Száj, száj, sólyomszárnyon: enyhén perverz politikai kvízjáték a Somogyiban

Újabb állomás a totális szellemi leépülés felé vezető úton

Nem hinnénk, hogy sokan volnának, akiknek az emberi száj közeli, hangsúlyos ábrázolását vagy akár említését minimum másodjára ne a szexualitással társítanák. (Elsőre persze, magyarok lévén, nyilván a csülkös pacallal.) És ezekben a vészterhes időkben, mikor egy eltévedt pillantásnak is végzetes következményei lehetnek, veszélyes ez. Ilyenkor még a nagyon egyértelmű dolgokat is hajlamosak vagyunk félreérteni, főleg, ha egy, amúgy világéletében prűd és álszent, a pártállamból ittfelejtett megyei újság kezd disznólkodni. Mintha egy ministránsgyerek a misén a merevedése igénybe vételével himbálná a turibulumot. A Habony-doktrína, melynek során a teljes média Fidesz-szócsővé silányítása s egyben 85-ös IQ-szinthez való bekalibrálása, elbulvárosítása folyik, kezd kibontakozni. A Somogyiban most közvetlenül szájon át kapjuk.

Persze a gagyi-bulvár nemcsak Habony Árpád áldásos tevékenysége nyomán dühöng: vannak, akik maguktól, külső segítség nélkül hozzák ezt a formát. Csak a helyi médiánál maradva: a vállaltan konzumidióta 74nullanulla „egyé’-igyá’, böfögjé’-sz@rjá’, jáccá’-élvezzé’” helyi weboldalt (főszerkesztő az ifjú Nyári Barnabás) az a hangzatos nevű „NYL” betéti társaság működteti, amelynek tulajdonosa, Nyári László a Kaposvár Most blogfelületén rendszeresen moralizál a világ elüzletiesedésén, a kultúra el-anyagiasodásán, felszínességen, s hasonlókon.

Közben az általa működtetett oldal a legótvarabb bulvárszeméttel szórja tele a helyi közbeszéd terét.

Nos, talán ezt irigyelte meg az amúgy tartalmi-szellemi siralomvölgy Somogyi, és indított egy szikrázóan szellemes játékot, amelyben, képzeljék: a száj formája alapján kell kitalálni, hogy melyik helyi hírességről is volna szó. Nem hittük el, amíg saját szemünkkel nem láttuk:

 

Agyamentnek elég agyament, a helyesírási hibáról nem is beszélve. A Somogyi hirdetése a Facebookon: a fotót ízlésbeli és kegyeleti okokból kitakartuk, mert olyan nagyszerű színészeket ábrázol (egyikük már nem is él), akikhez méltatlan ez a bárgyúság. Középre tettünk egy száj-fotót a kilenc közül.

 

botrányos minőségű, gyenge felbontású képekből kivágott szájak: ajkak, pampulák, bagólesők, bajusszal keretezettek, nyálfolyatók, lepcsesek, élvetegek, agresszíven összeszorítottak, vicsorgók sorjáznak a képeken, s alattuk ennél sokkal jobbat érdemlő színészek, írók, egyházfiak, tudósok nevei. Női és férfiszájak, szólásra, netán mosolyra nyílók.

Mindig azt hisszük, hogy nincs már hova süllyedni, s lám: dehogy nincs.

És még büszkék is rá, sőt: azt hiszik, hogy ezzel a perverzió határát súroló agyatlansággal még olvasókat is fognak verbuválni, ezért meg is hirdették a Facebookon! Igaz, képtelenek voltak helyesen felszólító módba tenni a „játszik” igét, de ma már ez sikk az ő köreikben.

Nos, mi sem akarunk lemaradni: melyik helyi hatalmasság szája látható az alábbi képen?

A válaszokat “szellemes” jeligére a kiadóba kérjük.

Adhatnánk segítséget, de abból egy maratoni hosszúságú cikk lenne, hisz, ha csak arra gondolunk, hogy

„… nem tudom, kicsoda Krakus Péter, csak azt tudom, Szita Károly kicsoda …”

máris abbahagyhatnánk a versenyt, és ez így a legkevésbé sem sportszerű.

Ugyanis vannak még rajta kívül szép számmal esélyesek.

Nos, a szellemjárta házak, ufóüldöző vadászpilóták után most szerencsés kézzel vegyíti a szoftpornót a Mészáros-média a nettó agyhalállal. Olyan kombinatív képesség, műveltség, judícium kell ezeknek a képeknek a feldolgozásához, ami valóban csak a legkiválóbbak sajátja.

Méltó az új, a Mészáros Lőrinchez, Habony Árpádhoz s persze a helyi erőkhöz: Lengyel Jánoshoz, Doktor Barkóczy Lászlóhoz s a többiekhez. Legközelebb a saját szájukból kéne összehozni egy kollekciót azzal a kérdéssel:

„… na, hol jártak ezek az ajkak nemrég? Kitalálja, kedves olvasó?”

Én csak egyet kérek: ha netán a Kontrássy utca környékén találna rám a hirtelen szívhalál, ne élesszenek újra. Inkább a másvilág, mint azok a csókos ajkak.

H. I.

Nyilvánítson véleményt (lájk, komment, megosztás, ilyenek) a KAPOS-T Facebook-oldalán!