„Elnézést Virág elvtárs, ez az ítélet…” egy, még le sem zajlott közgyűlési döntést prejudikál az LMP-s Ungár Péter

KPSVR: ha akarom, „hírportál”, ha akarom, blogocska? – Frissítés!

Mindannyian ismerjük A tanú című klasszikusból származó szállóigét és a fenti jelenetet, amelyben Pelikán József nyugalmazott gátőrnek egy Rákosiék által indított koncepciós perben véletlenül nem a saját, szó szerint felolvasandó vallomását, hanem a kész ítéletet adják a kezébe. Nos, ez volt az érzésünk, midőn tegnap délután a postafiókunkban landolt egy közlemény „Ungár Péter, az LMP országos elnökségének titkára” aláírással, „Megbukott az összeférhetetlenség vádja Felder Frigyessel szemben” címmel. A rendkívüli közgyűlés csak ma délután lesz, s ha valóban ez a döntés születik, akkor csupán az igazolódott be, hogy Szita Károly polgármesternek nagyobb szüksége van a Felder Frigyes-féle álellenzéki hazudozókra és az ellenzéki összefogást megmérgező LMP-re, mintsem az igazság érvényesülésére.

Mi nem prejudikálunk, és főleg nem hivatkozunk zárt, bizalmas

közgyűlési anyagok tartalmára, melyeket, úgy tűnik, a Felderhez hasonló „csókosok” már jóval korábban megkaptak. Csupán az Ungár-közleményből tudunk kiindulni, és annak állításait összevetni a valósággal. Eszerint „…a cégadatokból feketén-fehéren kiderül, hogy Felder Frigyes egyértelműen nem tagja a gazdasági társaságnak…” stb., amely kiadja a kpsvr.hu-t. Ez a legfontosabb hivatkozási alap,

csakhogy ilyen baromságot nem is állított senki:

A Kő a Mezőn Kft. csupán 2020. november 10. óta adja ki a kpsvr.hu-t – ez szerepel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság nyilvántartásában, holott az oldal már közel két évvel korábban, 2019 eleje óta működött. A kérdés mindig is az volt,

hogy korábban ki és milyen formában működtette?

A válasz egyik fele napnál világosabb, és ezt soha nem is tudták tagadni:

eddig az időpontig Felder Frigyes volt az. Tőle vette át a kiadói tevékenységet a Kő a Mezőn Kft., ezt kérdésünkre Farkas Balázs ügyvezető írásban elismerte. Azt sem merték cáfolni az elmúlt közel három évben egyszer sem, hogy a kpsvr impresszumában 2020 novemberéig egy nem létező személy, Paizs Lajos szerepelt kiadóként. Ez utóbbiból is látszik, hogy Felder Frigyes maga volt a megtestesült tisztesség.

A másik, esetlegesen felmerülő kérdés, hogy 2020. novembere előtt a kpsvr nem csak afféle „blogocska” volt, amelyre nem vonatkoznak a sajtótörvények? Ezt is határozottan cáfolhatjuk: a sajtótörvény szerint négy feltételnek kell teljesülnie, hogy egy internetes kiadvány sajtóterméknek legyen tekinthető:

gazdasági szolgáltatás-jelleg, a szerkesztői felelősség, a tájékoztatási, szórakoztatási vagy oktatási cél, és a nyilvánossághoz történő eljuttatás, mint elsődleges cél.

A kpsvr-hez hasonló médiatermékek szerintünk minden szempontból teljesítik ezeket a kritériumokat, hátulról kezdve:

A nyilvánossághoz kívánták eljuttatni a tartalmakat? Igen, kétséget kizáróan.
Tájékoztatási céllal? Igen, szintúgy.
Volt szerkesztői felelősség? Igen volt, hiszen kezdettől egy Bogdán Erik nevű „felelős szerkesztő” volt megnevezve az impresszumban, később pedig Bradánovics Bendegúz, aki az önkormányzati bizottság előtt nyilatkozott is arról, hogy Felder Frigyes megbízásából, anyagi ellenszolgáltatásért végzett szerkesztői tevékenységet. Figyelem: a kpsvr-nek ebben az időben is volt impresszuma, igaz, hogy a kiadó helyén hamis névvel. Felder ugyanis pontosan tisztában volt vele, hogy tevékenysége a törvény szerint összeférhetetlen a képviselőségével, ezért adott meg hamis nevet az impresszumban.

Volt gazdasági szolgáltatás-jellege a tevékenységnek?

Erre a válasz, bármilyen meglepő, szintén igen, ezt egy kicsit bővebben ki kell fejteni:

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság e tárgyban született útmutatása szerint „nem szükséges ténylegesen felmutatható nyereség megléte, elegendő a nyereségre való törekvés”; ill. „a fizetett munkatársak, alkalmazottak léte utalhat a szolgáltatás gazdasági jellegére”.

Márpedig tény, hogy volt fizetett munkatársa

2019 eleje és 2020 novembere között a kpsvr-nek először Bogdán Erik, majd később Bradánovics Bendegúz személyében – utóbbi 2020 novembert követően is, távozása után csak határozott kérésére, jóval később vették le a nevét az impresszumból. Ebben az időben – amely már az új, 2019 utáni önkormányzat ideje – Felder Frigyes magánszemélyként üzemeltette a kpsvr-t és alkalmazottai voltak, akik isten tudja honnan, de fizetést kaptak.

De nemcsak ilyen módon valósult meg a gazdasági-üzleti

sikerre irányuló tevékenység: 2020 októberében pl. a Kultik mozihálózattal együttműködve tiszteletjegyes kampányt indítottak, mozijegyeket sorsoltak ki azért, hogy minél többen kövessék a Facebookon az oldalt. Ez pedig – egyértelműen gazdasági előny elérése céljából végzett reklámtevékenységnek minősül, és a kiadó ekkor Felder Frigyes magánszemély volt, mellesleg önkormányzati képviselő.

 

A Kultik mozihálózatot reklámozó mozijegy-sorsolás is egyértelműen üzleti eredmény elérésére való törekvés 2020 októberéből

Kérdés, hogy ezeket a szempontokat, melyeket már több cikkben feltártunk,

figyelembe veszi, vette-e a közgyűlés jogi és összeférhetetlenségi bizottsága. Megértjük, hogy Ungár Péter, aki szereti magát „zavaros hátterű b*zi zsidó budai milliárdosként” emlegetni – nem látunk okot, hogy vitatkozzunk vele ebben – foggal-körömmel védi az apucitól örökölt milliárdokon összekapart, valóban zavaros hátterű propagandamédia-homokozóját, s ebben kiváló partnerre talált a kaposvári Felder Frigyesben.

Az, hogy a kaposvári önkormányzatban, jelesül Szita Károlyban megtalálta-e ugyanígy a partnert, hamarosan kiderül, frissítjük írásunkat.

H. I.

Frissítés, 2021. 11. 26. 11.00: A helyi cselédsajtó több orgánumában különösebb előzmény és magyarázat nélkül megjelent: a közgyűlés megszüntette a Felder Frigyes ellen zajló összeférhetetlenségi eljárást. A megszüntetés oka nyilván az volt, hogy Szita Károly szívéhez, ahogy fentebb is írtuk, sokkal közelebb áll egy hozzá hasonlóan hazug, erkölcsi megfontolást hírből sem ismerő figura, akiről okkal feltételezi, hogy semmivel nem különb nála: bármikor le-uzsorásozhatja, megalázhatja következmény nélkül.

A történetnek még lehet folytatása, bár kérdés, hogy valóban lesz-e: a közgyűlés bizottsága, élén Szép Tamással, rendkívül ügyefogyott módon nyúlhatott a kérdéshez – bár a részleteket nem tudunk – ha erre a következtetésre jutottak. A kormányhivatal, majd a bíróság még alaposabban megvizsgálhatja az ügyet, már, ha erre bárki részéről egyáltalán szándék mutatkozik. ha nem, akkor Felder Frigyes tovább játszhatja kisded játékait. Kaposvár már csak egy ilyen hely.


Ezt már olvasta?

Újabb, perdöntő bizonyíték Felder-ügyben: banki kivonat és tanú igazolja, hogy valóban „Frici” volt a kpsvr.hu mindenese…