Isten országa elérkezett: a püspökség semmit nem hajlandó mondani a vezetőváltásokról, felrakták a honlapjukra azt, amit már megírtunk

Mi fán terem a „kölcsönös bizalomvesztés”?

Habár először automatikus válaszként azt kaptuk az intézményvezetők eltávolítására vonatkozó kérdésünkre, hogy az egyházmegye csak július 29-e után válaszol sajtókérdésekre, végül mégis kivételt tettek: mai emailjükben azt írják, hogy „a Győrben menesztett intézményvezető ügyével kapcsolatban nincs összefüggés, további információt a kaposvar.egyhazmegye.hu weboldalon talál”. Nos, ezzel nem is tudunk egyebet tenni, mint, hogy képernyőprint formájában közzétesszük, olyannyira önmagáért beszél. A lehetséges indokokról s arról, hogy van-e elképzelése a fenntartónak a jövőről, semmit nem tudtunk meg.

Egyszerűen, hivatalos bükkfanyelven megírták azt, amit már eddig is tudtunk:

hogy a két vezetőnek „kölcsönös bizalomvesztés miatt”, rendes felmondással megszüntették a munkaviszonyát. Magyarul – és ezt kiemelnénk – nemcsak az ilyenkor szokásos vezetői megbízatást vonták vissza, hanem a munkaviszonyukat is megszüntették.

Információink tehát abból a szempontból is helytállóak voltak, hogy mindkettőjüket

rövid úton – nyilván a munkaviszonytól függő végkielégítéssel és felmentési idővel – utcára tették, pedig nehéz elképzelni, hogy a mai munkaerő-ínséges időben ne lenne szükség a munkájukra, ha pedig fegyelmi kifogás volt ellenük, akkor illő volna az erre vonatkozó bizonyítékokat feltárni.

 

Az egyházmegye honlapján megjelent, roppant szűkszavú közlemény: mindkét személy esetében ugyanaz az időpont és az indok – micsoda véletlen

 

Amúgy meglehetősen nehéz elképzelni, hogy „vééééletlenül” éppen ugyanakkor,

ugyanolyan típusú kifogás merült fel mindkét vezetővel szemben. Ezt pl. a harmincas évek Szovjetuniójában, az érett sztálinizmus idején úgy hívták, hogy „csisztka”, vagyis tisztogatás.

Még egy kérdés fúrja az oldalunkat: vajon milyen is a „kölcsönös bizalomvesztés”?

Behívatták őket a püspökségre, és egymás szemébe nézve eldöntötték, hogy „egy, kettő, három…” és mostantól egyikük sem bízik a másikban? Vagy, miután közölték a rideg tényt a munkavállalóval, ő válaszolt, hogy mostantól én sem bízom az egyházmegyében? Már az utóbbit sem neveznénk „kölcsönösnek…”

Más szóval a „kölcsönös” jelző itt bizony nem szolgál másra, mint a felelősség elkenésére: annak elkendőzésére, hogy indokolatlan és önkényes, erőszakos és egyoldalú – mondhatni keresztényietlen – eljárásnak vagyunk tanúi Isten nevében.

H. I.

Címkép forrása: Kaposvári Egyházmegye honlapja (részlet)


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!