„Csak viccnek szántam a seggfogást”: szexuális zaklatási vád a Kaposvári Szakképző Centrumhoz tartozó kadarkúti Jálics Ernő szakképző iskolában

A rendőrség szerint nem történt bűncselekmény – Frissítés!

Az áldozat feljelentése és a rendelkezésre álló tények alapján súlyos szexuális zaklatási ügy körvonalai rajzolódnak ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntartásában lévő, Kaposvári Szakképző Centrumhoz tartozó kadarkúti Jálics Ernő Szakgimnáziumban. Egy szakmai tárgyakat tanító tanárnő tett feljelentést az intézmény igazgatója ellen, aki több alkalommal, fizikailag és szóban is zaklatta, s miután ezt szóvá tette, munkakörülményei hirtelen „megnehezedtek”. A feljelentés szerint nem ez volt az egyetlen eset, mások, diáklányok is áldozatául estek a kéretlen közeledésnek. Habár a történtekhez hangfelvételeket csatoltak, a rendőrség a szexuálist kényszerítést nem, csupán az emberi méltóságot sértő szeméremsértést látja bizonyítottnak, ebben pedig nem hajlandó eljárni.

A cselekmény súlyának enyhítése, ill. az eljárás megszüntetése

miatt a sértett panasszal élt, ennek elbírálása folyik. Ha csupán szeméremsértésnek tekintjük: az sem kevés, arra mindenképpen elégnek kellett volna lennie, hogy a fenntartó fegyelmi eljárást folytasson. Nemrég hasonló eset miatt kellett távoznia a BKV-tól a BKK-tól egy projektvezetőnek. (A BKV kérte, hogy pontosítsuk: az illető nem náluk, hanem a Budapesti Közlekedési Központban dogozott – elnézést kérünk.)

Kicsit túlfűtöttek lehetnek a mindennapok a „Jálicsban”, hiszen korábban, 2017-ben is történt egy országos visszhangot kiváltó eset, igaz, az ugyanezt a nevet viselő, 2015 óta különvált általános iskolai részben. Egy tanárnő kezdett intim viszonyt 15 éves diákjával, s az együttlétet egy másik diák felvette. Bár a hölgy előzetes letartóztatásba is került, végül ejtették a vádat, miután nem merült fel a kényszerítés gyanúja.

Most a másik „Jálics”, a szakképző került sorra. A feljelentésben

a 17 éve az intézményben dolgozó sértett tanárnőt idézzük: „2017. december 19-én … tagintézményvezető behívott az irodájába, és egy, a Centrum felé leadandó munka kapcsán maga mögött az ajtót becsukva mindkét oldalon a fenekemet megfogta, és a „kerek” szóval illette azokat”.

Továbbá „2018. január 5-én pénteken hívtam … telefonon, hogy tudassam vele, mint felettesemmel, hogy megbetegedtem, ezért nem tudok menni aznap dolgozni. Ő ekkor ezt mondta nekem a telefonban: „Mondtam én neked, hogy együtt kellene izzadnunk!”

A hölgy elmondása szerint össze kellett szednie magát a sokkhatásból, és eltelt néhány hét, míg elég erősnek érezte magát, hogy szembesítse tettével az igazgatót.

Ekkor bement hozzá, de a beszélgetésről hangfelvételt készített.

Ezen egyértelműen elhangzik, hogy „elnézést kérek, csak viccnek szántam a seggfogást…”, tehát félreérthetetlenül elismeri, hogy megtörtént, ugyanígy a verbális zaklatást is viccnek minősíti, s elnézést kér érte.

 

Az eljárást megszüntető határozat fejléce. Kérdéses, hogy miért ismeretlen tettes ellen nyomoztak, és, hogy a megyei főkapitányság hogyan tudta eldönteni két nap alatt, hogy nem szexuális kényszerítés, hanem emberi méltóságot sértő szeméremsértés a cselekmény.

 

A beszélgetés után viszont – szintén a feljelentésben leírtak alapján – megfagyott a tanárnő körül a levegő. Korábban úgy tűnt, hogy az igazgató elismeri a szakmai munkáját, gyakorlati oktatásvezetőnek is kinevezték, ezek után, ahogy fogalmazott, „munkakörülményeimet szándékosan megnehezítette, a kollégáim előtt szándékosan lejáratott … azt terjesztette rólam az intézményben és a Centrumban, hogy alkalmatlan vagyok a munkavégzésre,

rendszeresen meghazudtolt, lejáratott, rágalmazott”.

Utóbbi állítások a tanárnő nézőpontját tükrözik, az ő megítélésén alapulnak, ám a zaklatás tényét az igazgató is elismerte, bár nyilván igyekezett bagatellizálni.

A tanárnő a zaklatást a fenntartó, Kaposvári Szakképzési Centrum

akkori főigazgatójának, Csiba Ágotának (aki most a Centrum kancellárja) 2018. október 29-én személyesen bejelentette. „Eljárást az ügyben a főigazgató asszony nem indított, az általam készített beismerő felvételt nem játszottam le neki” – folytatódik a feljelentés.

A tanárnőnek a feljelentés szerint a folyamatos stressz- és krízishelyzet következtében megromlott a mentális, és testi egészségi állapota. Hosszú időre munkaképtelen lett, pszichiáter kezelte.

A feljelentéshez csatoltak egy másik hangfelvételt is,

melyen egy diáklány, aki korábban az intézmény tanulója volt, elmondja, hogy egy 2019 februári iskolai kiránduláson, Lengyelországban az igazgató úr hasonlóan viselkedett: egy szelfifotó készítése közben átkarolva megfogta a lány mellét, egy másikukhoz pedig altestével „hozzádörgölőzött” egy zsúfolt lanovkában.

Ezt az esetet a Kaposvári Rendőrkapitányság megszüntető határozata tényként rögzíti. Kérdés, ha, Csiba Ágota főigazgató 2018 őszén kivizsgáltatja a tanárnő bejelentését, sor került volna-e a diáklányok zaklatására.

A feljelentő és ügyvédje azért éltek panasszal, mert szerintük

nem csupán szeméremsértés történt, hanem a szexuális kényszerítés is megvalósult, ugyanis több olyan határozata is van a Kúriának, mely érvelésük szerint ezt támasztja alá: az áldozatot félelemmel tölti el, hogy hátrányt szenved, ha ellenkezik, vagy botrányt csinál. Ez a félelem egy főnök-beosztott viszonyban mindig szerepet játszik.

Kérdéseinket feltettük a Kaposvári Szakképzési Centrumnak és a fenntartó minisztériumnak, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

H. I.

Frissítés, 5. 11.: a Kaposvári Szakképzési Centrum főigazgatója, Weimann Gáborné annyit válaszolt kérdésünkre, hogy “a nevezett ügyben történt állásfoglalást az irányító hatóság részére a mai napon eljuttattuk”.


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük! Ja, és mindehhez #maradjotthon!