Már nem Herczeg Erik a Rákóczi első embere: hirtelen túl sok lett a dolga, vagy mennie kellett?

Az önjelölt „elnök” és a felkiáltójelek serege

Persze mikor a csapatnak jól megy, a vérbeli szurkolót semmivel sem lehet kizökkenteni: a szerelemben és háborúban minden megengedett. A futball pedig – csak tessék egy pillantást vetni Orbán Viktor „életművére” – mi volna más, mint épp szerelem és háború. Akiknek viszont sok mindent megengednek, azok rendszerint magukkal szemben is elnézőek: Herczeg Erik, a Rákóczi egyik tulajdonosa a helyesírás-stilisztikában alkalmazott egyéni megoldásoktól a címkórságig talán túl sok mindenben is az volt, s egy-két esetben főleg a valósághoz állt kreatív módon. Most úgy tűnik, kedvenc műtrágya-dealerünknek kissé vissza kell vennie a péti-sóból: leváltották a Kaposvári Labdarúgó Kft. ügyvezetői posztjáról. Ki gondolta volna, hogy ekkora dózisban a siker is megárthat…

A hivatalos cégadatbázisból derül ki, hogy október 8. óta F. Néber Ákos a kft. ügyvezetője, így a futballcsapattal kapcsolatos döntések egyszemélyi felelőse.

Amúgy illett volna tájékoztatni a közvéleményt, ám ez – az előzmények ismeretében nem meglepő módon – elmaradt. Nem is értesültek volna az esetről a kaposvári labdarúgás iránt rajongó tízezrek, ha az nb2.hu, a nemzeti liga

másodosztályának ügyeivel foglalkozó sporthír-portál közzé nem teszi október 31-én.

Mit ad isten, egy nappal később, tehát tegnap, eredeti stílusban megírt közlemény látott napvilágot a „hivatalos” Rákóczi Facebook-oldalon. Egyszerűen nem tehetjük meg a KAPOS-T olvasóival, hogy ezt a stílusbravúrt, ezt a nyelvi gyöngyszemet nem adjuk közre a maga teljes egészében:

Herczeg Erik közleménye a Hivatalos Rákóczi FC Facebook-oldalán az éppen egy hónappal korábbi döntésről. Eddig nem volt ideje, csak, miután az nb2.hu közzétette. Mellesleg Zichy László sírva könyörög a receptért: ennyi felkiáltójelet még neki sem sikerült bezsúfolnia sehová.

Gyerekkorunkban szoktuk mondani erre: az kiabál, aki fél.

És ha már helyesírás: tetszenek tudni, mi különbözteti meg a régi, felszámolás alatt lévő céget, amelyről annyi szépet írtunk, a mostanitól? Eláruljuk: csupán egy ékezet. Ez a kínos, bánatos, nyomorult, hónalj- és lábszagú magyar valóság. A törvény betűje szerint nem lehet ugyanilyen néven ismét megalapítani a céget, hisz ez a csalás melegágya volna, ám az elég, hogy a Szita-Kéki-Illés zseniháromszögből valaki Kaposvári „Labdarugó” Kft.-ként – így, rövid „u”-val jegyeztesse be az elődöt, az utód pedig már simán viselheti a „labdarúgó” nevet.

Szóval, s ezt talán nem is árt a kaposvári rajongóknak eszükbe vésni: vannak „labdarugók” és „labdarúgók”. És ez nagy különbség.

Ám ami igazán érdekessé teszi a történetet, az az előzmények sora,

melyből akár az is kiderülhet, hogy a másik tulajdonos, Murányi Ferenc és a kaposvári városvezetés áll Herczeg Erik leváltása mögött, pontosabban saját, kissé korlátozott tájékozódási képessége.

Az nb2.hu ugyanis, mint a labdarúgás, és a MLSZ homályos, Kádár-rendszer-szagú berkeiben járatos lap nemrég megírta, hogy a Rákóczi komoly pénzekkel tartozik néhány játékosnak, még az elmúlt szezonból, a feljutásért járó prémiummal.

Erre a klub honlapján és Facebook-oldalán szinte kétségbeesett tiltakozás jelent meg, melyben azt bizonygatta Herczeg, idézet szó szerint: „A klub dolgozói és játékosai minden alkalommal megkapták fizetésüket, a rezsiszámlák kivannak fizetve! A klub likviditása biztosítva van!”

A labdarúgó kft. tulajdoni viszonyai a cég beszámolójából. Ügyes: Szita Károlyt ismerve a két fő tulajdonost könnyedén össze tudja ugrasztani, így egészen elhanyagolható üzletrésszel döntési pozícióban van.

Persze hamar kiderült, hogy a lap sem állított mást, csupán azt, amit mi is idéztünk fentebb: nem a rezsivel, nem a fizetésekkel, néhány játékos tavalyi prémiumával van gond.

Ezt Herczeg „közleményében” már úgy kommunikálta, vagy inkább maszatolta: „arról van szó, hogy bizonyos játékos vagy játékosok akikkel szerződés bontott a klub vitás ügyek vannak és inkorrekt módon támadják a Rákóczi Fc-t!”

Értelemszerűen ezek a játékos(ok)nak annyi volt a „bűnük”, hogy a ki nem fizetett prémium miatt az MLSZ-hez fordultak.

A futball szakoldal arról is beszámolt, hogy az MLSZ október 2-i ülésén megbüntette a Kaposvárt százezer forintra, és fél évre kizárta az átigazolásból, mert nem fizette ki Ivancsics Gellért tavalyi prémiumát.

Tehát igaznak bizonyultak a „bulvárhírek, melyek minden utánajárás vagy bizonyíték hiányában jelentett meg valótlan dolgokat a klubról!”

A csapat környékéről származó információk szerint a fent részletezett ügy miatt elégelte meg a másik tulajdonos, Murányi Ferenc Herczeg Erik kommunikációs ámokfutását, és, a saját 49.44%-ával, plusz a Bene Ferenc Akadémia 1.12%-os, a mérleg nyelvének tekinthető részével leváltotta.

Ehhez nyilván kellett Szita Károly, illetve a nyugdíjas egykori címzetes főjegyző, Kéki Zoltán akadémia-elnök támogatása is.

Herczeg – egyelőre – megkapta a tisztes visszavonulás lehetőségét, mely a fentebb említett, felkiabálójelekkel telezsúfolt közleményben testesült meg, no és abban, hogy Erikünk unos-untalan, sőt úton-útfélen „elnöknek” titulálja saját magát. Ennek természetesen semmi hivatalos alapja nincs: ha egyesület lenne a szervezeti forma, lehetne elnök, viszont most már nem is ügyvezető.

Az előzmények ismeretében talán nem is tesz rosszat sem a cégnek, sem a csapatnak, ha egyelőre csupán „csendestárs” marad.

H. I.


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!