Szezonvégi akció: Soros György-szoborportréval tör a hírnév felé a Kaposvári Egyetem tanársegédje, Sörös Rita

Sor(o)solás stílszerűen március 15-én

Különös akcióba futottunk bele nemrég: Sörös Rita DLA, a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának tanársegédje nyilvános Facebook-posztban adta hírül ország-világnak, hogy március 15-én kisorsol egy – egyelőre agyagból mintázott – fejszobrot, amely kísértetiesen emlékeztet a Fidesz-kormány által sok tízmilliárdnyi közpénzért sulykolt hisztéria- és rágalomkampány alanyára, Soros Györgyre. Az inkább jókezű mesteremberről, semmint művészi invencióról tanúskodó alkotást szerzője a poszt szerint poénnak szánta: ő, és a hozzászólók többsége kerüli az állásfoglalást, nincs nyoma a jobboldali portálokon és Facebook-oldalakon megszokott gyűlöletteli hörgésnek, de a látványos Soros melletti kiállást sem vállalja a többség. Egy biztos: Hódmezővásárhely és a Fidesz-propagandagépezet 180 fokos fordulata után kissé okafogyottnak tűnik, álljon bármi a hátterében.

Sörös Rita – már annak alapján, ami munkásságából Kaposvár nyilvánossága elé került – leginkább a városháza részéről megnyilvánuló kereslet roppant józan és ügyes feltérképezésében mutat jelentős eredményeket. Ő szoborta a híres, szökőkutat ékesítő „Donneri Söröskorsót”, amelyről már számos írásunkban megemlékeztünk, de nevéhez fűződik a Tesco-körforgalom közepén ékeskedő, csúcsára állított üvegkocka, a kaposvári geometrikus minimalista szobrászat revelatív alkotása.

Ám egy percig se higgyük, hogy egy sokoldalú művész bezárja magát ebbe az álmodern kreclibe: az Ady Endre utcát már egy merőben más Sörös-opusz, egy valódi zsánerszobor ékesíti. Játszó gyerekek a címe,

és minden erre tévedő részeg és biciklis rémálma a talajszinten elhelyezkedő sípcsontgyilkos kis remekmű.

És azt sem, hogy ezzel kimerítettük a tematikai és stílusregisztert: Szenna községben található Emesének, a magyarok ősanyjának „mellszobra”, a turulos-árvalányhajas nemzeti mitológia jeles darabja.

Izgalmas, s egyben kockázatos, ha egy művész aktuálpolitikai kérdésekhez nyúl:

gondoljunk Nagy Kriszta Tyereskova vagy éppen dr. Máriás alkotásaira Orbán Viktorról, de készült már a közkedvelt miniszterelnökről portré stílszerűen négy kiló szalonnából is, Szép Éva és Csáki László keze munkája – és szeletelőkése – nyomán.

 

Sörös Rita DLA , (Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Kar) szobra és Facebook-posztja szikrázóan bátor művészi kiállás a gyűlöletkeltéssel, a hazug propagandával és a népbutítással szemben. Vagy épp ellenkezőleg.

 

El tudjuk képzelni, miután a művész a társadalmi megbecsülés számos formája közül láthatóan a direkt anyagiakat részesíti előnyben, hogy a portré közzététele  ugyan ironikus kikacsintásnak tűnik, de lehettek mögötte komolyabb megfontolások. Például szolgálhat egy fröccsöntött, nyál- és ütésálló széria alapmodelljéül is, amelyet minden Fidesz-alapszervezet megkap, s betöltheti taggyűléseken az egyébként nem létező „zsinagógabeli utálatos kép” szerepét, a kötelező gyűlöletpercek keretében.

Esetleg gumiálarc is formálható belőle, óvodások és kormánypárti tüntetők riogatása céljából.

Ám az aktuálpolitika bevitele a művészetbe nemcsak annak kockázatával jár, hogy szélsőséges indulatok gerjednek a nyomában, imádók és gyűlölők hada kap kaszára-kapára. Az aktuálpolitika éppen mert aktuál, gyorsabban változik, mint a széljárás. Ha holnaptól az a parancs, hogy Sorosról kuss, a kórus még azért is elnézést fog kérni – lásd Szíjjártó Péter – ha jelzőként a szájára veszi.

Hallottunk már olyan véleményt, amely szerint március tizenötödike nem feltétlenül a rossz ízlésre valló,

átgondolatlan performanszok ideje, sokkal inkább a nemzeti szabadság ünnepéé. Noha nem kizárt, hogy az idein a kormánypropagandisták még terveztek Soros-bábu akasztást – az égetés stílszerűbb lenne – úgy tűnik, utolsó pillanatban változott a program.

Az idős pénzember emblematikusan barázdált arcával láthatóan sok munka volt – sajnálnánk, ha kárba veszne. Ezért a művész helyében – korábbi érdemeire való tekintettel egy próbát megér – nem ezt a béna, lapos sorsolási ötletet erőltetnénk, hanem felajánlanánk a régi vásárlónak, az ország első számú Soros-szakértőjének, Szita Károlynak megvételre: vele fordult már nagyobbat is a világ nemegyszer, s az arcizma sem rezdült. Hátha.

H. I.

Fontos információ: a Facebook hamarosan megváltoztatja az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!