Túl sok amerikai filmet néztek, csúnya pofára esés lett a vége: másfél millió forintot fizetett a Somogy Tv tavaly egy kaposvári ügyvédi irodának

Megsértett személyiségi jogok miatt, jogerősen, közpénzből

Talán keveseknek tűnt fel, hogy egy egészen kicsit jobb hely lett Kaposvár tavaly óta, miután a sok közül az egyik Fidesz-, ill. kormánypropagandista hulladékhányó, a Somogy Tv – nyugodtan fogalmazhatunk így – eltakarodott a városból. Somogy Megye Közgyűlése, ill. az a kóceráj, amit ma annak neveznek, s melynek a jelenlegi hatalom akaratából nem több a költségvetése, mint egy kisebb somogyi falunak, idén már nem volt képes fenntartani a tévét, s amint arról már beszámoltunk, megszabadult tőle – privatizálták. A tervek szerint – s ez látszik a műsorból is – szinte kizárólag balatoni hírekkel foglalkoznak, s ezt próbálják az 1% alatti nézettségű közmédiának értékesíteni. Arról viszont elfelejtettek beszámolni, hogy tavaly a Pécsi Ítélőtábla jogerősen több mint másfélmillió forint sérelemdíj és perköltség megfizetésére kötelezte őket, mert egy híradóanyagban megsértették a kaposvári Jegesy András ügyvédi iroda több munkatársának személyiségi jogait. Törvényszegésük árát persze közpénzből, a somogyi polgárok adóforintjaiból teljesítették.

A történet, mint általában a jogi procedúrák, évekkel ezelőtt, 2015 elején kezdődött, miután Jegesy András ügyvédet, a fonyódligeti ELTE-gólyatáborban történt nemi erőszak terheltjének védőjét négy hónappal az eset után a rendőrség bizonyítékok eltüntetésével gyanúsította meg. Rövid idő múlva ugyan beigazolódott, hogy az ügyvéd nem követett el törvénysértést: csak a rendőrségi helyszínelés lezárulta után ment a helyszínre, hogy védence holmiját összeszedje, ám a fideszes bulvármédia (politikai) szenzációt szimatolt.

2015. január 15-én a Somogy Televízió stábja megjelent a kaposvári ügyvédi iroda székhelyén, becsengettek, és bekapcsolt kamerával várták, hogy ajtót nyissanak. Szabályosan benyomultak az irodába, és anélkül, hogy bárkitől engedélyt kértek volna forgatásra, felvételeket készítettek: rögzítették az iroda munkatársainak interjúkészítésre vonatkozó elutasítását, a távozásra felszólítást,

nyilván az amerikai „akciós-riporteres-kamerás” filmekből vették, hogy ez milyen menő.

A Pécsi Ítélőtábla határozatának első oldala. Az első rendű felperes az ügyvédi iroda alkalmazottja.

Este pedig leadták mindezt – hangsúlyozzuk, engedély nélkül, birtokháborítással, képmáshoz való jogok megsértésével – a híradójukban, s persze a weboldalukon is közzétették. Ezt ugyan felszólításra egy hét múlva levették, de a jogsértés a Kaposvári Törvényszék 2015 júliusában született első fokú, majd a Pécsi Ítélőtábla 2016 márciusi jogerős ítélete nyomán beigazolódott.

Ezért a Somogy Tv-t a bíróság összesen egymillió-háromszázezer forint sérelemdíj és a perköltségek megfizetésére kötelezte.

A bíróság ugyan még azt is előírta a tv-nek, hogy az ítélet megállapításait tegye közzé a riport közlésével azonos módon, ám ezt információink szerint már nem tették meg, s a weboldalon sincs nyoma.

Ugyanilyen rosszhiszemű gesztusnak tekinthetjük azt is, hogy a perben a Somogy Tv a Népszabadság internetes oldalán, a nol.hu-n január 13-án megjelent cikkre, mint forrásra hivatkozik, ám az írásból tendenciózusan csak a Jegesy Andrásra nézve terhelőnek vélt információkat ragadta ki. Azt, hogy a lap felteszi a kérdést, miért csak négy hónap után indítottak nyomozást az ügyvéd ellen, vagy, hogy már ekkor köztudott volt, hogy ő a helyszínelés lezárulta után ment oda,

a Somogy Tv a riportból kihagyta.

Azt persze nem, hogy Jegesy András a korábbi MSZP-politikus, egykori belügyminiszter, Lamperth Mónika férje. Sőt, ez volt a lényeg. A riport szövege bűzlik a számos jobboldali médiumban visszaköszönő prekoncepciótól, hogy az ügyvéd bűnös – és súlyos szankciók várhatnak rá.

Ne hallgassuk el a tettesek nevét: a helyszíni riport elkövetője Róth-Balázsi Hunor, akitől

a korszakalkotó felismerés származik, miszerint a kaposváriak emberek,

s aki azóta – lehet, hogy épp ebben az akcióban bizonyította párthűségét – szintet lépett: a Kaposvár Most híresen elfogulatlan, a médiahitelesség etalonjának számító csapatát erősíti. A főszerkesztő pedig az a Kresz László volt (van), aki egyszer már sokak fájdalmára elköszönt a somogyi médiavilágtól, hogy kis idő múltán a közkívánat újra a parancsnoki hídra szólítsa. Igaz, már „csak” mellékállásban: a vastag (szintén közpénzt tartalmazó) borítékot, mint a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság osztályvezetője kapja havonta. Ki van ez találva:

a Somogy Tv-nek nyilván életben kell maradnia a választásokig, hogy betölthesse küldetését a Fidesz totális médiaháborújában.

A kifizetett sérelemdíjról szóló információt a tévét korábban kiadó közhasznú kft. nyilvános éves mérlegében találtuk. Annak viszont nincs nyoma, hogy a felelősöknek bármilyen hátrányuk származott volna abból, hogy másfél millióval megrövidítették a közvagyont gátlástalanságuk, szakmai hitványságuk és arroganciájuk miatt.

Ahogyan ennek a történetnek sincs, sehol: mindenki hallgat róla,

mi pedig pontosan ezért adjuk közre. A képlet viszonylag egyszerű: a Fidesz még mindig kénytelen az EU-konform, hellyel-közzel civilizált sajtótörvényeket érvényben tartani – persze ahol tud, szabotál –, hogy szabadon folyhasson a Brüsszelből áramló pénzek lerablása, s a törvényszékek nem tesznek mást, mint ezek szellemében ítélkeznek.

Ezért nyeri számos ellenzéki politikus tucatjával a primitív, tudatlan, innen-onnan szalajtott falusi surmókkal feltöltött propaganda-média ellen a sajtópereket – Kaposváron is – és ezért nyerte meg a KAPOS-T azokat, amelyeket a hatalom testhajlataiban tenyészők indítottak ellenünk.

És ezért fontos tudnunk, hogy talán még nincs oda végleg az igazság, feltéve, ha valaki nem rest és gyáva kiállni érte.

H. I.

Kapcsolódó dosszié: Sajtószabadság Kaposváron: a média maga az üzenet

 

Nyilvánítson véleményt (lájk, komment, megosztás, ilyenek) a KAPOS-T Facebook-oldalán!