Néhány szó a Rákóczi új tulajdonosáról: se nem új, se nem tőkeerős: mire volt jó az egész?

Murányi Ferenc Mészárossal üzletel?

Az olyan lehet, mint aligátorral nyelves csókot váltani: undorító és veszélyes. Tanultak a múltkori esetből a Rákóczinál: már nem várták meg, hogy a KAPOS-T – ki más? – tegye közzé a cégben bekövetkezett változásokat, most igyekeztek elébe menni. Novemberi cikkünkre reagálva ugyan bőszen cáfolták, amit megjósoltunk, s ami most kiteljesedett: Herczeg Erik műtrágya-kereskedő vállalkozónak immár semmi köze a Rákóczi Labdarúgó Kft.-hez. E tény felett lehet búsongani, lehet örvendezni – mi egyiket sem tesszük – vitatni nem. A Rákóczi cégtulajdonlásában végbement változások mögött egyértelműen Murányi Ferenc áll: hogy miért jó ez neki, azt valószínűleg csak ő tudja.

Az, hogy az ügyvezetésről, magyarul az operatív döntések jogáról lemond valaki, persze nem feltétlenül jelenti a háttérbe szorulást, kivéve, ha van mellette egy erősebb tulajdonostárs, aki másban jobban megbízik. Valójában mi ezt nem is tartottuk volna említésre méltónak, ha nem járt volna együtt egy, a nb2.hu futball-portálon megszellőztetett kisebb botránnyal, melynek során kiderült, hogy a klub pénzzel tartozik korábbi játékosainak – no meg azzal, hogy milyen kínosan kommunikálták az esetet.

Annyira nem volt ez már számunkra érdekes, hogy, bár figyelemmel kísértük,

de nem is szenteltünk cikket annak, hogy Herczeg leváltását további lépések követték: a tulajdonosok közé ugyanis bekerült egy T-Zenit Kft. nevű cég, így Erik már látható kisebbségbe került. Mi ez, ha nem kiszorítás?

A T-Zenitről pedig egyrészt tudjuk, hogy az egyik korábbi tulajdonosa 2018. januárig az a Fejér-B.Á.L. Rt., amelyről pedig ország-világ megírta, hogy a felcsúti stróman, Mészáros Lőrinc gyermekeinek birtokában van. Ügyvezetőjét Tálosi Tamásnak hívják, s korábban a Dorottya Szálloda építésénél műszaki ellenőrként dolgozott,

innen már nem nehéz kitalálni, most kinek a kezében lehet a cég.

De a hecc kedvéért ki is derítettük színről színre, már csak azért is, mert a cégnyilvántartásban eddig nincs változás: tehát a Rákóczinak (ma még, hivatalosan) négy tulajdonosa van. A Bene Ferenc Labdarúgó Akadémia (elhanyagolható 1.12%-kal) a KLH Masters, Murányi érdekeltség, némi közvetítésen át egy luxemburgi cégen keresztül, a Herczeg-féle Szuperagro, és a T-Zenit építőipari kft., melynek tulajdonosa az Alberi – mindkettő Újlengyel, József Attila u. 8. alá bejegyezve. Újlengyelben köztudomásúan nem kell iparűzési adót fizetni, ezért két és félezernél több cég tartja ott a székhelyét.

Az Alberi Szolgáltató Kft.-ről azért mondjunk el egy érdekességet: 2017-ben 190 millió forintos

A cégláncolat végén lévő korábbi tulajdonosról szóló nyilvános adatok az osztrák Firmenabc-ből.

árbevétellel egymilliárd forintos adózott nyereséget ért el! Ez persze nem képtelenség, hiszen a pénzügyi műveletekből, ill. az osztalékokból összejöhet, ebből 700 milliót ki is fizettek a tulajdonosnak, amely egy Eszéken, Horvátországban bejegyzett cég, a TOLDI POLJOPRIVREDNI SERVIS. Itt akár úgyszintén meg is állhatnánk, hiszen az Alberi ügyvezetője Jámbor Emőke kaposvári lakos, aki a Zselic Farm Kft.-t is igazgatja –

innentől egyértelmű a Murányi-érdekeltség.

Ám mi továbbmentünk: a horvát cégiratokból kiderül, hogy a Toldi ügyvezetője Becskei Zsolt, korábban Murányi-alkalmazott, Magyarországon a cégvezetéstől eltiltva – a tulajdonos pedig egy bizonyos FEMU Gmbh, Brahmsplatz 7/7 1040 Wien – Gesellschafter: Herrn Muranyi Ferenc Einzelperson, Anteil: 100,00%.

Ez volt tehát idáig, de a változás – szerintünk – csak látszólagos.

A Rákóczi közleményében megjelölt új tulajnak, az Accanto Kft.-nek,

amely, mondanunk sem kell, Újlengyel, József Attila u. 8.-ba van bejegyezve, a tulajdonosa Batári (Batari?) Csaba Lajos, ő a minősített többségi tulajdonos, mellette kisebbségben a Bret Invest Kft., Bánkuti István Sándor birtokában. Batári úr Facebook oldalán találtunk olyan 2014-es bejegyzést, amelyben a Dorottya Hotel melletti szavazásra buzdít. Innentől az olvasóra bízzuk a következtetést.

Spekulálni ezek után a következőkön lehet: vajon ki veszi be azt a maszlagot,

ami a Rákóczi oldalán megjelent? Azt írják, hogy „… a további működést segíti, ha egy tőkeerős befektető kezébe kerül a Rákóczi”. Tőkeerős? A buliból kiszálló KLH Masters éves árbevétele régóta és masszívan meghaladja a hatmilliárd forintot, ezzel szemben áll az Accanto elmúlt évekbeli, csökkenő: hat-hatszázmilliós (2015-16), majd 350 milliós (2017) teljesítménye.

Azt látjuk tehát, hogy a kaposvári ingatlanvállalkozó, Murányi Ferenc mintha egyik nagyobb zsebéből

áttette volna a Rákóczit egy kisebbe, s a művelet közben egy bizonyos, egyre jelentéktelenebb szereplő, Herczeg Erik lepottyant: először csak az ügyvezetéstől vált(ották) meg, most pedig már a tulajdonrésze is másra szállt.

A futballkaland után magát egészen a nem kevésbé izgalmas pétisó-biznisznek szentelheti.

Elképzelhetőnek tartjuk, hogy a tranzakció csupán egy nagyobb tulajdonosváltás előkészítése. Hogy az Accanto Kft.-be ki, mikor és mennyivel vásárolja be magát, az nyilván számos körülménytől függ. Az sem elképzelhetetlen, hogy Murányi a cégei közt zászlóshajónak számító KLH Masterst távolabb akarta vinni a zavaros vizektől, amelyek éppen akkor válnának igazán veszélyessé, ha a csapat feljutna az NBI.-be. Kötelezettségek, garanciák, miegyebek.

Annyit mindenesetre hallani, hogy sokaknak nem volna ínyére,

ha az egyébként valóban várakozáson felül teljesítő csapat bekerülne az első osztályba: harmatgyenge szponzori háttér, sehol egy rendes stadion, se igazán tőkeerős tulajdonos. A városnak pedig nem hiányzik egy újabb, többszáz milliós bukta, amely, ne feledjük, szintén egy első osztályú kalandnak indult…

H. I.

Utóiratként ajánlanám mindenkinek tisztelettel a figyelmébe azt a sok-sok mélyenszántó és gondolatgazdag anyagot a témáról, amelyet a helyi propagandisták véres verejtékkel, és utána járással, olvasóik szellemi épülését mindennél többre tartva előállítottak: átvették a Rákóczi közleményét. Néha az az érzésünk, hogy nekik van igazuk.


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!