Sufnituning: továbbra is önkényesen osztogatják a nem lakáscélú helyiségek bérleti jogát az önkormányzatnál…

…és megint ki járt a legjobban? Hát persze, hogy a Fidesz!

November 25-én ismét közgyűlés: az októbert ugyan elbliccelték a derék városatyák, de most nyilván kettőzött erővel dolgoznak majd. A szokásosnak mondható költségvetés-teljesülési, ill. módosítási ügyek mellett ilyenkor főként a következő évre szóló tarifák: tömegközlekedési jegyek, bérletek és a város által nyújtott egyéb szolgáltatások ára szokott a főtéma lenni számos apróság mellett. Ezek közt vettük észre, hogy néhány nem lakáscélú városi ingatlant, üzlet- és irodahelyiséget már úgy kénytelen kiadni a város, hogy voltaképpen a bérlő mondja meg, hogy mennyit hajlandó érte adni. Már önmagában ez is szomorú, de a listán megint ott van egyrészt a milliárdokban szó szerint hempergő Fidesz, másrészt egy olyan cég, amelynek vezetői, khm… nem állnak távol a városvezetéstől, és ezt hosszú ideig, szorgosan bizonyította.

Hét helyiség bérbe adásáról szólt a közgyűlés Pénzügyi

és Vagyongazdálkodási Bizottsága elé Szita Károly polgármester által beterjesztett javaslat, ismételjük: ezeket nem „sikerült” az önkormányzati határozatban szereplő minimális díjért kiadni. Ilyenkor a lehetséges bérlő ajánl egy árat, amit egy – nem tudni, kikből álló – „szakértői bizottság” megvizsgál, és amint az most is történt, jóváhagy.

A bérlemények közt van egy Ady Endre utcai (udvari), melyet a bérlője az előírt havi 29 és félezer forint helyett tizennyolcért, tehát 63 százalékért használhat, egy Damjanich utcait 127.335 Ft helyett 65 ezerért (51%), egy Honvéd utcai boltot 216 ezer helyett százezerért (46%). A Nemzetőr soron lévő két üzlet esetében már nagyobb a különbség a kínált és az elvárt bérleti díj közt, az egyikért 116 ezer forint helyett negyvenegyezret, a másikért 49 ezer helyett 15.500-at fognak fizetni, ez 35, ill. 31 százalék.

A két rekorder azonban még ennél is előnyösebb árat alkudott ki magának:

az Ady Endre utca 10-ben van az Eleven kávézó, melynek üzemeltetője az előterjesztés szerint a BM Works Kft. A rendeletben foglalt norma szerinti 147.985 Ft helyett, mely azért a belváros frekventált pontján, lássuk be, nem indokolatlan, harmincezret kell fizetniük, azaz húsz százalékot. A rejtély megoldásához nyilván közelebb visz, ha tudjuk, hogy a cég tulajdonosa Nyári Barnabás, korábban a Fideszt és a helyi városvezetést sunyin támogató 74nullanulla nevű weboldal korábbi tulajdonosa, közreműködője, ügyvezetője pedig az a Nyári László, aki hosszú évekig a Kaposvár Most „bloggere”, Szita és a Fidesz megveszekedett támogatója volt, aki nemcsak állításai hitelességével, de időnként a magyar mondatokkal is erőst hadilábon állt.

Szóval a két helyi érdekű egykori médiakápó sem járt rosszul

az állítólagos „szakértői bizottság” ítélete nyomán, de a fő nyertes mindenképpen a helyi Fidesz, ők ugyanis a Füredi úti irodájukat 175.740 forint helyett kevesebb, mint harminckétezer forintért használhatják. Az már csak tizennyolc százalék.

Nem felejtettük ám el, hogy ez már volt téma három éve – meg is írtuk, ahogy kell: ki más? – de 2018 óta annyit romlott a helyzet, hogy akkor nettó 39.370 forintot ajánlottak a 167 négyzetméter alapterületű helyiségcsoportért, most pedig, ahogy fentebb látható, már hétezerrel kevesebbet. Ennyit erősödött három év alatt a forint. Ja, nem.

Ehhez azért már kell egy rendes vastagságú arcbőr, erre még Gányó, a lakótelepi bögrecsárdák állandó lakója, közismert kuncsorgó alkoholista is elismerően csettintene. Ennyire még ő is csak ritkán pofátlan. (Gányó, ha valaki nem tudná, ferengi nyelven „köpetet”, „turhát” jelent.)

A Fideszt és Szita Károlyt persze nem zavarja, hogy egy városnak ég az arca a szégyentől ilyen szégyenletes pitiánerség láttán. Az sem zavarta őket – ha már az Ady Endre utcai üzleteknél tartunk – hogy a „Sufni” nevű, többségében megváltozott munkaképességű hölgyek termékeit árusító üzletnek azért kell kiköltöznie, mert a szomszédos vállalkozás tizenötezer forinttal rájuk ígért.

Egyik oldalon, ha a „mieinkről” van szó, eszementen nagyvonalúak vagyunk,

a következő ügy tárgyalásánál meg szívjuk a fogunkat, hogy „de hát a jogszabály” meg a „közpénz…” A nyilván kiváló elmékből álló „szakértői bizottság” talán javasolhatta volna, hogy kérjenek a Fidesztől egy kicsivel többet: talán nem ingott volna meg alapjaiban a NER tizenötezer forinttól.

H. I.

Kiemelt kép: „Esti penzum” Forrás: Szita Károly Facebook-oldala (ez az előterjesztés is estefelé készülhetett…)


Ezt már olvasta?

„Uzsorás Frici” méltatlansági ügye: lassan három éve tudja mindenki, mi az igazság kpsvr-ügyben…