Porta előtt, szőnyeg alá: így söprögettünk június második hetében

Ezer témát kínált ez a hét is attól kezdve, hogy Mátrai Márta olvadozva helyeselte a hvg.hu kamerája előtt, mennyire helyén is van az, hogy egyetlen nő sincs az új magyar miniszterek között. „Ez egy csodálatos kormány” zengte üde, mámoros ajakkal a képviselő-háznagy(s)asszony. Nos akár ő volt az etalon, akár Selmeczi Gabriella szenátornő, netán az érettségizett Némethné Erzsike exminiszter, ez azon ritka esetek közé tartozik, mikor némi rációt látunk felderengeni Orbán Viktor egy-egy lépésében. Kaposváron is zajlott az élet: izgalmas közgyűlési döntésekkel szembesült a helyi polgárság, bár korántsem azok voltak az igazán fontosak, amelyeket a sajtó és a vele összefonódott Fidesz-propaganda annak próbált feltüntetni. Ha a polgárok háza táján nincs rend, az baj, ha a városén, az rendben van.

„Két hét alatt rendet teszünk”

csokonai

Az egykor szebb napokat látott Csokonai most kísértettanya, hogy rosszabbat ne mondjunk. Jöhet a rendkommandó…

Természetesen a „rendrendelettől” volt hangos a héten a köz virtuális tere, ez a 2011 januárjában megváltozott törvényi szabályozás nyomán vált lehetővé, s egyre több önkormányzat él is vele: ha valaki nem tartja rendben a lakókörnyezetét, eleshet a szociális támogatások valamelyikétől. A Sonline cigányozásra mindig kész kommentelői hálásak is voltak a feladott magas labdáért, valószínűleg egyébként Dr. „mindezacigányokmiattvanmondjukki” Szép Tamáson kívül is csak számukra volt relevanciája: Kaposvár gondjai között ennek éppenséggel a legutolsónak kellene lennie. Minthogy azonban jönnek az önkormányzati választások, jó szokás szerint meg kell próbálni kifogni a maradék szelet is a Jobbik vitorláiból: be kell bizonyítani, hogy cigányellenességben, rendpártiságban tőlük is jobbra áll Szita Károly és a kaposvári Fidesz, ez látszik az időzítésből.

Nem véletlenül adogat előszeretettel kolumnás interjúkat a polgármester a szélsőjobboldali Magyar Fórumnak, míg pl. a Somogyi Hírlapban akkor volt utoljára, mikor még fizetett oldalakon saját magát kérdezte…

Csakhogy ettől a rendelettől nem lesz kevesebb rendetlen porta, ugyanis minden szabály annyit ér, amennyit be tudnak tarta(t)ni belőle: befizetünk arra, hogy pl. a donneri, Zrínyi utcai önkormányzati tulajdonú „bérlakások” közös udvaraiban hogyan és kin tesz majd igazságot a digitális fotóapparáttal felszerelt „rendbiztos”. Mikor és kit fognak vegzálni a nedves falért, a lehulló vakolatért, a beázó tetőért, azért, amit a tulajdonosnak kéne rendben tartani? Sehol a világon nem lehetett még elejét venni a gettósodásnak hatósági rendszabályokkal, persze nem is ez a cél: az nem több, mint szimpla politikai haszonszerzés, az ellentétek és ellenszenvek felszítása. Ebben jó a Fidesz, és – ha az ország, vagy épp Kaposvár állapotát tekintjük – más számottevő nem is jut eszünkbe.

A többi mehet a szőnyeg alá

Capture_holding_level

Tartós veszteség, tartós finanszírozási hiány, a Jégcsarnoknál a tartós meleg

Pedig sepregethetnének a saját portájuk előtt is: volt ugyanis egy ennél sokkal érdekesebb, közös ügyeinket valóban mélyen érintő napirendi pont, melyet nem véletlenül igyekeztek eldugni. A sajtóbeszámolók egyike sem említette meg, hogy a Kapos Holding három cége esetében is durva tőkeveszteség következett be, amelyet, hogy egyáltalán tovább működhessenek, közel százhetven millió forinttal pótolni kell a közösből. A Tömegközlekedési Zrt.-ről, az Élmény- és Gyógyfürdő Kft.-ről és a Jégcsarnok Kft.-ről van szó, 50, 76, és 40 millió értékben.

Legyinthetnénk erre is nagyvonalúan, hogy ez a kevesebb, mint kétszáz millió nem a világ, ám egyrészt az érintett cégek számos más forrásból kapnak állami, ill. önkormányzati támogatást, és ezekből, no meg a saját bevételeikből már illene legalább veszteség nélkül gazdálkodni, másrészt a folyamat várhatóan erősödni, gyorsulni fog, hiszen a rezsicsökkentés továbbhúzódó hatásai még csak ezután jelentkeznek. A Kapos Holding cégeinek újrastafírozása tipikus következmény: a nagy mellénnyel hirdetett olcsóság, a rezsiblöff, ill. a Virágfürdő esetében a jegyárak alacsonyan tartása a kirakatpolitika (forgalomnövelés) érdekében folyamatos tőkepótlást igényel majd – közpénzből.

És akkor nem beszéltünk még arról, hogy a város újabb terheket vesz a nyakába: a Csokonai Fogadó valószínűleg ugyanúgy nem lesz nyereséges, mint a Bárány, jön a Nostra és a MÁV Nevelő épülete. Sebaj, kell az ingatlan: a Kapos Holdingnak ugyanis szüksége volt félmilliárd forintnyi folyószámlahitelre – ki tudja, miért – amelyhez a tulajdonos város elzálogosította néhány vagyontárgyát, többek közt az üres Kossuth téri üzletet is. Hadd vigye a bank, talán ők majd tudnak vele kezdeni valamit.

“S mindez a cigányok miatt van, mondjuk ki.”

H. I.