Sunnyogások, lebukások, blamák: 2022 kaposvári történései a KAPOS-T tükrében

Pervesztés, COVID-halálozás, büntetőfékezés

Bár nyilván sokan szeretnék, idén sem kellett a szomszédba mennünk témákért, így szokásosnak mondható év végi visszatekintésünk fókusza továbbra is a kaposvári közélet visszásságain marad, az egyre kétségbeesettebben sulykolt sikerpropaganda mögötti valóságon. Csúnya, rossz év volt a mögöttünk hagyott: járvánnyal, háborúval, energiaár-katasztrófával, választási színjátékkal, mérföldeket lépkedve visszafelé a fenntarthatóság felé vezető úton. Sokszor mondtuk már, de nem lehet elégszer: ha valakit boldoggá tesznek a „pozitív” hírek, az állítólagos „eredmények”, no problem, élvezze a propagandát – mi azokhoz szólunk, akikre nem passzol Szita Károly színes, szélesvásznú álomkabátja.

Az év (első) lebukása:

A levegőminőséggel, s az ezzel kapcsolatos témákkal kezdettől kiemelten foglalkoztunk. Január 5-i cikkünkben számoltunk be arról, hogy a Füredi úton 2023-ban vélhetően üzembe álló faapríték-fűtőműnek a Kaposvári Önkormányzati Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt. honlapján korábban olvasható szennyezőanyag-kibocsátási értékeit cikkeink nyomán eltüntették, s megpróbáltak úgy tenni, mintha azokat az eredeti dokumentum sem tartalmazta volna. Ám az internet nem felejt, megőrizte az oldal régi változatát, a történet itt olvasható:

https://www.kapost.hu/vagyonkezelo-projektleiras-hamisitas/

Az év pervesztése:

Március 22-én számoltunk be arról, hogy a kaposvári önkormányzat cége, a Kapos Holding részeként működő Inert Zrt. közel félmilliárd forintot bukott el jogerősen egy perben, amelyet egy hulladéklerakót üzemeltető cég indított szerződésszegés miatt, ahol az is felmerült, hogy az Inert Zrt.-től esetleg jogellenesen vont el a tulajdonos fedezetet. Szita Károly polgármester a közgyűlésen ellenzéki kérdésre úgy kommentálta az ügyet, hogy a szerződésszegés milliárdos nagyságrendű megtakarítást jelentett Kaposvárnak. Akkor pontosan miért is kellett szerződni?

https://www.kapost.hu/szemet-ugy-inert-per/

Az év (gyanúsan) bűnrossz üzlete:

Akár százmillió forintot is bukhatott az önkormányzat annak a Dési Huber utcai ingatlannak az értékesítésén, ahol most egy leírása szerint exkluzív kivitelű társasház épül: tizenöt éve, 2007-ben szinte fillérre pontosan annyiért akarták eladni, amennyiért most elkelt: nettó 64.5 millió forintért, miközben a reális – hivatalos inflációval növelt – értéke legkevesebb 170 millió, ugyanakkor azt is tudjuk, hogy az ingatlanok áremelkedése jóval magasabb volt.

Egy másik, ezzel foglalkozó írásunkból kiderül, hogy az önkormányzat által a társasházra kikötött, állítólagos bérlőkijelölési jog körül sem stimmel valami. Valami? Semmi.

https://www.kapost.hu/desi-huber-utcai-telekeladas/

https://www.kapost.hu/desi-huber-tarsashaz-berlokijeloles/

Az év sunnyogása:

Súlyos sérüléssel járó, „büntetőfékezéses” eset miatt indított eljárást a rendőrség még 2021 nyarán, mely a Töröcske felé vezető Boróka utcában történt, s a sértett, ill. a szenvedő fél egy helyi járatú busz utasa volt. Annak ellenére, hogy az esetet a busz kamerája rögzítette, a hatóságok nem hozták nyilvánosságra, csak, miután a KAPOS-T megírta. Kisvártatva kiderült, hogy az elkövető egy, a Fidesz által a kaposvári önkormányzat egyik bizottságába delegált külső szakértő, aki ellen vádat emeltek.

https://www.kapost.hu/buntetofekezes-vademeles/

Az év katasztrófája:

Brutális, mínusz másfél milliárdos mérlegadatokkal zártak a kaposvári önkormányzat cégei 2021-ben: a Kapos TV és Rádió Nonprofit Kft. -55.4 millió, a Kapos Sport -66.3, a Közlekedési Zrt. -221.4, a fürdő -125.6, s a legdurvább a városüzemeltetés esete, itt -770.2 millió forint veszteséget mutatott ki a könyvelés. Kérdés, hogy 2022-ben, a nagy rezsicóresz idején ez hányszorosára nő majd, és persze ki és honnan fogja kipótolni. Az mindenesetre nem lehet véletlen, hogy a novemberi közgyűlés döntött arról, hogy a holding részére felvesz a város ötszáz millió forint jelzáloghitelt, hogy az évfordulónapon legyen valami a számlán…

https://www.kapost.hu/kiugro-vesztesegek-varosi-cegek/

Az előző, 2021-es év katasztrófája:

Kaposvár felkötheti, ha 2030-ra valóban a legegészségesebb város akar lenni: 2021-ben ugyanis lakosságarányosan itt haltak meg a legtöbben COVID-fertőzés miatt a megyei jogú városok közül. Ezt az összehasonlítást csak a KAPOS-T emelte ki az országos adatokból: nálunk 3.36 haláleset jutott ezer főre, míg a megyei jogú városokban 2.14, azaz a 2021-es kaposvári halálozási arány másfélszerese az átlagnak. Az adatokból az is látszik, hogy a halálozási arány fordított összefüggést mutat a település gazdasági-társadalmi, stb. fejlettségi mutatóival, nem beszélve az oltási hajlandóságról.

https://www.kapost.hu/kaposvar-oltatlanok-halalozas/

És a végére valami, amire felhőtlenül büszkék lehetünk:

Szita Károly polgármester nevét francia testvérvárosunkban, a nyugat-franciaországi Nantes elővárosának tekintett, huszonhétezer polgár által lakott Saint-Sébastien-sur-Loire városkában utca, helyesebben talán egy csinos kis parkoló őrzi, immár tizenöt éve. A környéken kb. nyolcvanmillió egy egyszobás kis lakás, de a térképek és címlisták jeleznek itt egy idősek otthonát is.

https://www.kapost.hu/szita-parkolo-francia-testvervaros/

H. I.


Ezt olvasta már?

„Ha találkozunk, nem fog tudni többet írni…” történetek országúti ámokfutókról, oltástagadókról és más bátor emberekről

És ezt?

Holdkóros évértékelő Szita-módra: a „legegészségesebb város”, a „klímavédelem élharcosa”, „a műszaki képzés fellegvára…”