Itt a bizonyíték: az égvilágon semmi sincs rendben a 67-es út körül!

A csicskaújságírás újabb mélységi rekordja a Kaposvár Moston

Nem fogják elhinni a tisztelt olvasók, de ez esetben tényleg utáljuk, hogy sokadszorra is igazunk lett: ezerszer leírtuk, hogy egyre több a gyanús körülmény a 67-es út építése körül, s most itt a töredelem. Szita Károly polgármester keddi „szokásos”, saját házirádiójának adott interjújában beismerte, hogy hét évnyi hazudozás, sunyítás, mellébeszélés, bombasztikus kijelentések, brosúrák özöne után még mindig nincs érvényes kormánydöntés arról, hogy van-e pénz, van-e valódi kormányakarat arra, hogy Kaposvárt gyorsforgalmi út kösse össze a Holddal, az M7-essel, vagy bármivel. Hiába volt Modern Városok szerződés, legalább három-négy határozat, készültek (kétszer is!) fél-félmilliárd forintért a tervek, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. nemrég külön sajtóközleményben adta hírül, hogy megvan a kivitelező (!), a Strabag vezette konzorcium, erre Szita Károly tegnap bevallja, hogy csak májusban lesz kormánydöntés arról, hogy kezdődhet-e a beruházás. Mi a túró van?

Normális országban – ez persze nem az – a dolgok úgy mennek, hogy születik egy kormánydöntés, amely után az arra hivatott szervezet, a NIF, kiír egy közbeszerzést a tervezésre. Az engedélyes tervek elkészülte után jöhet a kivitelezési kiírás, döntés a kivitelezőről, és a munka megkezdése. Ehhez képest a 67-es esete komplett bohózat. Hét év, két terv, hazudozás, kétnyomú, négynyomú, csökkentett paraméterű, EU-finanszírozású vagy nemzeti, van engedély, nincs engedély, lóf@sz. Nem lehet indulat nélkül beszélni róla: ennyit ér a helyi fideszesek érdekérvényesítő képessége.

 

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő március 17-én kész tényként közölte, hogy megvan a kivitelező, kezdődhet az építkezés. A hivatalos közlönyben persze nem merték kitenni. Erre Szita Károly benyögi, hogy hátra van még egy kormánydöntés. Akkor eddig mi volt?

 

Pontosan az történik, ami az intermodálissal: ott 2012 óta etetik folyamatosan Kaposvár polgárait a „történelmi beruházással”, amelynek elkészültét már 2016-ra ígérték. Ekkor Szita egy brosúrájában sunyin becsempészte a köztudatba, hogy lesz némi késedelem. Végül majd’ a negyedére zsugorodott a közlekedési központ büdzséje, arról nem is beszélve: láthatóan esély sincs rá, hogy a közeljövőben egyáltalán elkezdődhet.

Számtalanszor hangot adtunk már a kételyeinknek a 67-es ügyében: utoljára itt. Felettébb gyanús volt ugyanis számunkra, hogy, míg a NIF Zrt. hetekkel ezelőtt büszkén győztest hirdetett, persze ezzel az elcseszett giccsparádé „zenélő úttal” felhabosítva,

addig a hivatalos Közbeszerzési Értesítőben egy árva szó sincs a kiírás hivatalos lezárásáról, győztes cég kihirdetéséről.

A Kapos Tv honlapján viszont már két héttel ezelőtt az jelent meg, hogy „napokon belül megszületik a kormánydöntés”. Most Szita Károly májusról beszél, ami egyértelműen kommunikációs mentőakciónak tűnik: diszkréten a kormányra kell hárítani a felelősséget, s ez az egyébként alig minősíthető színvonalú polgármesteri szövegből is kitűnik, érdemes szó szerint idézni:

„Soha nem iszok (!) előre a medve bőrére … még vissza van a kormány döntése.”

Milyen medve? Milyen kormánydöntés? Minek alapján írták akkor ki a közbeszerzéseket?

„A kormánynak még döntenie kell, hogy azt a több, mint hatvan milliárd forintot, amely a Látrány és Kaposvár, Kaposfüred közti elkerülő szakasz négynyomúsítására kell, azt rendelkezésre bocsássa.”

Nyilván nem véletlen, hogy kétszer is kiálltak magyarázkodni illetékes elvtársék, külön Gelencsér és Szita is: lássátok feleim, mi mindent megtettünk, de a kormány… Meg hát a döntés, ugye.

Az pedig végképp szánalmas, ahogy a szolgalelkűség netovábbjaként a Kaposvár Most írott változata még a polgármesteri nyelvbotlást is szó szerint visszaadja: Szita a hangfelvételen azt mondja, hogy a „Látrány és Kaposvár, Kaposfüred közti elkerülő szakasz”. Egy frászt: az egyes települések mellett vannak ugyan elkerülő szakaszok, de Látrány és Kaposfüred közti „elkerülő szakasz” nincsen.

 

Szánalmasság Kaposvár-módra. A született cseléd még a gazdája nyelvbotlását is hűségesen követi: a polgármester szava szent.

 

És még ezt is le bírták írni: a polgármester szava szent. Ha „bulát” mond bulla helyett, akkor legfeljebb bevezetünk – Kaposvár úgyis egy városállam, ezt már egy nagy gondolkodó is megmondta – egy itteni helyesírást, amit a helyi sajtó tartozik hozzáigazítani a polgármester aznapi makogásához.

A „pedddiget” három „d”-vel köteles írni ezután Kaposvár népe, „iszom” helyett „iszok” van, a „mint” helyett „mind” ejtendő. Ha „pedddig” a nagyember azt mondja, hogy Látránytól Kaposfüredig egy darab elkerülő van, a csicska lapít, és leír. Legfeljebb közben kicsit röhög magában: valami szórakozás neki is kell.

A lényeg persze korántsem ez, sokkal inkább, hogy, amiről azt hittük, biztos, és csupán a kedvező időjárás szükségeltetik az építés elindulásához, most megint teljesen bizonytalanná vált. És amilyen kétségbeesetten magyarázkodnak és hárítanak, az az érzésünk, hogy nagyobb lehet a baj, mint gondoltuk.

H. I.

Kapcsolódó dosszié: 67-es saga: végtelen történet, zenei aláfestéssel

Nyilvánítson véleményt (lájk, komment, megosztás, ilyenek) a KAPOS-T Facebook-oldalán!