Újabb „nagyprojekt” landolt a kukában: a Szentjakabi Bencés Apátság felújítása is romokban hever

Akkor hol avatják boldoggá Mészáros Lőrincet…

Kaposvár új főrészvényesét? Csak pár napja írtunk arról, hogy belátható időn belül biztosan nem lesz szálloda a fürdő mellett, ahogy kemping sem a Desedán, de nem lesz „munkáshotel” a Somssich utcában, s az Irányi utcai bölcsőde sorsa is kétséges. Hogy teljes legyen a kép, a Közbeszerzési Értesítő most arról adott hírt, hogy eredménytelen lett a Szentjakabi Bencés Apátság felújítására kiírt egymilliárdos pályázat. Hogy miért, az nem teljesen egyértelmű: vagy a pénz nem elég rá, vagy nem is volt érvényes ajánlat.

Szegény Lőrinc barát: az ő egyik cége építette, egy másik pedig 15 évig bérelte volna a szállodát és a kempinget, arról nem beszélve, hogy a Publimont nevű plakátcégén keresztül százmilliókat húz ki Kaposvár lakóinak zsebéből: nem tűnhet úgy távolabbról,

hogy Szita Károly kiárusítja Kaposvárt Mészáros Lőrincnek?

Egyelőre arról még nincs információnk, hogy Lőrincünk magáévá tenné a bencés apátságot, és ott avatnák boldoggá. Egy biztos: „isten majmai” lassan őrölnek (a sokak vallási érzékenységét sértő közgyűlési beszólás Borhi Zsombor alpolgármestertől származik), ugyanis a város honlapján elérhető projektadatlap szerint a beruházásnak, nem tévedés:

közel két éve, 2020. december 31-én készen kellett volna lennie.

Közgyűlés: Szita Károly válaszok helyett gyújtogatással, légszennyezéssel vádolta az ellenzéket

A miértről ellentmondóak az információk, de ez már majdnem mindegy is:

a bevezetőben linkelt közbeszerzési értesítés szerint az „igazolható, rendelkezésére álló anyagi fedezet összege nem elegendő a szerződés megkötéséhez az értékelés alapján legkedvezőbb ajánlatot tett ajánlattevővel” – nem az ajánlattevővel, az ajánlatával, de ne nyelvészkedjünk –, ugyanakkor az elbíráló összegzésben csupán egy érvénytelen ajánlatot beadó pályázó szerepel, aki nem tette le az ajánlati biztosítékot, magyarul nem is volt érvényes ajánlat.

Pedig ez is milyen szép lett volna! Az EU pénzén helyrehozni azt,

amit csupán pár évvel korábban, 2013-ban egyszer már – a lehető legvacakabb módon, és akkor még finomak voltunk – állítólag „felújítottak”. Végül is normális dolog 6-7 évente felújítani egy épületegyüttest, nem? Ebből most – egyelőre úgy tűnik – nem lesz semmi. Kérdés, hogy fel lehet-e építeni valamit 2022-ben, a 20 százalék feletti infláció korában a 2019-ben odaítélt egymilliárd forintból.

A profik nyilván látták a megítélt pályázati összeget, és csak legyintettek:

ennyiért le sem hajolunk. Vajon miért húzódik Kaposváron minden beruházás addig, míg okafogyottá, vagy kivihetetlenné nem válik? Apropó, rétestészta: két kedvencünkről, a közbringáról és a légszennyezettségmérő-állomásról sincs hír: az előbbit „demostmáristenbizonymeglesz” szeptemberre ígérték, ám csupán a dokkolók láthatók egyelőre városszerte (nyilván kellettek a kerékpárok chipjei Putyin rakétáiba), a sokkal fontosabb levegőminőség-jelző műszeregyüttesről viszont még ennyi hír sem szivárog.

Csak akkor azt lenne jó tisztázni, hogy mik is azok a „fejlesztések”, amelyek állítólag töretlenül folytatódnak az energiaválság ideje alatt?

H. I.


Ezt olvasta már?

Egy kis segítség Kaposvárnak: lazán találtunk egymilliárdot az észbontóan megemelkedett energiaköltségek fedezésére