Rajtunk röhög az ország: Gelencsér Attila megint megszólalt a parlamentben

Taszár, Azori-szigetek, halálbüntetés – mi jöhet még?

Kaposvár országgyűlési képviselőjének a már rendszeresnek tekinthető nevetségessé váláson kívül mással még egyszer sem sikerült az országos figyelem középpontjába kerülni. Nyilvános balfogásait bajos volna számszerűsíteni, kezdve a hírhedt Azori-szigeteki kiruccanástól a halálbüntetés követeléséig, vagy éppen a minapi kirohanásáig, melyben a pedagógusoktól kívánta megvédeni az országot, bár a kaposváriak számára az örök klasszikus nyilván az a felülmúlhatatlan surmóság marad, mikor még ellenzékben követelte, hogy „Taszár ügyében már ne tegyenek semmit, bízzák a következő kormányra”. Tegnap a 444.hu cikke hívta fel a széles tömegek figyelmét arra, hogy Gelencsér a parlament és az ország nyilvánossága előtt egyedülálló, a logika Arisztotelész óta létező alaptételeit einsteini szinten megingató okfejtéssel állt elő: azért kell Magyarországon olimpia, mert 1954-ben a németek legyőztek bennünket a világbajnokságon.

A parlament tegnapi ülésnapján egyébként konkrétan a társasági adóról, ill. annak TAO néven hírhedtté vált sportfinanszírozási formájáról volt szó, melyből épp most egy több mint hárommilliárdos Makovecz-kazánház épül Felcsúton, hogy fűthető legyen a pálya. Erről állítja Gelencsér a hozzászólásban, hogy a népegészségügy céljait szolgálja, miközben a hétvégi fordulóban megesett az a csúfság, hogy az utánpótlás-nevelésre kitalált Puskás Akadémia NB I.-es csapatában egyetlen saját nevelésű játékos sem volt a pályán.

Gelencsér pöffeszkedően lekezelő, arrogáns mondataiban (12.15-nél) amúgy az értelemnek vagy az összefüggéseknek halvány nyomait is alig-alig lehet felfedezni, kizárólag a verbális önkínzás különleges formái iránt vonzalmat érzőknek ajánljuk, saját felelősségre. Egyetlen célja, hogy Gúr Nándor MSZP-s képviselő kritikájára válaszolva a 2010 előtti kormányokat összefüggéstelen, zagyva szitokszavakkal illesse.

Eközben hangzik el érvként, hogy „… könyvek, tanulmányok sora jelent meg arról, hogy a világháború utáni borús, pesszimista, borúlátó Németország gazdaságilag sem tudott helyrevergődni mindaddig, amíg Bernben meg nem verték az Aranycsapatot. Ahogyan a németek megvertek bennünket a világbajnoki döntőben, onnan számítják a gazdasági felemelkedését is Németországnak. Valami ilyesmi hozadéka is lehetne az olimpiának.”

A csak kozmológiai léptékkel mérhető hülyeséghez – némileg formabontó módon – nem is nagyon fűznénk semmit, csupán a 444.hu-n megjelent cikk alatti hozzászólásokból idéznénk képkivágások formájában, hogy az eredeti hangulatát némileg visszaadhassuk.

gelencser_hsz_9

Egy hárompontos a kezdőkörből…

gelencser_hsz_8

A ti nevetekben? És mit szóljunk mi, kaposváriak?

gelencser_hsz_3

Elegáns és találó párhuzam haladóknak…

gelencser_hsz_7

És ez nem vicc: tényleg Sztálingrád lesz belőle.

gelencser_hsz_6

Analógia 2.0: no comment – még valaki félreértené

gelencser_hsz_5

No comment 2.

gelencser_hsz_12

Kikérjük magunknak a rendes, becsületes tornatanárok: Dér Tamás, Gíber Vilmos, Stickel Péter és (a képesítés nélküli) Borhi Zsombor, valamint a többiek nevében! Kihagytunk valakit?

gelencser_hsz_2

Az örök tanulság: a hozzánk hasonló nagyságú, gyenge gazdasági lábakon álló Görögország tragédiája az olimpia lett, és ezen az EB-győzelem sem tudott segíteni…

gelencser_hsz_10

Hogy a lényegről is essen szó, s ne csak vicceskedő, netán pimasz hozzászólásokat idézzünk, egy mondatban a német fellendülés valódi okai a jobboldalon és a Fideszben mára kórosan eluralkodott ezoterikus baromságok helyett.

gelencser_hsz_4

No comment Nr. 3.

gelencser_hsz_1

Tisztelettel jelentjük, nem mi voltunk, s ezennel a legteljesebb mértékben el is határolódnánk!

gelencser_hsz_11

Személyes kedvencünk, a telitalálat: semmiképp sem frivolsága, sokkal inkább végtelen pontossága, érzékletessége okán.

 

A pontosság és a korrektség kedvéért tegyünk hozzá néhány dolgot: egyrészt a kétszáznál több hozzászólás közt egyetlenegy sem volt, amely bármilyen szempontból pozitívnak mondható értelmezést, megjegyzést fűzött volna Gelencsér Attila megnyilvánulásához (pedig általában élénk fideszes troll-forgalom figyelhető meg a 444-cikkek alatt), vagy vád érte volna a lapot az állítások igazságtartalmával kapcsolatban.

Mindazonáltal egy dolgot itt és most ünnepélyesen megígérünk: ha előkerül egyetlen, hitelesnek tekinthető könyv, netán tanulmány vagy bármilyen kompetens megállapítás arra vonatkozólag, hogy közvetlen oksági összefüggés áll fenn az 1954-es német foci vb-győzelem és a “német gazdasági csoda” között, megkövetjük a képviselő urat, és e helyen ismertetjük az adott mű erre vonatkozó megállapításait.

Tennénk ezt annak ellenére, hogy egy EB, netán VB-győzelem még messze-messze nem indokol egy, a paksi buktával összemérhető, ezermilliárdokba kerülő olimpia-rendezést, tehát még ez esetben is nagyon messze leszünk attól, hogy Kaposvár országgyűlési képviselője szavainak az égvilágon bármi értelme legyen.

Köszönet mindezért a gyáván lapító, kollaboráns helyi médiának, akik persze egyetlen szóval sem említették a nagyszerű alakítást, és köszönjük azoknak is, akik szavazataikkal a Fideszt és Gelencsér Attilát hozzásegítették ahhoz, hogy fentebb illusztrált képességeiket a haza, s nem utolsósorban a saját javukra zavartalanul kibontakoztathatják.

H. I.