A sajtószabadság kaposvári hősei

Őfelsége ellenzéke, a Somogyi Hírlap

A tegnapelőtti, szokásos „sajtófogadáson” Szita Károly pohárköszöntőt mondván, széles gesztussal körbemutatott: hogy a büdös francba ne lenne sajtószabadság Kaposváron, ’iszen hát itt van a jobboldali, konzervatív sajtó és – mutat a „somogyisokra” – a baloldali-liberális oldal is, hehe. Nem tudjuk, s nem is lényeges, hogy pszichózis kerítette hatalmába, és ezért lebeg egy párhuzamos univerzumban, mint főnöke, a miniszterelnök, vagy az MTVA-tól havonta felnyalt negyedmilliótól ittasodott meg, de a szokott formáját hozta e dicső napon is: ha azt mondjuk, hogy nyilvánosan (és képletesen) levizelte a sajtószabadság sírját, finomak voltunk.

Kezdjük azzal, hogy cinizmusa mellett milyen mélységesen, ostobán önleleplező volt ez a megjegyzés: a sajtó jelen lévőit két részre osztani csak egy önkontrollját vesztett, a hatalomtól megittasult elme számára elfogadható, hisz – elméletileg legalábbis – az évi hetvenmilliós közpénzből fenntartott Kapos, és a negyvenmillióból élősködő Somogy Tv-k – lassan mondjuk, hogy a jobboldalon is megértsék – köz-szol-gá-la-ti-ak. Tehát nem jobb- vagy baloldaliak, és nem egy párt vagy személy érdekeit kéne, hogy szolgálják, hanem független és pártatlan módon tájékoztatniuk. Nos, ez az, amire bárki, aki Kaposváron él, maximum felröhög.

Most már ott tartunk, hogy ezt szégyellni, titkolni sem kell: vagyunk mi, és vannak a mi kutyánk elmúlt évtizedek alatt elszaporodott kölykei (lásd: Orwell: Állatfarm), mienk az erő, a hatalom és a dicsőség, ámen.

Van még ugye elvileg két szereplő, amelyeket akár el is lehetne helyezni a politikai paletta szélein, a Kaposvár Most, az Extra és a rádió alkotta „médiacsoport”, melyek odáig süllyedtek, hogy önálló tartalommal lényegében nem is fárasztják magukat: a Szita Facebook-oldaláról származó „megnyilvánulásokat” keverik az internetről összegereblyézett bulvárhírekkel, és a blogoldalukon megjelenő ezoterikus baromságokra, silány, önelégült, Oravecz Nóra-szintjét alulmúló elmélkedésekre és főleg az ott megjelenő, időnként Bayer Zsoltot vagy épp Bogár Lászlót megszégyenítően beteges, perverz kirohanásokra valójában nincs is ráhatásuk, ugyanúgy, ahogy időnként a városházáról küldött szövegekre sem. Nagyjából ugyanez a helyzet a Kapos Extra nevű, ingyenes bedobálóssal is. Azt tegyük hozzá, hogy a „médiacsoport” irtózatosan messze van attól, hogy meg tudna élni a piacon: a stafírozás módjáról nem nehéz meggyőződni, hiszen a város honlapján kénytelen-kelletlen közzéteszi azokat a pályázati forrásokat, amelyeknek kommunikációs része legtöbbször a Zselici Forrás Kft. kasszájába vándorol. Legutóbb pl. a képünkön látható Négy Torony című EU-s pályázat médiaköltései.

negy_torony_forras

A “Zselici Forrás” forrása az EU-kassza, ez fáj a Somogyinak is

Nem csoda, hogy ez módfelett fáj Czene Attilának, a Somogyi Hírlap szerkesztőjének, s fel is panaszolja sajtóünnepi publicisztikájában. A „vidéki települések hatalmasairól” beszél, „akik azt hiszik: elég az önkormányzat és a pályázaton nyertes cégek pénzéből saját lakájmédiát fönntartani, akik csak a sikereiket szajkózzák”. Akár telitalálatnak is nevezhetnénk, ha mondjuk a KAPOS-T nem írta volna meg ezt vagy kétszázszor. Persze Czenét és általában a Somogyit – ahogy majd az alább olvasható példa is igazolja – nem az önálló gondolatokért szereti, aki szereti.

Bűbájos közjáték: a cikkhez Facebookon hozzászólók egyike ájuldozik Czene bátorságán és nagyszerűségén, ám „lakájmédia” helyett „lájkmédiát” ír. Na, ez a szint: a „lájkmédia”.

A Somogyi fanyalgásában és újkeletű, nagyon is óvatos Szita-kritikájában most leginkább ahhoz a kurvához hasonlít, aki, miután a pénzváltó közli vele, hogy a tízeurós bankjegy, amit be akar váltani, hamis, felkiált: „te jó ég, akkor engem megerőszakoltak!” 2010-ig számolatlan tízmilliókat kaptak a kaposvári önkormányzattól, mely először hetente, majd egyre ritkábban egész oldalt vásárolt meg az újságból, és ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a kedvezményesen bérelt székház a mai napig élő „juttatás” – közpénzből.

És ne feledjük: a Somogyi – most már leginkább ingyen, mint a viccbéli örömlány – a mai napig hűségesen tercel, paríroz Szitának minden fontos kérdésben. Ez a sajtónapi „üzi” is csak arra volt jó, hogy felhívja a figyelmet: itt vagyunk ám, s ha akarunk, tudunk harapni is, nemcsak farkat csóválni és lefetyelni, vaú… Szita pedig veszi a lapot: kölcsönösen eljárják az esőtáncot a nagy-nagy kaposvári sajtószabadságról.

Hogy ez mennyire igaz, álljon itt egy szerény felsorolás fordított időrendben arról, mi mindent hallgatott el az elmúlt hónapokban a Somogyi Hírlap:

1. Egy szót sem ejtettek arról, amitől az egész ország zengett: Szita Károly negyedmillióért bloggerkedik a közpénzből fenntartott MTVA-n.

2. Hallgattak, mikor leállították a Dombóvár-Baté közti vasútvonal felújításának közbeszerzését.

3. Tíz éve egy szó sincs Krakus Péterről, és arról, miként hazudott a szemébe a kaposváriaknak Szita Károly.

4. Nem kérdeztek vissza, mikor Szita megpróbálta elrejteni egy utólagos közgyűlési határozatba azt, hogy közpénzből kíván angol nyelvet tanulni.

5. Folyamatosan maszatoltak Rákóczi-Sólyom-ügyben hozzá nem értésből és, hogy Szita Károly felelősségét elkenjék.

6. Hallgatnak az intermodális központ körüli állandósult hazudozásról.

7. Nem számoltak be a Csiky Gergely Színház titokban alkalmazott stratégiai igazgatójáról, arról, hogy Rátóti Zoltánnak esze ágában sincs betartani az augusztusi pályázatában ígérteket.

8. Hallgattak a Berzsenyi Társaság belső harcairól, arról, hogy a megyei és városi önkormányzat zsarolással kényszerítette ki Pomogáts Béláék távozását, s, hogy Szakály Sándor, az új elnök két III/-es érintettségű, szélsőjobbon jól ismert személyt, Kondor Katalint és Bába Ivánt emelt pozícióba.

9. Csendben maradtak, mikor kiderült, hogy sem az IKOP-os, sem a kormány kiemelt projektjei közt nincsen Kaposvárt érintő közlekedési nagyberuházás.

10. Soha egyetlen érvényes és korrekt összehasonlítást nem tettek arra nézve, milyen súlyos lemaradásban van Kaposvár szinte minden megyei jogú városhoz, különösen a Dunántúlon, s ez a Szita-féle, kizárólag a hatalom megtartására irányuló, rövidlátó, látszatokra épülő politizálásnak köszönhető.

11. Elhallgatták, hogy a Fidesz képviselői irodát akart építtetni a Fő utca egyik, azóta is üresen álló üzletében.

12. Kussoltak, mikor a Kapos Tv igazgatóját és főszerkesztőjét a Fidesz kampányt megelőző belső, helyi hatalmi harcai, tehát politikai okok miatt kirúgták.

Tizenkét pont, stílszerűen. Fel lehet fogni házi feladatnak is, bár kötve hisszük, ez a garnitúra képes lenne rá. Régi meggyőződésünk ugyanis, hogy a szolgalelkűség és a színvonal kéz a kézben jár, legyen szó balettről, csataképfestésről, vagy újságírásról. És, hogy a következők mit árulnak el a színvonalról, azt olvasóinkra bízzuk:

Említettük már, hogy a helyi sajtóban nem nagyon divat önálló gondolatokra építeni. A többiek egyszerűen bemásolják a bulvárhíreket, a Somogyinál az a szokás, hogy szofisztikáltan „beolvasztják”. Már szóvá tettünk egy ilyen kis „elsajátítást”, magyarul plágiumot Vas Andrástól, novemberben, s íme, az újabb: Szűcs „nagyondrukkolokszitakárolynak” Tibor a mai Sonline-n közreadott publicisztikája. „Szegény amerikaiak” a címe, és egy fikciós amerikai sorozatról szól, a House of Cards-ról, melyben Kevin Spacey a főszereplő, az elnök, és végtelen hataloméhségében közmunkával akar népszerűséget szerezni. Ez volna párhuzamba állítva kicsiny hazánkkal és miniszterelnökünkkel.

Jó is ez, kemény, harcos, csak egy a baj: hogy a 444.hu mindezt már három napja, 14-én megírta – nyilván véletlenül. A gondolatmenet, ha nem is szóról szóra, de azonos, és a forrás természetesen sehol sincs feltüntetve. A kis Szűcs persze csak egy pár soros publit rittyentett, míg a 444.hu egy egész szemlét – a források tisztességes feltüntetésével persze. Czene főszerkesztő pedig nyilván nem olvas ilyeneket.

A történet valóban érdekes, már csak azért is, mert itt, Kaposváron, szűkebb hazánkban is van valaki, aki az eszelős és a piacgazdaság viszonyai közt kivihetetlen teljes foglalkoztatottságra van rágyógyulva az utóbbi időben. A vezetékneve Sz-szel, a kereszt K-val kezdődik.

De róla, a „baloldali-liberális” Somogyiban, őfelsége ellenzéki sajtójában ismét egy árva szó sem esik.

H. I.

Kapcsolódó cikkek: