Szabad hírek az ország minden tájáról: elindult a független vidéki sajtó hírgyűjtő oldala, tagjai közt a KAPOS-T-vel

„Vizek szabadja lettem, ki vígan elcsatangol”

A Media1, a magyar média eseményeivel foglalkozó online szaklap adta hírül a Nyugat.hu portált is kiadó Nyugat Média és Világháló Egyesület csütörtöki közleménye alapján, hogy elindult a Szabadhírek.hu, a független vidéki sajtó gyűjtőoldala, amelyben a kezdeményező, a legnagyobb vidéki független hírportál, a nyugat.hu mellett a vidéki online lapok színe-java szerepel. Mint írják, az oldal jelenleg 12 taggal működik az ország legkülönbözőbb részeiből. Ezek a Borsod24.hu, a Debreciner.hu, az Egriszin.hu, az Enyugat.hu, a 7300.hu, a KAPOS-T.hu, a Kecsup.hu, a Media1.hu, a Nyugat.hu, a Szabadpecs.hu, a Szegeder.hu és a Veszpremkukac.hu. Mit mondjunk: milliószor nagyobb örömmel vagyunk ebben a társaságban, mint pl. a Szita Károly „sajtónapi koccintására” meghívott csúszómászók között.

A közlemény szerint „céljuk a szabadhirek.hu elindításával,

hogy egy helyen tegyék mindenki számára olvashatóvá a Budapesten kívüli Magyarország hiteles, objektív híreit. Ezáltal a vidéken történt eseményeknek is nagyobb súlyt adjanak, ugyanakkor ezek a szerkesztőségek különböző projektek mentén együtt is működjenek.”

Most persze – különösen így, a Magyar Sajtó Napján – barátainknak és ellenségeinknek fogalmazhatnánk frappáns riposztokat ehhez kapcsolódva, de a KAPOS-T nyolc éves működése alatt már annyi magas labdát kihagytunk, hogy egy-kettővel kevesebb nem számít. Kezdettől csupán dolgozni akartunk, és nem magunkat mutogatni, nem „valakik lenni”, hanem „valamit csinálni”. Nem édesbús nosztalgiákat cincogni,

hanem karcos, kellemetlen tényekkel szembesíteni.

És nem kívántunk elvárásoknak megfelelni, ami nem ugyanaz, mint „elvárásoknak nem megfelelni”. Nos, ha semmi más, de ez maradéktalanul sikerült. Nagyon eltérő időkben, nagyon más helyeken, de többen, nagyon különböző státuszú személyek nevezték már a KAPOS-T-t „elszabadult hajóágyúnak”, enyhén vagy súlyosan frusztrált állapotukban. A párhuzam, mely Victor Hugo nagyszerű regényéből, a Kilencvenháromból (második könyv, 4-5. fejezet) vált a romantika irodalmának emblematikus szövegévé, akár megtisztelő is lehetne, hiszen egymásra lövöldözni próbáló ellenfelek

szerették volna fegyverként használni a KAPOS-T-t, s csalódniuk kellett.

A pártemberek számára akkor jó egy hajóágyú, ha szorosan le van láncolva, és csakis a nekik megfelelő irányba lövöldöz. Van Kaposváron több, erre szakosodott pártújság, erre szakosodott lelkes közönséggel, még, ha ezúttal, lévén mégis csak a szólásszabadság ünnepe, nem is ajánljuk szíves figyelmükbe ezeket.

Az analógia más téren sem stimmel: a regényben végül a hullámok hátán

hánykolódó hajón ide-oda csapódó elszabadult fémszörnyeteget egy, a kereke alá vetett hamispénz-köteggel fékezik meg. Ha a hamis pénz alatt képletesen a hamis ígéreteket értjük, jó néhányszor megpróbálták már, s éppúgy nem sikerült, mint a burkolt vagy nyílt fenyegetésekkel, az ellenünk indított, általunk kivétel nélkül megnyert perekkel, a bennünket támadó primitívnél primitívebb hazugságokkal, rágalmakkal.

Szabad hírek: a valóságot csak közelről lehet igazán látni.

Mindazt, amit a helyi hatalom megpróbál eltitkolni, ami leleplező, kényelmetlen, fájdalmas. A kezdeményezés egy lépés afelé, hogy országos nyilvánosságot kaphasson az, ami Kaposváron történik, s ne a „Körúton belüli”, fősodratú média, a Telex (Index), a hvg.hu, a 444.hu, az ATV vagy az RTL Klub sokszor esetlegesnek, önkényesnek bizonyuló válogatásában. Ne kelljen a mai időszűke világban húsz-huszonöt weboldalt átböngészni, s ami a fő: ne legyünk beszorítva

holmi Facebook-algoritmusok által ránkzárt információbuborékba sem.

És a csillagok állásán, s a madarak röptén túli, kicsit konkrétabb jelekből azt véljük kiolvasni, hogy forduljon jobbra vagy balra április harmadikán a politikai szerencsekerék, a Szabad Hírekre – benne a KAPOS-T-vel – továbbra is szükség lesz.

H. I.


Ezt olvasta már?

Itt a bizonyíték a cenzúra működésére a fideszes lapnál: átírták a neves rendező túl kemény mondatait