Public Bukta System: csúnya vége lett a kaposvári közbicikli-rendszert működtető cégnek

És hol az új közbringa, Karcsi?

Már korábban, 2016-ban is lehetett olvasni, hogy a kaposvári szokás szerint világsikerként beharangozott négy állomásos városi közbringarendszer üzemeltetője megszűnés-közeli helyzetben van, és kétséges, hogy meddig tudja működtetni a hálózatot. A Public Bike System Kft. ugyan próbált folyamatosan pozitív üzeneteket közreadni, de mára a bírósági hírek és a cégadatok alapján egyértelművé vált, hogy nem megy tovább a bicikli. Kérdés, hogy Kaposvárnak milyen szerep jutott a nem túl szép történetben, és mit hoz a közeljövő: lehet, hogy „Gyalogló Kaposvár” lesz az új jelszó?

A Pécsi Stop az Új Harkányi Hírek nyomán írta meg, hogy a Pécsi Törvényszék helybenhagyta a Siklósi Járásbíróság ítéletét, mely szerint a Zöld Kerékpár Turisztikai Nonprofit Kft., amely az Ős-Dráva program keretében hozott létre és üzemeltetett EU-támogatással Dél-Baranyában egy bér-kerékpár hálózatot, köteles immár jogerősen rendezni minden tartozását az egyes, a bringákat és az állomásokat üzemeltető alvállalkozók felé, kifogásainak helye nincs. Ráadásul a cég korábbi ügyvezetője, Vörös Ferenc vállalkozó ellen hamis tanúzás miatt is büntetőeljárást indított az ügyészség.

Az ügyet az teszi súlyossá, hogy a várható végrehajtásra még az uniós támogatási, ill. fenntartási időszakban kerül sor, tehát elvileg még azt is vissza kell(ene) fizetni, s ebben már a Baranya Megyei Önkormányzat is érintett lehet.

Hogy mi köze eme édesbús baranyai történethez Kaposvárnak? Annyi, hogy a két cég

egyike hozta létre a kaposvári bérbringarendszert, és szorosan kapcsolódnak Vörösné Homoródi Lilla Erzsébethez – tulajdonos, ill. ügyvezető – sőt, korábban a Public Bike-é volt a Zöld Kerékpár is. Mindkét kft. neve mellett csúnya vörös felkiáltójelek vannak a cégnyilvántartásban: vagyoni részesedés lefoglalása, NAV-végrehajtás, bírósági végrehajtás. 2017-ről már pénzügyi információkat sem adtak le.

Azt is tudjuk, hogy ebben az időben, tehát 2017-2018-ban már a baranyai térségben már nem működött a rendszer, viszont Kaposváron még úgy-ahogy, 2018 nyaráig. Rejtély, hogyan tudták „eldugni” a kaposvári részleget: a hozzánk eljutott információk szerint az egyik helyi kerékpárszerviznek is nagyon tartoznak, ráadásul sokaktól még az éves bérlet díját is beszedték.

Kérdés, hogy az önkormányzat, amely korábban teljes mellszélességgel beállt a Public Bike mögé, lesz-e olyan gavallér, hogy a pórul járt bringásokat kártalanítja…

A City Bike panaszos Facebook-bejegyzése a kaposvári közbringa-helyzetről. Abban nincs igazuk, hogy lelassultak volna a pályázatok, hiszen a kaposvári önkormányzat már 2016-ban megkapta rá a pénzt – az más kérdés, hogy a határidő lejárt, és eredményt nem látunk.

Szerintünk nem, ugyanis miután a rossz hírek elkezdtek szállongani a cég(ek)ről, Kaposvár eljátszotta a „Ki vagy? Nem is ismerlek!” című játékot.

Sőt: információink szerint egyenesen úgy kezdődött a történet, hogy a Public Bike az Ős-Drávás EU-pénzből finanszírozta meg a kaposvári négy állomást, bírva a kaposvári önkormányzat ígéretét arra, hogy majd átveszik a rendszert, és kifizetik őket, ők pedig visszaforgatják a pénzt abba, amire eredetileg kapták.

Ez persze nem történt meg, s a cég a múlt év közepén egy Facebook-bejegyzésében mindezt el is panaszolja: ők elindították a rendszert „saját beruházásban”, s arról volt szó, hogy a város tovább fejleszti majd 25 állomásra.

Ám ezidáig nemhogy fejlődött volna a hálózat,

de az új sportcsarnok építése miatt egy állomást a négyből megszüntettek, s mikor a cég kért egy új helyet, már beintettek neki. A régi jó Fidesz-tempó: ha valaki a padlóra kerül, bele kell rúgni, lehetőleg jó nagyot.

Kötözni való bolond, aki Szita Károllyal üzletelni kezd: mondjuk, egyre kevesebben vannak, s ez meg is látszik Kaposváron.

Megtaláltuk a hivatkozott pályázat adatlapját: 2016-ben nyert a város 987 milliót a kerékpáros fejlesztésekre, nagyrészt a korábban már alkalmazott, emlékezetes „felfestegetések” műfajában: akkor egy rakás utcában egyszerűen sárga vonalakat pingáltak az úttestre, s ettől kezdve azok kerékpárútnak minősültek.

Nem állítjuk, hogy ez kizárólag a szokásos alibi-pénzlenyúlás, bár a legtöbb helyen lekopott a festék, és teker mindenki, ahol akar, mint régen. Megjegyeznénk: az EU-s pályázatoknál szokásos öt éves fenntartási idő itt is érvényes, tehát az önkormányzatnak most már a saját pénzéből kéne felfrissíteni a sárgaságot.

És persze a projektleírásban ott a „közbringa-rendszer” is: nettó 180 millióért

kb. húsz darab állomás, a hozzájuk tartozó 120-160 kerékpárral, és a rendszer üzemeltetése – esetleg bérbe adva, nonprofit módon.

Ezt olvastuk a projektleírásban: „A közbringa rendszer kialakítása magába foglalja az állomások – ezen belül a dokkolók – telepítését, a kerékpárok beszerzését, valamint a közbringa rendszer működtetéséhez szükséges háttérrendszer beszerzését, létrehozását (szoftver és hardver háttér, illetve felhasználói felület kialakítása).” Mindezt 180 millióból: kérdés, ki gondolta ezt komolyan?

És még az sem elképzelhetetlen, hogy a Public Bike vagy a felszámolója előáll egy szerény követeléssel az eddigiek fejében.

Annyit mindenesetre láttunk, hogy a Kaposvár Most városháza-közeli kiadója, a Zselici Forrás még tavaly év elején leakasztott három és fél milliót a „nyilvánosság és tájékoztatás biztosítása” címén – biztos, ami biztos – valamint a Trenecon Kft kapott májusban tíz milliót a dokumentáció elkészítésére, egyéb költés ez ügyben nem történt. Mert a nyilvánosság – ezek szerint hazug – „tájékoztatása” sokkal fontosabb, mint a munka elvégzése. Ismerős?

Ugyanakkor a projektleírásban az szerepel, hogy a befejezési határidő: 2018 év december 31.

Látott valaki a városban január elsején huszon-akárhány állomást, százhatvan kerékpárt, és egy teljesen új rendszert? Szóljon, mert nagyon megnéznénk.

H. I.


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!