Rákóczi-inspirációk műfelháborodásra, pávatáncra és a fényes jövőről szóló ígéretekre

Zajlik az élet a kaposvári futballklubnál: a közelmúlt szezonjaiban soha nem szerzett annyi szórakoztató percet hűséges közönségének, mint mostanában. Persze korántsem az volt izgalmas, ami a pályán folyt, hanem, ami körülötte. Amint azt mi is megírtuk, a kórossá vált pénztelenségben és a lassan összeomlás-közeli helyzetben egy, a legkevésbé sem makulátlan múltú üzletember, Sólyom Sándor jelentkezett megmentőként, akivel kapcsolatban csak a fideszes város- és klubvezetés tanúsított némi kincstári optimizmust – még a gyárilag lojális helyi sajtó is meglehetősen tartózkodó volt. A KAPOS-T viselkedéselemző részlege számára roppant tanulságosak voltak Sólyom úr s persze a többi érintett idei első lépései a nagymagyar füves pusztaságban.

A december elején szárnyra kapott jó hírek és közhangulat nem sokáig tartottak ki: Sólyom ígéretei ellenére karácsony előtt mindössze egymillió forintot osztott szét 25 játékos között, ami testvérek közt is csupán negyvenezer ficcs per fő. Többen sírtak, mások pedig – jellemzően azok, akik sok-sok hónapnyi járandóságukat várják hiába a csapatot „üzemeltető” kft-től, a Hivatásos Labdarúgók Szövetségéhez fordultak, s a szervezet fel is szólította az immár teljes jogú többségi tulajdonost, hogy haladéktalanul rendezze a tartozást. Őket viszont Dér Tamás „vastagbőr-díjas” alpolgármester, klubelnök szólította fel, hogy „szégyelljék magukat”, bár feltesszük, ő az alpogármesteri és az összes többi címen „járó” juttatását időben megkapta.

Mit csinál egy magyar üzletember, ha a dolgozói hosszú hónapok óta elmaradt munkabérüket kérik számon rajta? Rohadtul megsértődik, és közli, hogy akkor ő talán mégsem szeretné eljátszani a városmentő szuperhőst, annak ellenére, hogy hajszálpontosan tudta, milyen kötelezettségek terhelik a tulajdonost a kft-többség megvásárlása pillanatától. Megegyeztek az önkormányzat felé fennálló 75 millióról: a kft évi 15 milliós részletekben törleszt, a város pedig évi 15-tel megemeli a támogatást. Pénz az ablakban. A cég még korábban kapott fizetési haladékot a NAV-tól több mint 200 milliónyi köztartozás részletekben történő megfizetésére, mely szintén havonta esedékes, és adott az említett, a jelenlegi és volt játékosok felé fennálló adósságtömeg, melynek nagysága nem tudható pontosan, de nyilvánvalóan jelentős, ahogy az MLSZ és más szervezetek által kirótt bírságok is, ahol egy-két esetben már a bírság be nem fizetéséért rótt ki a szövetség újabb fizetnivalót. Ráadásul az átigazolásból is kizárták a Rákóczit, bár ennek a jelen helyzetben nincs sok jelentősége: eladni úgysincs kit, venni pedig, vagy csak simán szerződtetni valamirevaló játékost egy lényegében csődben lévő csapatnál – reménytelen.

rakoczi_stadion

Erről a stadionról lenne szó – ránézésre nem szorul felújításra, de tudjuk, nem ez számít (kép: stadionwelt.de)

Tehát nagyon is adja magát Uma Thurman klasszikus Schweppes-reklámban feltett kérdése: „Miért, mire számított?” Szponzor nincs, televíziós jogdíj nincs, jegy- és más bevétel alig. Nyilván számított valamire, amiben elsőre csalatkoznia kellett, ezért játszotta el nemrégiben azt a – nyilván Orbán Viktortól ellesett – pávatáncot, melyet említett viselkedéskutató központunk afféle pozicionáló, előnyszerző érzelmi zsarolásként értelmezett. Sólyom ugyebár meglebegtette, hogy „a város vezetőivel kíván értekezni a témával kapcsolatban. Ennek, a pár napon belül megtörténő egyeztetésnek a következményeként fogja kinyilvánítani, hogy a továbbiakban akar-e a Rákóczival foglalkozni.”

Súlyos szavak, ugyanakkor ezer sebből vérző okoskodás, melynek csak egy hülye dől be. Ha ugyanis valóban igaz, hogy Sólyom összesen 12 millió forintért megvette a Rákóczi Labdarúgó Kft. többségi tulajdonát egyrészt az egyik tulajdonostól, a Rákóczi sportegyesülettől, másrészt magától a kft.-től, akkor ebből már csak úgy hátrálhat ki, ha veszni hagyja ezt az összeget, ugyanis a beboruló kft. a továbbiakban már egy fillért sem ér. Ha viszont Sólyom még ezt a pénzt is csak egy távolabbi határidőre vállalta, és a nagy semmire osztja az észt, seprűvel kell kitessékelni a klubházból. Azt pedig nem hinnénk, hogy az, aki karácsony előtt kiszúrta a szemét negyvenezer forinttal a hónapok óta fizetést nem kapó játékosoknak, akkora ász lenne, hogy veszni hagy egy kéthetes kalandért 12 milliót.

A következő fejezet – „a Sólyom visszatáncolása” – ugyanolyan groteszk mutatvány volt: közölte a sajtóval, hogy tárgyalt a városvezetéssel, és ennek hatására „a polgármesterrel való megbeszélés után azonban arra jutottam, hogy továbbfolytatom a munkát a Kaposvári Rákóczinál. Erre Szita Károly inspirált.” Sólyom szándéka egyértelmű: egy olyan kommunikációs helyzetbe kívánja belekényszeríteni a polgármestert, hogy a város közvéleménye azt higgye róla, hogy mindenféle ígéreteket tett Sólyomnak, csak, hogy maradjon. Az „ígéret” kifejezés ugyan nem hangzik el, ehelyett használja a sejtelmes, decens, értelmiségi „inspirál” szót a futballközeli, egykor emberrablási ügy miatt letöltendő börtönre ítélt üzletember.

Milyen lehet, amikor Szita Károly valakit „inspirál”? Felolvasta ifjúkori irodalmi zsengéit: „Barátom elmondta, hogy…? Vagy levetkőzött, és modellt állt neki?

Szita villámgyorsan hárított, működött az évtizedes politikusi rutin: Facebook-oldalán, melybe már beintegrálódni látszik a helyi média egy része, közölte, hogy a városnak „semmi köze” a Rákóczihoz azon kívül, hogy jelentős összegekkel támogatja évente, és Sólyomnak „a tulajdonosokkal kell megegyeznie”, nem az önkormányzattal.

Capture_somogy_tv_rakoczi

“Kaposvár tulajdonrészre váltaná…” Hát persze. Miután az útban lévő kistulajdonos kiszállt, ez soha többé szóba sem került.

Ez körülbelül ugyanolyan „pávatánc”, magyarul hazugság, mint Sólyom magánszáma: Szitának, bár felnőtt életének nagy részét politikusként töltötte, és jelentősebb tapasztalatot ezen kívül csupán a mocskos nyugati kapitalisták beszivárgása ellen folytatott kádári titkos háborúban szerzett, annyit illene tudni a cégjogról, hogy az, aki többségi tulajdont szerez egy kft.-ben, annak senkivel, semmiről nem kell megegyeznie. Övé a cég, övé a döntés a kft.-n belül, megegyeznie pedig éppen külső szereplőkkel kéne, pénzszerzés okán. A heves hárításnak csupán az volt a célja, hogy Szitán ne száradjon rajta a gyanús idegennel történő egyezkedés és az esetleges kudarc szégyene, véletlenül se lehessen számon kérni rajta semmit. Dér Tamás lesz az, aki elviszi mindezért a balhét.

Esetleg azt sem ártana a kaposvári közvélemény – valljuk be, meglehetősen rövid – emlékezetébe idézni, hogy a nyáron még a kaposvári önkormányzat a 75 milliós követelését résztulajdonra kívánta váltani a kft.-ben, s ennek csupán az volt az „akadálya”, hogy dr. Takács Norbert ügyvéd, egykori SZDSZ-es közgyűlési képviselő is birtokolt néhány százalékot ott. Miután a láthatóan városházi irányítású média-hecckampány hatására dr. Takács eladta a részét, Szita elállt a tulajdonszerzési szándékától. Egy pillanatig nem volt esze ágában sem beszállni a Rákócziba.

Éjjel, nappal, minden hullámhosszon. Ez a természetes létformája. És Kaposvár népe ettől boldog.

Egyes, kivált a közösségi oldalakon hangoztatott vélemények szerint a történet nem szól másról, mint az aktuális stadionfelújításról, és az onnan ellopható pénzről. Részben igazuk lehet, de afelől kétségeink vannak, hogy ehhez a zsírosbödönhöz Sólyom Sándor hozzáférne. A stadion ugyanis a város tulajdona, és a felújítás beruházója is nyilvánvalóan az önkormányzat. A Fidesznek pedig megvan a protokollja a közpénzek magánzsebekbe vándoroltatására, egyebe nincs is. Az egymilliárdos beruházás ellopható harminc százaléka egyébként legfeljebb a köztartozások rendezésére elég, az érdemi előrelépéshez legalább ennek a kétszeresére lenne szükség. Abban pedig biztosak vagyunk: a magyar futball tragédiája eddig sem az volt, hogy mindenféle tisztességes alakok pénzt fektettek bele, hanem a fordítottja.

Kaposváron egy a cél: valahogy ki kell húzni a stadionfelújítás évét, mert roppant hülyén nézne ki, ha egy csődbe ment, a megyei IV. osztályba visszaminősített csapat stadionjára költenének milliárdos összeget. Addigra pedig jobb híján beindul a Pintér Sándor-Szita Károly-féle gyógynövény-projekt, miután más munkahelyteremtő ötletük eddig nem volt: több ezer kaposvári fog dolgozni közmunkában a földeken, szárítják, csomagolják a tyúkturbolyát, kutyabengét és a busás haszonból bőven futja majd a Rákóczi támogatására. Csak addig kell valahogy kibírni.

Update: cikkünk elkészülte után ért bennünket villámcsapásként a hír, hogy Sólyom Sándor másik vezetőedzővel képzeli el a Rákóczi jövőjét: Tamási Zoltán volt újpesti futballista, a Salgótarján NB III.-as csapatának egykori edzője lesz a mester. Márton Gábornak Sólyom „megköszönte az eddigi munkát”. Feltesszük ő az egyetlen, akinek a számára az edzőváltás valódi megváltás, miután fizetést az elmúlt hónapokban ő sem sokszor kapott…

H. I.