Kegyetlenül eldurvult a Kaposmérő-Kaposvár hulladékháború: Prukner Gábor polgármester nyilvánosan a hulladékmaffia vezetőjének nevezte Szita Károlyt

Gelencsér jó embere belefújt a nullás lisztbe

Eljött az a nehéz pillanat is a KAPOS-T történetében, mikor nem tudunk dönteni, kérjünk-e egy kávét hátradőlve, vagy csapjunk az asztalra, mondván, hogy ez azért mégsem járja. Mert sok mindennek nevezték már a kaposvári polgármestert nagy nyilvánosság előtt, de maffiavezérnek még nem. Az nyilván a megszólaló dolga, hogy álláspontját megvédje, tényekkel alátámassza, a hűséges, városukat és felkent vezetőjüket szerető polgároké pedig, hogy kiálljanak: miféle maffiáról beszélt a kaposmérői kolléga, ráadásul a községi közgyűlésen, amelyet a helyi kábeltelevízió, a Zselic Tv élőben közvetített? A történet kétségkívül összetett, és teljes megértéséhez szükségesek korábbi írásainkban közölt információk.

November 10-én volt az inkriminált eset, amelyről természetesen videónk is van, különben el sem hinnénk, amit láttunk-hallottunk: Prukner Gábor a községben tervezett inert hulladéklerakóról beszél, konkrétan, hogy az önkormányzatnak meg kell előlegeznie egymillió forintot a hulladékfeldolgozó beindításához.

A szövevényes előzmények két fő szála: egyrészt a kaposújlaki illegális lerakás,

melyet a KAPOS-T tényfeltáró munkája nyomán ismert meg az ország: a Csiky Gergely Színház bontási hulladékából vagy ezer köbmétert egy erdei vízmosásban raktak le. A Csiky felújítását a ZÁÉV Zrt., a már nem titkoltan Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cég végzi.

A botrány nyomán megindult a felelősség elkenése, tragikus következményekkel: a törmelék szállítását végző vállalkozó öngyilkos lett: levetette magát a kőröshegyi völgyhídról. Arra is számos jel utal, hogy a kaposvári városháza nyakig benne volt a hulladékbotrányban.

A másik szál kaposmérői: az önkormányzat nemrég nekilátott megvalósítani régi tervét:

inert hulladékfeldolgozót, ill. lerakót létesít a község rég bezárt téglagyára helyén, hogy annak gödrét feltölthesse, és hasznosítható legyen a terület. A környéken lakók azonban tartanak a zaj- és porszennyezéstől, így mozgalmat indítottak ellene: aláírást gyűjtenek egy népszavazás kiírása érdekében.

Prukner Gábor sajátos észjárásra valló módon kombinálta össze a két történetet: szerinte Szita Károly az, aki üzleti féltékenységből akadályozza – politikai eszközökkel – a kaposmérői hulladéklerakó felvirágzását. Itt hangoznak el (kb. 1.30-nál) a valószínűleg történelmi jelentőségű szavak:

 

 

„… próbálok finoman fogalmazni: a kaposvári hulladékmaffia nem nézi jó szemmel, hogy nekünk ilyen van, és a maffiavezér, aki nem más, mint a város vezetője, mindent elkövet annak érdekében, hogy ide ne kerüljön – szó szerint – inert hulladék. Ezzel számolnunk kell a továbbiakban, ezt biztos forrásokból tudom.”

Mi meg próbáljunk itt némi levegőhöz jutni: tehát a közismerten szoros fideszes kapcsolatokkal rendelkező

Prukner, akiről tudható, hogy Gelencsér Attila kliense, maffiavezérnek nevezi Szita Károlyt.

És megvádolja a korábbi ügyekkel, elsősorban – ki nem mondva, de beazonosíthatóan – a kaposújlaki illegális lerakással, valamint állítja, hogy a városban utasítására számos helyen, pl. a Raktár utcában, ill. környező falvakban raktak le törmeléket.

„Ugye tudjátok, hogy milyen balhék vannak…” így utal erre a mérői polgi, „… felsővezetői baráti jótanács, hogy ide ne hozzanak … ezzel számolnunk kell a továbbiakban is.”

„Három vállalkozóval egyeztem meg az elmúlt időszakban … és egyik sem hozta. Nyilván az ember ilyenkor utána jár annak, hogy mi van a háttérben. Rajta vagyunk, dolgozunk rajta, de mindenképpen hátszéllel találtuk magunkat szemben.”

Utóbbi zavaros képet most, az eset komolyságára való tekintettel nem minősítenénk. Mert a lényeg az, s talán Szita Károly erre már a holnapi kaposvári közgyűlésen akár válaszolhatna is: mit kíván tenni azután, hogy minimum két, de lehet, hogy több,

letöltendő szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekménnyel: befolyással üzérkedéssel, hivatali visszaéléssel vádolta meg nyilvánosan kollégája?

És persze mi az igazság: valóban van kaposvári hulladékmaffia, amely kénye-kedve, s persze érdeke szerint irányítja az építési hulladék útját? Ha akarom, a kaposújlaki vízmosásba, vagy éppen a város egy-egy alkalmas pontjára: a Raktár utcába, a Desedára, netán a tüskevári vasúti megálló környékére?

És, ha szabad ilyet: még milyen maffiának feje ezen kívül? Ja, azt mindenki tudja, köszönjük.

H. I.

Nyilvánítson véleményt (lájk, komment, megosztás, ilyenek) a KAPOS-T Facebook-oldalán!