Somogy, a halálrekorder: a tavalyi első negyedévhez képest majd’ ötven százalékkal többen haltak meg a megyében!

Innen lesz szép a legegészségesebb városnak lenni…

…ez volt Szita Károly 2019-es polgármesteri programjának nagyjából az egyetlen kézzel fogható ígérete – 2030-ra. A média-tányérnyalók népes serege úgyis örökké azt vadássza, hogy miben is lehetne Kaposvárt vagy Somogy megyét a „fellegvár”, „rekorder”, „élenjáró” s hasonló címekkel felruházni, hát íme, itt egy újabb lehetőség. Azt már évek óta tudjuk, hogy ez a legboldogtalanabb megye és megyeszékhely, errefelé osztják a legalacsonyabb béreket, itt a legmagasabb a daganatos megbetegedések száma, itt csökkent a legjobban a lakosságszám és sorolhatnánk a keblet dagasztó tényeket napestig. Az Átlátszó.hu munkatársai mutatták ki a címben foglalt lesújtó adatokat.

Eszerint tehát régiós megoszlásban Dél-Dunántúl a rekorder,

ám a megyénkénti összehasonlítás Somogyra nézve egyszerűen sokkoló: közel ötven százalékkal többen haltak meg a megyében, mint 2020 első negyedévében, miközben az országos átlag „csak” 23%. Tehát több mint kétszer annyian.

Az Átlátszó-cikkben természetesen az is olvasható,

hogy ebben az adatban minden halál-ok benne van a végelgyengüléstől a tragikus balesetekig, de a fő nyilvánvalóan a COVID-járvány. Az adat amúgy csattanós válasz arra is, ahogy a kormány és propagandistái igyekeznek kisebbíteni, mismásolni a világszinten is brutális magyar járvány-halálozási adatokat: nem a világelső Johns Hopkins Egyetem általánosan elfogadott adatait kell nézni, kispajtások, hanem a többlethalálozási adatokat, héló – így szólt az orbáni igehirdetés.

 

Az Átlátszó.hu adatújságírás grafikája a régiók és megyék 2020-2021 első negyedévi többlethalálozási adatairól

 

Nos, itt vannak: ha nem a hivatásos hazudozók által eltorzított adatokat nézzük, a magyar többlethalálozás kimutatása éppenséggel fényesen igazolja a járványügyi statisztikákat, s persze még valamit: a megyék összehasonlítása rávilágít a különböző fejlettségű vidékek közti – nyugodtan fogalmazhatunk így – gyilkos különbségekre. Somogy mellett Nógrád megye az, amely egy főre eső jövedelemben, s minden más fejlettségi mutatóban a leszakadó térség iskolapéldája, s lám: Somogy mellett itt volt a többlet-halálozás a legmagasabb, 45%. Talán nem is kell mondanunk, hogy miért.

És ugye azt sem gondolja senki komolyan, hogy Kaposvár,

a megyeszékhely afféle alig hatvanezer fős kis sziget Somogyban, és a városi – itt ki nem mutatott – adatok sokkal jobbak volnának a somogyi átlagnál? Szó sincs róla: inkább a Balaton-parti területeket szokás fejlettebbnek, s egyúttal egészségesebbnek tekinteni a megye egészénél.

Az okok nyilvánvalóak: a járvány a rosszabb általános egészségi állapotú,

szegényebb, az alacsonyabb iskolázottságú, elöregedett vidékeken pusztít hatékonyabban, s ezt semmiképp sem tudta kompenzálni pl. a kisebb népsűrűség, de ugyanez igaz a népbetegségekre is.

Nos, szeretnénk már látni, mikor teszi ki az Átlátszó – egyébként bárki által ellenőrizhető, nyilvános forrásokból származó – adatait pl. Gelencsér Attila vagy Szita Károly a Facebook-oldalára…

H. I.


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!