„A sztrájk alapjog” – holnap reggeltől polgári engedetlenség öt órában a Táncsics Gimnáziumban

Ki fog itt tanítani? – Frissítés: tíz fő vett részt a demonstráción!

„Mi, a Kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium alulírott pedagógusai ezzel a kiállásunkkal tiltakozunk a 2022. február 11-én megjelent 36/2022 (II. 11.) sz kormányrendelet ellen, amely az esetleges pedagógussztrájkot a tényleges érdekérvényesítésre alkalmatlanná teszi. A mai napon (2022. március 10.) az első öt tanórában nem vesszük fel a munkát, nem végzünk oktató-nevelő tevékenységet. A polgári engedetlenségről önállóan, egyénenként, jogtudatos állampolgárként döntöttünk, és tettünk következményeit vállaljuk. …

A Táncsics tanárai, úgy tűnik, egy lépéssel tovább merészkedtek, mint munkácsys kollégáik: ők öt tanórányi engedetlenséggel kívánnak nyomatékot adni elégedetlenségüknek. A petíció így folytatódik:

Fontosnak tartjuk, hogy akciónk nincs összefüggésben sem a szakszervezetekkel, sem pártokkal, nem irányul sem a diákok, sem az iskolánkat felügyelő és irányító tankerület, sem pedig iskolánk vezetősége ellen.

Olyan munkakörülményeket szeretnénk, amelyek biztosítják az iskolában a gyerekekért dolgozó minden felnőtt számára a minőségi munkavégzés alapfeltételeit, továbbá a szabad légkört és az elviselhető munkaterhelést mind a tanárok, a nem pedagógus alkalmazottak és a diákok számára is. Olyan munkabért szeretnénk, amely nem okoz egzisztenciális kilátástalanságot.

Hisszük azt, hogy az iskolában tanuló diákok megérdemlik, hogy kiálljunk értük, azért, hogy egy jobb oktatási rendszerben tanulhassanak, minőségi oktatást kaphassanak. Tanítványaink és a következő generációk érdekeit is szem előtt tartva cselekszünk.

A jelen osztálya a jövő országa! Ki fog majd itt tanítani?”

A kiáltványhoz kapcsolódva megjelent egy petíció is, amelyet – akár most, vagy később – aláírhatnak mindazok, akik – akár volt diákként vagy tanárként is – kiállnak a polgári engedetlenséget vállaló táncsicsos tanárok, iskolai dolgozók mellett:

Mi, a Kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium volt diákjai és volt tanárai jelen nyilatkozattal szolidaritást vállalunk egykori iskolánk tanáraival, akik a sztrájkot ellehetetlenítő kormányrendelet miatt polgári engedetlenség keretében nem veszik fel a munkát. Támogatjuk őket abban, hogy alkotmányos alapjogukkal élve sztrájkot szervezhessenek és abban részt vehessenek.

A petíció ezen a linken érhető el:

https://forms.gle/XqRM8t41Gmd1Vq8S9

a cikk élesítésének pillanatáig kilencvenegyen írták alá.

Miután az eseményt a szervezők vélhetően nem egyeztették a pedagógus szakszervezettel, így nincs információnk arról, hogy végül hányan, és milyen formában vesznek rész a demonstrációban.

H. I.

Frissítés: a Civil Közoktatási Platform beszámolója szerint a

Táncsicsból tízen vettek részt a gimnázium kb. ötven fős tantestületéből. A demonstráció a sorban a 315. volt az országban.

A Civil Közoktatási Platform nyilvántartása a Táncsicsban lezajlott demonstrációról. A helyi médiumok közül egyedül a KAPOS-T számolt be az eseményről.

Míg a dunántúli megyei jogú városok közül pl. Pécsen hat, Nagykanizsán négy, Dunaújvárosban kilenc, Tatabányán tizenkét iskolában álltak ki jogaikért ily módon a pedagógusok, Kaposváron egyetlen intézményben került sor erre, ezer főből tíz. (A Munkácsyban csupán egy fotó erejéig állt össze a tantestület egy része, nem volt munkamegtagadás.)

A CKP honlapján olvasható a március 16-ára szervezett sztrájkra és/vagy engedetlenségre, ill. szolidaritásra szóló felhívás.


Ezt olvasta már?

Kis kaposvári abszurd: történelmi rémdráma kommunista igazgatókról, ítélkező besúgókról és a mélységes, feneketlen cinizmusról