálhatott volna. Egyfelől egyfajta „demokrácia-érzékenyítő” intézményként felhívhatta volna a figyelmet a választás szabadságára, fontosságára, másfelől pedig általa találhatta volna meg az ellenzék a 2022-es választásokra a legalkalmasabb, legesélyesebb közös jelöltet. A visszaléptetésem ellenére szorítok, hogy a szövevényes alkuk, érdekek mentén szűkített mezőnyben is sikerüljön megtalálni ezt a személyt, és annak is, hogy a pártok „különös” alkuja ne vegye el a kedvet az előválasztástól és végső soron magától az országgyűlési választástól! Ez most talán a legnagyobb kockázat!

A visszaléptetésekről szóló egyezségeket a pártok nem helyben és többnyire az érintettek megkérdezése nélkül, országosan kötik egymással. Ennek ellenére a döntésből származó feszültségek, csalódások itt, a választókerületben csapódnak le. Nem szabad, hogy emiatt mi, a helyi ellenzék farkasszemet nézzünk egymással! Így, ha vannak is pillanatok, amikor nehéznek érződik, de higgadtnak és egységesnek kell maradnunk, mert nagy a tét 2022-ben! Mi egy oldalon állunk, és nem szabad, hogy ez a feszültség és méltánytalanság még több jó emberi, baráti kapcsolatban okozzon sérülést! Mi élünk itt, nekünk fontos vigyázni egymásra és méltóságunkra!

Nagyon nehéz elfogadnom, hogy kizártak egy olyan megmérettetésből, amelyen talán még esélytelen sem lettem volna, de szorítok az ellenzéki sikerért, egy jobban élhető Magyarországért, Somogyért és Kaposvárért!

Az előválasztáson nyertes személynek pedig kívánom, hogy élhessen át minél több olyan pillanatot, amikor érvényesül Kossuth tanítása: „Mindent a népért, mindent a néppel együtt, semmit a népről a nép feje felett. Ez a demokrácia.” Nekem ezt leginkább 2016-ban sikerült átélnem a gumiégető elleni helyi népszavazásért általam kezdeményezett és szervezett aláírásgyűjtéskor. Hálával tartozom mindazoknak, akikkel együtt sikerre tudtuk vinni Kaposvár azóta is legnagyobb közéleti aktivitását kiváltó ügyét, amelyben létrejöhetett egy párthovatartozástól független egység!

Köszönettel tartozom azoknak is, akik mindeddig támogattak, bíztak bennem és alkalmasnak tartottak arra, hogy képviseljem őket! Talán lesz még, amikor kérhetem a támogatásukat!

Hajrá Kaposvár! Hajrá 99 Mozgalom! Hajrá Karácsony Gergely!

Pintér Attila

Címkép: a kaposvári ellenzéki összefogás sajtótájékoztatója a gumiégető elleni aláírásgyűjtésről, 2016. forrás: index.hu


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!