NB egyes költségek, megyei szintű játék: a Rákóczi halott, és nem sok jel mutat arra, hogy feltámad

Kéki Zoltán ismét szolgálatba helyezte magát

Most, hogy immár biztosra vehetjük: jövőre megint nem lesz BL-főtáblás a Kaposvári Rákóczi, talán ideje egy szerényebb körképet vázolni arról, hogyan is állnak a múltjához képest igencsak méltatlan helyzetben vegetáló futballcsapat dolgai. Nos, leginkább sehogy, ha eltekintünk pl. attól, hogy éppen ma zajlott – még nem tudni, milyen eredménnyel – Házi László korábbi vezetőedző munkaügyi pere, amelyet a Kaposvári Labdarúgó Kft. ellen indított. És ez csak egy a számos kétes, vagy éppen zűrös ügyből, amely éppen úgy zsongja-dongja körül a csapatot, mint a dögöt a legyek. A legbiztosabb jele a válságnak éppen dr. Kéki Zoltánnak, Kaposvár nyugalmazott címzetes főjegyzőjének újbóli megjelenése a pálya szélén: nemrég ő lett a Bene Ferenc Labdarúgó Akadémia vezetője, leváltva Herczeg Erik műtrágyaügyi vállalkozót, aki, úgy látszik, egyre kevésbé bírja a város vezetésének bizalmát. Hamar kitelt a becsület.

Házi László, aki a fél életét itt töltötte a klubnál, s amolyan „ős-rákóczisnak” számít, azért perelte be munkaadóját, amely most a Kaposvári Labdarúgó Kft. nevet viseli, mert, habár határozott idejű szerződése volt, ennek lejárta előtt kirúgták, és jogos járandóságát nem akarja a cég kifizetni.

Jegyezzük meg, hogy Házitól azért vonták meg a bizalmat, mert ősszel, a 16. fordulóban a csapat begyűjtötte harmadik vereségét, és összesen addig 13 pontot vesztett. Most utódjával, Artner Tamással a negyedik helyen „tanyáznak”, már 29 pontot „hullajtottak el”, s valószínűleg végleg elúszott a feljutás. Ehhez viszont azért számítsuk hozzá, hogy a cégvezetés szerint egyenesen NB I.-es körülmények vannak Kaposváron. Hogy mást ne mondjunk, tízfős szakmai stáb bábáskodik a sikerek körül – nyilván nem ingyen – amelyek egyelőre nem jönnek.

Persze más is utal erre: pl., hogy néhány játékosnak információink szerint közel milliós havi fizetés üti a markát,

és vannak, akik, miután a korábbi csapatvezetés emberei, egyáltalán nem is játszanak. Ehhez vegyük hozzá azt az általában érvényes egyszerű szabályt, hogy a nettó bérköltséget megszorozhatjuk kettővel, valamint a rendszeres kiadásokat, s mindjárt előáll egy minimum havi huszonöt-harmincmilliós havi összeg, amelyet rendszeresen elő kell teremteni.

Ehhez képest viszont jóformán semmi látható bevételük nincs azon kívül, hogy Kaposvár városa megdobta őket 88 millió forinttal, egész évre, amiből a Bene Akadémia is részesül (elvileg), s néhány beruházást is ebből terveznek.

Nincs szponzor, így erősen kérdéses, hogy egyáltalán miből is „él” a csapat.

Mint azt korábban megírtuk, a korábbi, Kaposvári Rákóczi Labdarúgó Kft. néven szereplő fenntartó felszámolója 366 és félmillió forintnyi fedezetlen követelést mutatott ki, amelynek döntő része még a valódi NB-I.-NB II.-es időkben keletkezett, amikor még szponzor is volt, sőt, televíziós jogdíjakat is kasszírozott a csapat. Kérdés, ha most NB-I.-es körülmények vannak, ahogyan Horváth Krisztián ügyvezető fogalmazott, azt honnan tudják előteremteni? Szezonkezdeti nagybevásárlás játékosokból, edzőtábor Horvátországban – miből?

A mostani Kaposvári Labdarúgó Kft. ugyanis – ezt szintén megírtuk – egy tetszhalott büfés vállalkozás feltámasztásából jött létre: megvették, átnevezték, s a korábbi tartozásokat, mint eb a Szaharát hátrahagyva, „tiszta lappal” indultak. Hogy a korábban széthordott százmilliók nagy része közpénz volt, a kaposvári polgárok pénze? Kit érdekel?

Szomorú, hogy ennek politikai felelősségét minden évben úgy rázhatja le magáról Szita Károly polgármester, mint kutya a vizet.

A mostani Kaposvári Labdarúgó Kft.-nek három tulajdonosa van: a Bene Akadémia, a KLH Masters Kft., mely létesítmény-fenntartással foglalkozik, és a Szuperagro Kft., Herczeg Erik cége. Információink szerint erősen kétséges, hogy utóbbiak jelentős összeggel odaálltak volna a labdarúgó kft. kiadásai mögé. A Szuperagro üzemi eredménye 2015-ben 17.3 millió forint volt, ebből aligha telt volna akár az edzőtáborra is.

A KLH Masters már érdekesebb játékos. Kevés közéleti érdeklődésű polgár lehet Kaposváron, aki ne tudná, hogy ez Murányi Ferencnek, a közismert kaposvári ingatlan-nagyvállalkozónak az egyik legfontosabb cége, amely főleg honvédségi objektumok, ingatlanok üzemeltetésével foglalkozik, és a korábbi években öt-hatmilliárd forint körül volt az árbevétele. Ez 2015-ben lecsökkent háromra, nagyjából kétszáz milliós üzemi eredmény mellett.

És persze azt is tudják sokan, hogy éppen erről a cégről terjedt el az elmúlt hónapokban, hogy szemet vetett rá Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor miniszterelnök főfoglalkozású „zabrálója”. Egyes hírek szerint egészen regényes körülmények között került át a stróman kezébe a vállalkozás, bár ezt a hivatalos cégadatokból még nem látjuk igazoltnak. Ott ennyi látszik:

Jobboldalt felül a Rák…, pontosabban a Kaposvári Labdarúgó Klub tulajdoni viszonyai. A másik oldalon Murányi Ferenc ingatlanvállalkozóé, akitől a hírek szerint Mészáros Lőrinc már meg- (el?) vette a KLH Masters Zrt-t.

 

A napokban került átvezetésre a cégadatokban, hogy id. Murányi Ferenc ismét a „nevére vette” a céget április elsejével, ill., hogy a KLH tulajdonosi körébe bekerült egy „Társ-Lak Kft.” nevű vállalkozás, amit a Valais Investment Zrt.-n keresztül maga Murányi tulajdonol egy személyben. Ez lehet, hogy csupán átmeneti, a tulajdon-átruházás trükkje, mert a történet Mészáros Lőrinc vagyonszerzéséről nagyon erősen tartja magát Kaposváron.

Azt – éppen a fent elmondottak miatt – viszont szinte biztosra vesszük, hogy a KLH Masters nem tett be jelentős összeget a kaposvári futballba. Murányit Szita Károly beszélte rá, hogy szálljon be az új kft.-be azzal, hogy a cége majd a paksi atomberuházások környékén zsíros megrendeléseket kap – ezt ő majd elintézi.

És az közismert: ha Szita Károly megígéri, hogy elintézi, akkor az el lesz intézve. Hát hogyne: most Murányi alól még a céget is kiszedik.

A KLH és Murányi így már közel sem volt olyan lelkes a csapat támogatásában, és az utóbbi időben egyre érzékelhetőbbek lettek az anyagi gondok. Hosszú idő óta nem működik pl. a rakoczifc.hu, ahol két hónapja összesen egy új bejegyzés született, az is az óraátállításról. Információink szerint a cég – amely tartozik a korábbi szerkesztőknek – megpróbálta a felszámolótól a korábbi kft. portfóliójában lévő honlapot ingyen megszerezni (pedig volt rá fizetős ajánlat), s az ügyvezető felesége a honlapot firtató szurkolói kérdésre csak annyit válaszolt a Facebookon: „dolgozunk az ügyön”.

Méretes pofon Herczeg Eriknek. Kéki Zoltán nyugalmazott főjegyző ismét szolgálatba helyezte magát, neki kell őriznie a Bene Akadémia pénzeit, hogy illetéktelen kezek ne férjenek hozzá.

Valójában sejtésünk szerint – és kizárásos alapon – a futballcsapatot a Bene Ferenc Labdarúgó Akadémia által összekalapozott TAO-pénzekből tartják fenn. Miután ez mások számára is nyilvánvalóvá vált, Szita Károly szélsebesen reaktiválta régi, kipróbált harcostársát, dr. Kéki Zoltán nyugalmazott főjegyzőt Herczeg Erik helyére, aki így kiszorult a TAO-mézesbödön mellől, csak a labdarúgó kft. vezetése maradt neki.

A nyugalmazott főjegyző szokásától eltérően nem kertelt: „a BFLA működési költségvetése, … 200-250 millió forint volt. Nem akármilyen pénzekről van szó, nem véletlen, hogy a Városháza megkeresett, ezeket a pénzeket szeretnék biztonságban látni”.

Biztonságban látni: nagyon is értjük. Szóval kutya van a kertben.

Legfrissebb információnk, hogy a Bene Akadémia dolgozóival aláíratták, hogy munkáltatójuk továbbra is Herczeg Erik alvezére, Horváth Krisztián, kivéve a szűk vezetést – az övék Kéki Zoltán. Kéki tata mindig tudta, hogyan kell delegálni a feladatokat – és a felelősséget. A főnök azonban ő, és a döntése – vagyis Szita Károly döntése – nélkül már nem lehet játszani a pénzekkel.

Horváth Krisztián személye egyébként is megér egy-két bekezdést: Szigetvár korábbi, meglehetősen érdekes körülmények közt távozott jegyzőjéről van szó. Az RTL Klub és az országos média is beszámolt arról, hogy Szigetváron a korábbi, fideszes polgármester a választások előtt zsebből: nyakra-főre és boldog-boldogtalannak osztogatta a segélyt fogadóórákon, anélkül, hogy ellenőrizték volna a jogosultságot, nyilván a választási győzelem reményében.

Ez a jegyző felelőssége. Horváth maga is elismerte, hogy egy kockás füzetben vezették az összegeket, majd utólag próbáltak több száz szigetváritól jövedelemigazolást bekérni, miután kiderült, hogy nem a fideszes polgármester nyert, és félő volt, hogy az új helyi hatalom a körmére néz.

A körmére néztek: Horváth 2015 elején távozott, nyilvánvalóan az ügy miatt, és a választásokon győztes Szigetvári Emberekért Egyesület egy másik ügyben is felelősségre akarta vonni. Ő lett végül Herczeg Erik Rákóczi-ügyvezető jobbkeze, a piszkos munkák végrehajtója. Ő mondta fel pl. a Rákóczinak évtizede dolgozó szombathelyi biztonsági céggel is a szerződést (egy nappal a soron következő mérkőzés előtt), akik lényegében jelképes áron végezték a mérkőzések biztosítását.

Kérdés tehát, hogy meddig lehet valódi bevétel, valódi szponzor nélkül, első osztályú kiadások mellett nagyon is NB III-as teljesítményt nyújtani. Mintha csak Kaposvár városát látnánk. Miután a feljutás és az örömünnep elmarad, valószínűleg a maradék bizalom is elfogy.

Hacsak nem jön Mészáros Lőrinc. A Mark Zuckerberg Facebook-alapítónál is közismerten intelligensebb felcsúti üzletember, aki immár a közeli Eszék futballcsapatát is magáévá tette, könnyedén kihúzhatná a Rákóczit a bajból. Őszintén mondjuk: csak ettől mentse meg a Jóisten Kaposvárt és a Rákóczit.

Apropó, Rákóczi: tudja valaki, hogy egyáltalán milyen alapon hívják Rákóczinak ezt a csapatot? Mert mi nem.

A helyzet az ugyanis, hogy Dér Tamás alpolgármester, aki a Kaposvári Rákóczi Sportegyesületnek, a hajdani csapat egyik tulajdonosának elnöke (volt), információink szerint nemrég kérelmezte az egyesület felszámolását a törvényszéknél. A régi kft. nevében még benne volt a Rákóczi név, az újban viszont már nincs: az csupán Kaposvári Labdarúgó Kft. Nincs már olyan, hogy Rákóczi.

Tragikomikus, hogy éppen a nagy kaposvári „sportember”, Dér Tamás lesz az, aki az utolsó szöget veri az 1923-ban alapított egyesület koporsójába…

Befejezésül még meglepjük a tisztelt olvasókat egy bájos kis futball-sztorival, amelynek a hitelességéért ugyan nem vállalunk felelősséget, de számos helyről egybehangzóan hallottuk, s mindannyiszor a kaposvári futballcsapat környékéről. Eszerint lehet, hogy Herczeg Erik ügyvezetővel is belenyúlt a város a tutiba: ő ugyanis, mint közismert, a műtrágya-bizniszben nyomul, olyannyira, hogy ténykedése során jó néhány konkurens tyúkszemre sikerült rálépnie.

A tyúkszemek tulajdonosai pedig – a szóbeszéd így tudja – nemes bosszút fogadtak, miután híre ment, hogy Erik a fideszes jövőjének fényezése érdekében beszállt a futballba: az NB III. Nyugati csoportjában minden csapatnak, amely megveri a Rákóczit, titkos célprémium van kitűzve a konkurens műtrágyások által. És meg is kapták már néhányan a jutalmat.

A „hét műtrágya”, mondaná egykori, (ön)gyilkos humorú táncsicsos tanár kollégám, aki imádta az efféle szóvicceket. Akinek van kedve ezek után, nyugodtan nevessen.

H. I.

Kapcsolódó dosszié: A Rákóczi bukása

Nyilvánítson véleményt (lájk, komment, megosztás, ilyenek) a KAPOS-T Facebook-oldalán!