Szita Károly hozza a szokásos formáját: csúsztatásokkal, mellébeszéléssel próbál úrrá lenni a rezsiválságon

De mi is lesz az Agorával és a Szivárvánnyal?

Frissítés: Megmondtuk? Megmondtuk.

Hát persze, hogy bezárják. Míg megyei jogú városokat vezető kollégái – a fideszesek is – többé-kevésbé nyíltan tájékoztattak arról, hogy milyen intézmények bezárására lesz szükség, Szita – mint már életében annyiszor – ezúttal is a görbe utat választotta: szokásos pénteki észosztása keretében nem mondta ki egyenesen, hogy lakat kerül pl. az Agorára és a Szivárványra, hanem csupán burkoltan célzott rá, hogy az ott folyó kulturális tevékenységek átkerülnek a „korszerű fűtésűnek” nevezett Csiky Gergely Színház épületébe. Mindezt persze be lehetett volna egyértelműen is jelenteni, csak akkor az illetőt nem Szita Károlynak hívnák.

Kérdés az is, hogy vajon a 2011-ben átadott Agora, vagy a 2010-ben felújított Szivárvány szigetelési és fűtési rendszere miért nem számít „korszerűnek” – műemléki volta miatt a kilenc évvel később átadott Csiky sem hőszigetelt a szó klasszikus értelmében.

Lassan mondjuk, nem átszervezés, bezárás:

Szita egyúttal azt is bejelentette, hogy a „színház nyári helyett téli szünetet tart”: ez tehát logikusan azt jelenti, hogy nemcsak az előadások, hanem az oda (de)portált minden kulturális tevékenység is szünetelni fog a téli hónapokban. Ez pedig valójában bezárást jelent. Ugyanez a sors vár részben a könyvtárra, s amiről egy szó sem esett, a Rippl-Rónai múzeumra is: utóbbinak az átépítés miatt amúgy is csupán ideiglenes kiállításai vannak. A könyvtár esetében arról beszélt Szita, hogy „szünnapok bevezetésén gondolkodnak”. Nos, az energetikai szakirodalom általában óv attól, hogy egy épületet libikóka-szerűen hol felfűtsenek, aztán hagyják lehűlni. Ez akár többlet-energiafogyasztást is eredményezhet.

A Modern Városok Programban Kaposvár nyakába sózott

sportlétesítményekről eddig is lehetett tudni, hogy normálisnak számító energiaárak esetén is komoly nehézséget okoz a fenntartásuk. Nemrég írtunk arról, hogy a városi cégeket tömörítő Kapos Holding tagvállalatainak többsége súlyos veszteséget produkált a múlt évben: a sportban érintettek közül a Kapos Sport Nonprofit Kft. 66.3 millió mínusszal, az Élmény- és Gyógyfürdő Nonprofit Kft. pedig 125.6 millió forintos veszteséggel zárt:

Sokkoló: kiugró, másfél milliárdos veszteséget mutatnak 2021-ben a beszámolók az önkormányzati cégeknél

Erre jön még az idei pár száz millió, amit rezsiválság miatt lesznek kénytelenek elkönyvelni.

Most bezárják az Arénát, s nyilván az lenne a legészszerűbb, ha az ötven méteres sportuszoda is erre a sorsra jutna: az úszók megoldhatnák a másik, kisebb medencében is az edzéseket, s innen nyilvánvaló, hogy a fő energiazabáló ötvenes létesítményt miért is kell nyitva tartani: a vízilabdázók miatt. Nos, miután információink szerint ennek a csapatnak a meccseit a szűk szakmai és hozzátartozói körökön kívül nem sokan látogatják, talán nem lenne akkora tragédia lemondani róluk.

Az élményfürdő esetében Szita Károly „délutáni nyitvatartásról” beszélt, ami legalább olyan észszerűtlennek látszik, mint a könyvtár szakaszos üzemeltetése: délelőtt nem fűtünk?

Szita Károly arról is beszélt szerényen, hogy milyen előrelátók voltak,

mikor belekezdtek a faapríték-fűtőmű építésébe, amely jövőre majd tizedére csökkenti a távfűtés gázszükségletét. A projekt 2017-ben indult: eszerint az univerzum legokosabb polgármestere öt évvel ezelőtt látta, hogy Putyin Oroszországa meg fogja támadni Ukrajnát, és a jóember már hónapokkal korábban, 2021 őszén elkezdi tekergetni a gázcsapokat, hogy felverje a gázárat. Persze előre látta a magyar kormány által megszavazott, a gázra amúgy sem vonatkozó szankciók káros hatását is, s még jó néhány dolgot: előre látta, hogy 2022 telén be kell zárnia Kaposvár egykor emblematikus, Európa-hírű színházát, így évekkel korábban gondoskodott – Rátóti Zoltán, Fülöp Péter és mások segítségével – a színvonal csökkentéséről, hogy a kutyának se hiányozzon.

Kérdés persze az is, hogy mi lesz a csökkentett üzemmódban működő

intézmények, szolgáltató egységek időlegesen munka nélkül maradó alkalmazottainak sorsa: fizetett vagy fizetés nélküli szabadságra küldik-e őket, kapnak-e – hasonlóan a járványidőszakhoz – valamilyen kárpótlást vagy támogatást kiesett bérükhöz meg az otthon rostokolás miatt megnőtt rezsijükhöz.

Látnoki képességekkel megáldott polgármesterünk már azt is tudja, hogy a kaposváriak széles tömegeinek jövő nyáron jól jönnek majd a színházi előadások, miután nyaralásra úgysem marad egy fillérjük sem.

H. I.

Frissítés: miután a KAPOS-T rámutatott, hogy voltaképpen és ténybelileg mit is takar Szita Károly „átszervezésnek” csúfolt, fentebb ízekre szedett mellébeszélése, a Csiky Gergely Színház és Kulturális Központ kijött egy közleménnyel – még ezt sem volt mersze bevállalni a polgármesternek – melyben elismerték, hogy tavaszig bezár az Agora és a Szivárvány. Továbbra is kérdéses, hogy 2023. január 3. és március 31. között, a színházi zárva tartás idején az ide költöztetett tevékenységek esetében várhatók-e további korlátozások.


Ezt olvasta már?

Szinergiák bűvöletében: jövő évtől összevonják az Együd Árpád kulturális központot a Csiky Gergely Színházzal?