Sajtóperek sora: győzelem győzelmet követett a törvényszéken gumiégető-ügyekben

Az igazság (még) nem odaát van

A médiumok általában rendre, precízen beszámolnak azokról a sajtóperekről, amelyekben érintettek voltak, hiszen az is hozzátartozik a hitelességükhöz, hogy a bíróságok milyen arányban adnak nekik igazat a vitás ügyekben. Aki kritikus hangot üt meg, az számíthat rá, hogy a hatalom a jog eszközeivel, a bíróságokon próbálja meg elhallgattatni. Nem volt ez másként az idén lezajlott nagy kaposvári „gumiégető-háborúban” sem: összesen öt per zajlott nyár óta, ebből három érintette a KAPOS-T-t, kettőt pedig az ellenzéki összefogás indított a Kaposvár Most és a Kapos Extra rágalmazó cikkei miatt. A meccs pillanatnyilag erősen nyerésre áll, s talán itt az idő, hogy beszámoljunk.

Természetesen a Homatechhel kezdődött: május 24-én kaptuk meg az „Őszy Ügyvédi Iroda” felhívását, hogy a május 5-én megjelent „Erősödik a guminyomás” cím cikkünkben foglalt egynémely állításokat igazítsuk helyre. Sérelmezték, hogy azt állítottuk róluk, ill. a beruházásról: „titkos Fidesz-gyűlésen győzködték a tagokat”, valamint, hogy az üzem „vegyigyár lesz”, és, hogy „gazdasági szempontból értelmetlen, környezeti veszélyforrás” volna.

Kisvártatva érkezett tőlük egy újabb felhívás is, amely egy másik, a „Hülyére véve: a Homatech-haknibrigád megbombázta Kaposvárt” című cikk állításait kifogásolja: itt szerintük valótlanul állítottuk, hogy „a brosúra információban végtelenül szegény, megtévesztésben, csúsztatásban, hazugságokban viszont annál inkább bővelkedik, már önmagában is sokat elmond arról, hogy mennyire veszi komolyan a cég – és persze beépített strómanjuk, Szita Károly polgármester – a környezetvédelmet”.

felhivas_homatech

A Homatech ügyvédjének felhívása helyreigazításra. Elbuktak, mint Rottenbiller.

 

A két beadványt júniusban együtt tárgyalta a Kaposvári Törvényszék, és különösebb aggály nélkül le is söpörte az asztalról a Homatech próbálkozását: az első esetben nyilvánvaló volt az állítások igazsága, a második pedig egyértelműen a szabad véleménynyilvánítás körébe tartozik.

Azért megnyugtató volt látni a KAPOS-T első sajtóperén, hogy a bíróságok – szemben a pert megelőzően hallható pesszimista hangokkal – függetlenek, és ítéletük szakmailag is helytálló. A Homatech nem fellebbezett, sejtésünk szerint ügyvédi tanácsra – egyébként is feltehetőleg városházi szövetségeseik ösztökélésére pereltek be bennünket.

A másik delikvens, a Real PR 93. nevű közvélemény-kutató kft. is így tett, akik a hírhedt, a Zselici Forrás Kft. (a Kaposvár Most és a Kapos Extra kiadója), megbízásából készült közvélemény-kutatást végezték, melyről a „Hazudni minden hullámhosszon…” c. cikkünk született.

Ők már rafináltabbak voltak, és helyreigazítás helyett személyiségi jogi keresetet indítottak, először félmillió forintos sérelemdíjjal. Ez utóbbit a per folyamán már – látva, hogy rosszul áll a szénájuk – jelképes ezer forintra mérsékelték. Azt sérelmezték, hogy a cikkben „Fidesz-közelinek”, ill. „fideszes beállítottságúnak” neveztük őket, továbbá, hogy hazugsággal vádoltuk a céget, midőn azt hozta ki kutatása eredményeként, hogy a kaposváriak 56%-a támogatja a gumiégetőt.

real_pr_93_kft

A nyugat.hu cikkének alcíme: őket bezzeg nem perelte be a közvélemény-kutató cég. Egyébként is: hogyan juthatna munkához Kaposváron, ha nem az lenne?

 

Ezt a pert is elbukták, miután a bíróság figyelembe vette érveinket, pl. azt, hogy a céget már több alkalommal nevezték az országos médiában „Fidesz-közelinek”, pl. a Népszabadságban, és persze azt is, hogy joggal fogalmaztunk meg kételyeket a teljesen életszerűtlen felmérési eredményeikkel kapcsolatban.

A KAPOS-T tehát mindhárom sajtóperét megnyerte ez ügyben, és ezt, mint az igazság érvényesülését a mai Magyarországon, és különösen Kaposváron, alighanem érdemes megbecsülni.

A következő per, melyről nem tudjuk, hogy egy vagy kettő, mert ugyan nem egyesítette a bíróság, de kimondta, hogy valójában egy és ugyanazon állításra vonatkozik, a Kaposvár Most és a vele szimbiózisban lévő Kapos Extra közgyűlési tudósításával kapcsolatban indult.

most_nepszavazas_helyett_jardak

A Kaposvár Most rágalmazó cikkének címe. A bíróság első fokon elmarasztalta őket a hamis tényállítás miatt.

 

Az augusztus 29-én megjelent „Népszavazás helyett járdákra fordítja a pénzt Kaposvár”, már a címével is gusztustalan demagógiáról árulkodó cikk azt állította, hogy az ellenzéki összefogás és a népszavazást kezdeményező Pintér Attila képviselő mindenképpen ragaszkodnak a Csányi Sándor és Szita Károly meghátrálása miatt okafogyottá vált népszavazáshoz, és feleslegesen el akarnak költeni húszmillió forint közpénzt, amelyet bezzeg, velük ellentétben a jó polgármester és a Fidesz-többség járdákra akar fordítani.

A Sáska Annamária jegyezte alpári hazudozásnak megálljt kellett parancsolni, ezért a hamis színben feltüntetett Pintér Attila, és a konkrétan megrágalmazott ellenzéki összefogás egyaránt helyreigazítási eljárást kezdeményezett a Kaposvár Most és a Kapos Extra ellen. Pintér Attila esetében először meghunyászkodott a Kaposvár Most, és leközölte a helyreigazítást. Köszönet, persze nem sok volt benne: talán fél órát töltött a főoldalon, aztán eltüntették.

helyreigazitas_kmost

A Pintér Attilával kapcsolatos helyreigazítást közölték, bár nem volt benne sok köszönet: gyorsan levették a főoldalról. Aztán találtak némi átlátszó ürügyet, hogy a Kapos Extrában már ne kelljen közölni.

Miután a képviselő közzétette a szöveget a „Családok a gumiégető ellen” és a „Nem a gumiégetőre” Facebook oldalakon, hogy az érintettekhez valóban eljusson az információ, M. Schenk Tünde szerkesztőségvezető látványosan „besértődött”. Olyan hattyú halálát adott elő, amilyet csak jobb NB I.-es futballmérkőzéseken látni: hogy mit kellett szegény szerzőnek, aki ráadásul egyedül neveli a gyerekét, kiállnia a kommentelőktől… Így aztán a Kapos Extrában már „büntiből” nem hozta le a helyreigazítást.

Emiatt Pintér Attila pert indított, melyet első fokon elutasított a Kaposvári Törvényszék – itt a fellebbviteli eljárásban fog eldőlni az ügy.

Viszont az ellenzéki összefogás közösen is indított egy sajtópert a Most-Extra duó ellen, amiatt a hazug állítás miatt, mely az említett cikk bevezetőjében olvasható: „csaknem 20 millió forintot költött volna egy okafogyottá vált népszavazás megtartására a kaposvári ellenzék”.

Ennek ítélete nemrég született meg: a bíróság első fokon az ellenzéknek adott igazat,

és kötelezte a fenntartó céget a helyreigazítás Kapos Extrában való közzétételére. Azért csak ott, mert a bíróság értelmezése szerint a korábban Pintér Attila által kért, és az össz-ellenzéki igény tartalmilag egy és ugyanaz – így a Kaposvár Mostban teljesítettnek tekinthető.

Így viszont az a sajátos helyzet állt elő, hogy a Kaposvári Törvényszék egy másik bírósága, ellentmondva az előző ítéletnek, közvetett módon igazat adott Pintér Attilának, miután a Kapos Extrában közzé kell tenni a helyreigazítást.

Ötből négy és fél esetben tehát igazolást nyert az ellenzéki álláspont, s a sötétség erői immár a sokadik vereséget kénytelenek ez ügyben elkönyvelni: bevetették a teljes propaganda-arzenáljukat, ennek ellenére tizenkilencezren léptek fel velük szemben. Meddő kísérlet volt az összefogás lejáratása, és az is, hogy utólag maguknak próbálták tulajdonítani a Homatech kipaterolását. Ráadásul még a bíróság előtt is elvéreztek.

Egyben azonban biztosak lehetünk: sem Szita Károly, sem a sleppje nem fognak tanulni az esetből. Ahhoz újra kéne születniük.

H. I.

Nyilvánítson véleményt a KAPOS-T Facebook-oldalán!