Elkezdődött a Fidesz szép új világa: népünnepély keretében adták át az új, négyezer fős sportcsarnokot

Mostantól a földi paradicsom lesz Kaposvár

Már, ha hihetünk Szita Károly polgármesternek, aki az országos sajtóban megjelentek szerint úgy fogalmazott: „Magyarország megújításának szimbóluma” a bruttó 6 milliárd forintos sportcsarnok. Ha ez így van, akkor a baj annál is nagyobb, mint gondoltuk. Tehát nem egy tudományos fellegvár, nem a kultúra, netán a köz-, vagy felsőoktatás, a modern gyógyítás valamely temploma a szimbólum, hanem egy „aréna”, s a Néró császár óta jól ismert recept: „panem et circenses”, kenyeret és cirkuszt. Nem kell különösebb jóstehetség hozzá: a csökkenő lélekszámú, elöregedő városban a kihasználtsága nagyjából olyan lesz, mint a rákos sejtekként burjánzó futballstadionoké.

Azon persze nem lepődünk meg, hogy a város polgárai a jó cár atyuska kegyosztó

hatalmából kapott ajándék miatt érzett pillanatnyi örömükben elfeledkeznek arról, hogy 2015 előtt Kaposváron élő embernek nem jutott eszébe, hogy múlhatatlanul fontos lenne a városnak egy új aréna.

Szita Károly avatóbeszédében szintén az általa kreált valóság keretei közt mozgott:

szerinte a kaposváriak mertek nagyot álmodni, és összefogtak, hogy álmaikat megvalósítsák. Eszerint Orbán Viktor miniszterelnök egy álmodó, s önmagával összefogni képes (l. Chuck Norris) tiszteletbeli kaposvári, mert rajta kívül se sportcsarnokról, sem sportuszodáról nem „álmodott” senki, mielőtt 2015 őszén bejelentették volna a Modern Városok Program itteni fejlesztéseit.

Csak a KAPOS-T pendítette meg a sportlétesítményeket lehetségesként, öt hónappal az Orbán-bejelentés előtt

Hiába is beszélt volna bárki, hiszen a pénzt a jóságos kormány,

ill. személyesen Orbán Viktor őfőméltósága adta – arra, amire akarta. Kaposvár – mi úgy emlékszünk – többek közt ifjúsági centrumot álmodott sok-sok évig az ipari műemlék Nostra gabonatárolóba, melyet végül óriási áldozatok árán sikerült eldózerolni, s ahol most ugyanolyan pusztaság lesz, mint a Városligetnek csúfolt szomszédjában.

Álmodtak még bizonyos kaposváriak egy nagyszabású, nemzetközi szintű szórakoztató kalandparkról

a Cserben, amely meg is valósult: igaz, csak pirossapkás, gyorstalpalón kiképzett játék-határőrök szórakoztatását szolgálja egyelőre.

Arra is emlékeztetnénk, hogy a KAPOS-T-n többször volt már arról szó: nagyon kevés olyan rendezvénynek látjuk realitását, amely a város felnőtt lakóinak közel tíz százalékát érdekelné, legyen az sport-, vagy – nehezen mondjuk ki – Experidance-szerű netán lovasszínházi „kulturális” esemény. (Ez számít ugyanis kultúrának Szita Károly köreiben.)

Orbán Viktor és Szita Károly a Modern Városok kaposvári sajtótájékoztatóján

Egy 2015-ös Experidance-előadást pl. csak a polgármesteri hivatal két és félmilliós támogatásával sikerült nyélbeütni úgy, hogy közben az együttes 3.58 milliárd (nem tévedés!) forintnyi TAÓ-t kasszírozott. A jegyek jó részét kaposvári fideszes aktivisták kapták –

jutalmul, vagy büntetésből, erről nincsenek információink.

Egy másik esetről is beszámoltunk tavaly: Demjén Ferenc koncertje is elmaradt, melyet szintén a régi sportcsarnokban rendeztek volna. Demjén nagy támogatója a Fidesznek, a rendezvény egyik fővédnöke Szita Károly volt, a pécsi szervező szerint mindent megtettek: hiába.

Azt is tudjuk, hogy a régi csarnok, amely nemrég esett át némi ráncfelvarráson és bővítésen, szinte soha nem bizonyult szűknek, mikor a hosszú évek óta töretlen népszerűségnek örvendő helyi kosár-, ill. röplabdacsapat lép pályára. Minden elismerést megérdemelnek ezek a gárdák a tartós élvonalbeli szereplésért, de ezt nem lehet összemérni pl. a Veszprém kézilabdacsapatának, ill. a Veszprém Arénának a nemzetközi szintjével.

És azt Veszprém városa, a veszprémiek valóban saját erőből érték el 2007-ben.

Ha az MTI hírét átvevő országos lapok a minimális figyelmet szánták volna rá, eszükbe sem jut leírni a városi propagandisták süket dumáját, hogy „a régi sportcsarnok már egyre szűkösebbnek bizonyult sport- és kulturális rendezvények megtartásához”.

(A régi csarnok felújításának minőségéről személyesen győződhettünk meg a Ghymes tavalyi koncertjén: a zuhogó esőben távozó közönségnek a kilépéskor karvastagságú sugárban ömlött a nyakába a víz a főbejárat feletti, rosszul összerakott üvegtetőről. Mindezt a sportcsarnok személyzete röhögcsélve figyelte belülről…)

Nos, ilyen zászlókat nem látott lengeni senki Kaposváron (sem) Magyarország csatlakozásának tizenötödik évfordulóján. Add a pénzt és kuss.

A nagy kérdés tehát, hogy hogyan és főleg miből fogja üzemeltetni

a város Dér Tamás alpolgármester által vezetett cége az új létesítményt. Dér amúgy – fogalmunk sincs, hogy miért – már a tegnapi átadáson kapott egy „valódi ezüstből való” plecsnit Szita Károlytól, ahogy Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára is, aki beszédében azért „eemúltnyócévezett” egy öblöset – ha már Kaposvárnak a „történelmi pillanatra” csak egy másodvonalbeli Fidesz-potentát jutott.

Fidesz-Magyarország: a kommunista Júdás osztja az ezüstöket.

És ne feledkezzünk meg a legfontosabbról: sem tegnap, sem május elsején egyetlen égszínkék, csillagos zászló sem tűnt fel sehol, egyetlen szó nem hangzott el Kaposváron arról, hogy kinek is köszönhető mindez: hogy tizenöt éve vagyunk tagjai

az Európai Uniónak, melytől naponta kb. kétmilliárd forintot kaptunk felzárkózásra.

Tudjuk, a sportlétesítmények nem közvetlenül ebből épülnek, ám, ha a létfontosságú út-, vasút-, csatorna-, kórház-, stb. építéseket nem finanszírozná az EU, a kormánynak egy fillérje sem maradt volna Orbán rögeszméire. Ezt azt bizonyítja mindennél ékesebben, hogy a paksi bővítés és a Budapest-Belgrád vasút felújítása már csupán csak az ország súlyos eladósodása árán megy.

Hogy kik akkor a valódi nyertesek? Nos, azok biztosan, akik a kivitelező ZÁÉV mögött állnak: Mészáros Lőrinc és futtatója. A többieket inkább a vesztesek közé sorolnánk.

H. I.


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!