Háromszoros halleluja: a somogyi média megmentője ismét a fedélzeten!

Kresz, az álláshalmozó isten – frissítve*!

Minden mesében így megy ez: mikor már úgy látszik, hogy végleg összecsapnak a hullámok felettünk, mikor az utolsó szalmaszálat is elsodorja a kapaszkodó kézből a sors könyörtelen hullámverése, akkor felzendülnek az égi harsonák, felrivallnak a kürtök, s alábocsátkozik a szférákból a Megmentő. Most kezdjük igazán szégyellni magunkat kishitűségünkért, midőn szinte élve temettük el nemrég a Somogy Televíziót, feltételezve, hogy ennek az istennek az idejében senki nem fogja betölteni azt az űrt, amit Kresz Lászlónak, a magyar és egyetemes újságírás állócsillagának távozása, és a megyei önkormányzat kapitulációja jelent. Kresz László 2015 novemberében elköszönt Somogytól, ízléses-szerényen felmagasztalva mindazt, amit nyolc éve alatt szerinte eredményként elkönyvelhetett, s, hogy elaltassa éberségünket, célzott rá – ahogy szellemóriás-körökben szokás –, hogy idejét novellái, színikritikái csiszolgatásával tölti majd, s talán egy új regény is születik. Ehhez képest négy napja ismét ott látjuk a nevét a Somogy televízió impresszumában főszerkesztőként. Ő volna a Megmentő, a megújulás letéteményese?

Persze, ahogy előző cikkünkben is utaltunk rá, a geil, nyálas duma az „írásról”, meg a házmesterkörökben kötelező borsznobság valójában csak álca, egy harmadosztályú ponyva kellékei: Kresz egy jól fizető köztisztviselői állásba telepedett be – mit ad isten – a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság társadalmi kapcsolatok osztályának a vezetője lett. Nyilván annak a Bátori Zsoltnak a jóvoltából, aki korábban a Somogy Tv-t fenntartó megyei önkormányzat főosztályvezetője, majd ugyanott képviselő, alelnökjelölt. Ő lett aztán a somogyi „GYIVI” vezetője, s innen dobbantott az intézmény-átalakítás során az országos központ élére.

 

„Én, a szegletek királya...Kresz László búcsúztatása a Somogyiban,  A közismerten tapintatos tollú Czene Attila is csak annyit tudott felhozni a mentségére, ami a címben olvasható.

 

Nos, ha valaki még ezek után sem értené, miért is bukfencezik lefelé az ország minden létező korrupciós és demokráciaindexen, annak ajánljuk figyelmébe hasonlóságot a másik lecsúszott fideszes, Jakó Gergely történetével. Az államigazgatás, az állami cégek a bukott politikusok és médiacselédeik kifizetőhelyeivé váltak.

Impresszum 2017. 01. 25. óta. A régi-új főszerkesztő mellé még kellett egy ügyvezető igazgató: ő is gyermekvédelmis bulibáró.

Szinte biztosak vagyunk benne, hogy Kresz ezután is megtartja jól fizető „nyugdíjas” állását, kérdés, mennyire fér ez össze a köztisztviselői pártatlanság éthoszával.

A másik meglepetés szintén az új impresszum kapcsán ért bennünket: ügyvezető igazgatóként regényes módon Munkácsy Mihályt nevezi meg, aki helyesen valószínűleg Munkácsi Mihály, a balatonboglári Mathiász szakközépiskola egykori rendszergazdája, nem mellesleg egyik társtulajdonosa annak a Media Design Hungary Kft.-nek, amelyről előző, Somogy Tv-ről szóló írásunkban kiderítettük, hogy ügyvezetője ugyanaz a Pulai-Farkas Barbara, aki a Somogy Tv-t januártól üzemeltető Media Solutions Kft.-t is igazgatja.

Csak röviden emlékeztetünk arra, hogy az egyébként Kaposváron bejegyzett Media Design Hungary Kft. éppen a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Somogy megyei kirendeltségével szerződött milliós értékben „kommunikációs feladatokra” úgy, hogy a munkatársak sorában olvasható Pulai Gábor, műszaki referens neve, aki tulajdonos a Media Solutions Kft.-ben.

Tehát a feleség mindkét cégben az ügyvezető, az egyik cég pedig állami szerv pályázati kommunikációját intézi úgy, hogy a férj véletlenül itt van alkalmazásban. Munkácsi Mihály pedig társtulajdonos ugyanitt (l. kicsit lejjebb a cégháló ábráját.)

Ám az igazi meglepetés nem ekkor ért bennünket, hanem midőn lejjebb görgettünk a „Szervezeti és személyzeti adatok – Az SZGYF vezetői” oldalon, ahol anno Kresz Lászlót is megtaláltuk:

láss csodát, Munkácsi Mihály itt is szerepel, mint informatikai osztályvezető!

Ám, ha Munkácsi már 2015. július 21. előtt is itt dolgozott, akkor a vezető beosztású köztisztviselő voltával mindenképp összeférhetetlen az, hogy a résztulajdonában lévő céggel szerződjön a Főigazgatóság. Ennek kiderítésére közérdekű adatigénylést indítottunk.

Ám ennél is érdekesebb az, milyen trükkösen fizeti ki a politikai szolgálókat a Fidesz-hatalom: szóljon, aki szerint rendjén való, hogy a kezdettől politikailag súlyosan, mondhatnánk perverz módon elfogult Fidesz-médium két vezetője főállásban egy gyermekvédelmi állami szervezet osztályvezetői.

 

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, szervezeti és személyi adatok: Kresz László és Munkácsi Mihály osztályvezetők. Vagy álcázott fideszes médiahiénák köztisztviselői apanázzsal?

 

Megjegyezhetnénk persze azt is, hogy egy nyolc fős és még várhatóan fogyatkozó állományhoz mi a fenének külön főszerkesztő és ügyvezető igazgató: nyilván, hogy bővebb legyen a fizetési lista.

 

A Somogy Tv-t hivatalosan is átvevő Media Solutions Kft. céghálója. Munkácsi Mihály a Media Design egyik tulajdonosa, s nem mellesleg a SZGYF vezető beosztású alkalmazottja.

 

De sebaj, félre bú, s komorság: újra itt van velünk Kresz, az isten, s, ha szerencsénk van, Balatonszutykoson ismét lesz szépségverseny s dáridó.

Nem nehéz kitalálni persze, hogy miről is szól a küldetés: jön 2018, és minden médiumnak megfelelő végrehajtó kezekben kell lennie, ütőképesen, harcra készen. Másrészről viszont úgy tűnik, hogy most inkább Siófokon van szükség az osztályharcban kipróbált erőkre, ezért is kellett a gyenge, széthulló, saját belső torzsalkodásával elfoglalt megyei önkormányzatból, s egyúttal Kaposvárról is kivonni.

Itt már csak ártani tudtak – leginkább persze a szakmai és szellemi igényességnek.

Idézzük Kresz Lászlót az említett, Somogyi Hírlapban megjelent cikkből: „S most úgy búcsúzom, hogy megteremtettük a lehetőségét, hogy akár két-három hét múlva az egész megyében élőben lehet nézni a Somogy Televíziót.” Ez hangzott el 2015 végén, ehhez képest 2016-ban a jól megérdemelt megszűnés fenyegette őket.

Szívrepesve várjuk élőben Kresz Lászlót és a Gyermekvédelem válogatott csapatát. Legalább addig sem az amúgy is nehéz sorsú kicsinyekkel foglalkoznak.

H. I.

*Deep impact: úgy tűnik, rettenetesen rá bírtunk lépni valakinek a tyúkszemére, mert mára, alig pár órával a cikk megjelenése után az impresszum szőröstül-bőröstül eltűnt. Most csupán a Media Solutions Kft. cégnyilvántartásból amúgy is közérdekű adatai olvashatók ott, ahol tegnap még Kresz László, Munkácsi Mihály és a többiek neve díszelgett. Azzal persze, hogy az érintettek pánikszerűen próbálják eltüntetni a nyomokat, csak a cikk amúgy is nehezen cáfolható állításait erősítik.

Nyilvánítson véleményt (lájk, komment, megosztás, ilyenek) a KAPOS-T Facebook-oldalán!