Rendkívüli: kétséget kizáróan megvan az első kaposvári koronavírus fertőzött, önmaga számolt be erről a Facebookon!

Ausztriából tért haza, vendéglátós – Frissítés!

Napok óta másról sem lehet hallani, mint, hogy Kaposváron is kezelnek már koronavírus-fertőzött beteget. Még várjuk a megerősítést a Kaposi Mór Oktató Kórházból, de a közösségi oldalon elérhető többoldalú információk minden kétséget kizárnak, ugyanis az érintett egy, a Facebookon zajló vita, ill. vádaskodás nyomán maga számol be a történtekről. A nevét természetesen nem írjuk le, s ennek felelősségét azért merjük vállalni, mert az értesülések közt az is szerepel, hogy az egészségügyi hatóságok már megkezdték a beteg kapcsolati hálójának feltárását, ill. hogy kivel, milyen módon érintkezhetett a lappangási idő alatt.

Mivel életerős, fiatal sportemberről van szó, minden remény megvan a felgyógyulására, melyet innen is őszintén kívánunk neki.

A Facebook-beszámolóban azzal kezdődik a történet, hogy március 14-én közölte

velük az osztrák munkaadó, hogy a kormányintézkedések miatt bezárnak, s így el kell hagyniuk az országot. Egy hölgyet vett fel útitársnak barátja kérésére, így indultak haza autóval. Az osztrák-magyar határon akkor semmiféle ellenőrzés nem volt, s így zavartalanul eljutottak Somogyba (szándékosan nem írunk helységnevet), ahol találkozott egy ismerősével.

Ezt érezte úgy, hogy hiba volt, s – szintén saját elmondása szerint – önkéntes karanténba vonult (vélhetően Kaposváron), nem találkozott senkivel. A történetből úgy tűnik, még kint, Ausztriában fertőződhetett meg, s a tünetek jelentkezésekor, 17-én először megpróbált elérni valamiféle önköltséges tesztelést, de nem járt sikerrel.

Felhívta a kormányhivatalt is, de elmondása szerint itt sem sikerült intézni semmit.

19-én jelentkeztek a súlyosabb tünetek, ekkor ment be a kórház sürgősségi osztályára,

ahol vért vettek tőle, tüdőröntgent végeztek. A Facebookon néhányan azzal vádolták, hogy nem tájékoztatta a kórház személyzetét arról, hogy Ausztriából jött haza, ezt is cáfolta: állítja, mindenről beszámolt. Ezután hívták csak vissza a kormányhivatalból, s telefonon elmondta, hogy kivel, mikor, milyen körülmények közt találkozott, s mindenkit karantén alá vontak az érintettek közül.

„Hála isten, eddig mindenki tünetmentes, remélem, így is marad. Én itt, az infektológián küzdök a vírussal… Tény, elkaptam.”

Kérdés, ha a közösségi oldalon egy rosszízű vita, ill. vádaskodás nyomán végül

nem derül ki, hogy van (legalább egy) fertőzött, meddig virítana Kaposvár weboldalán, a „hiteles és naprakész információk” alatt, hogy „Kaposváron továbbra sem tudunk koronavírus-fertőzöttről!”

H. I.

A KAPOS-T, mint minden esetben, ezúttal is csak hiteles, több oldalról ellenőrzött információkat ad közre, ugyanakkor elfogadhatatlannak tartjuk, hogy némelyek – köztük állami szervek is – korlátozni akarják az információs szabadságot Magyarországon.

Frissítés, 2020. 3. 23. 12.00: a koronavirus.kaposvar.hu weboldalon megjelent poszt szerint a kórház megerősítette a KAPOS-T tegnap közölt hírét, mely szerint a negyedik napja az infektológiai osztályon kezelt páciens tesztje pozitív lett, s valóban egy Ausztriából hazatért férfibetegről van szó. A kórház viszont emailben feltett kérdéseinkre eddig nem válaszolt.


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!