A városházi kultúraromboló önkény újabb áldozata: huszonhét év után végleg bezár a Szín-Folt Galéria

Akkor kiknek a városa is Kaposvár?

Ma már, Orbán Viktor országlásának (túl) sokadik évében, a legújabb tusványosi agyhalálforgás után senki nem csinál titkot abból, hogy a kultúra korábbi intézményeinek szervezett rombolása folyik – egyenesen büszkék rá. Nemcsak a gazdaságot és az oktatást, a médiát, a szellemet és a lelkeket is le kell igázni. Új művészeti akadémia kellett, a tudományost éppen most cincálják darabokra, s persze azok kapják az irodalomban, a képző- és színházművészetben a zsíros támogatásokat, ösztöndíjakat, akik kellő mélységben nyalnak be a hatalomnak. Kaposváron nemhogy nincs ez másképp, de itt túl is teljesítik a kultúrharcos elvárásokat: most egy több mint negyedszázada működő magángaléria húzza le a rolót azért, mert tulajdonosai „nem voltak elég jók”.

Nem hinnénk, hogy kaposvári kultúremberek közt akad olyan, akinek

nem ismerős a Kimmel Ági-Szabó Karcsi házaspár, ha máshonnan nem, ők a szülei Szabó-Kimmel Tamásnak, a népszerű színésznek – s még két deli fiúnak – de persze elsősorban a galériáról, amelyhez hasonlóból, ha valóban a „festők városa” volna Kaposvár, legalább öt-hatnak kéne működnie a városban.

Kipakolás. Ez volt a Szín-folt galéria a Fő utcán.

A „Szín-Folt” a Kontrássy-Zárda utcák

sarkán lévő házban kezdte működését: kiállításmegnyitói valódi kultúr-eseményszámba mentek, gombostűt nem lehetett volna leejteni, olyan sokaság volt olykor. A galéria fénykora arra az időszakra tehető, mikor a Fő utcán, az Anker-ház alagsori részén működtek – ezt követte a Dózsa György utca, majd ismét a Fő utca következett, a 24. szám, az elmúlt öt évben.

A Fő utcai üzlethelyiség bérleti jogát

az önkormányzattól pályázat útján nyerte fiuk, ifj. Szabó Károly a 35 év alatti vállalkozókat segítő programban. Az öt év lejártával most piaci áron akarta kiadni az önkormányzat a helyiséget, tekintet nélkül arra, hogy ott a vállalkozási – képkeretező-üvegműves – tevékenység mellett, ahhoz szorosan kapcsolódva a város számára fontos,

élénk képzőművészeti tevékenység, kulturális értékteremtés folyt.

Meg is hirdették az önkormányzat honlapján, ám a négyszázezer forintot meghaladó díjért persze senkinek sem kellett a bérlemény. Ez esetre az a szabály, hogy ajánlatot kell kérni – magyarul ki mennyit ad érte – és a legkedvezőbb árat ajánlónak adják. Szabóék még erre is léptek: százezer forint plusz ÁFA volt az ajánlatuk, s,

miután más jelentkező nem volt, elvileg meg is kellett volna kapniuk a bérleti jogot.

Szita Károly polgármester azonban – élve a szerintünk teljesen antidemokratikus „jogkörével” – be sem engedte vinni az előterjesztést a június 6-i közgyűlés elé, kivetette az anyagból. Állítólag kevesellte az ajánlatot. Nem beszélve arról, hogy a szerződéskötés feltételei közt – szintén teljesen önkényes módon – az szerepel, hogy az önkormányzat bármikor, egy hónapos felmondási idővel kiteheti a bérlőt, ha előnyösebb ajánlatot kap a helyiségre.

Ezt megelégelve döntöttek a galéria tulajdonosai a bezárás mellett.

Szabó Károly galériavezető búcsúja a Facebookon

Az, hogy a Szín-Folt Galéria, mint egyedi, hagyományteremtő, évtizedek alatt megújulni képes valóságos művészeti intézménnyé vált a városban, a városházán és a környéken senkit nem érdekelt.

Számos információnk van arról, hogy pl. egyes vállalkozók – egyedi elbírálás alapján – 50-70 ezer forintokért kaptak értékes üzlethelyiségeket garantált, általában öt éves időtartamra, de arról is tudomást szereztünk, hogy van olyan Fő utcai, hatalmas, exkluzív (!) üzlethelyiség, amelynek olyan szerződése van, hogy a bevétele bizonyos százalékát kell fizetnie bérleti díjként!

Volt olyan hónap, hogy ez csupán nettó 4700 forintra jött ki…

Vannak tehát, akik egyenlőbbek a többieknél: nem nehéz kitalálni, hogy kik azok. Talán nem pörögtünk olyan sokat üresjáratban két leharcolt témán, a Gárdonyi-Toldi, ill. a szülészet ügyén, de azt sokszor elmondtuk már, ami szerintünk ennél sokkal fontosabb. Azt, hogy a kaposvári gazdaságnak egy igazi, valódi rákfenéje van: a Fidesz és Szita Károly évtizedek óta így,

„zsebből” próbálja meg irányítani a gazdaságot, belemászik mindenbe.

Nincs egységes, normatív szabályrendszer, amely kiszámítható, vállalkozóbarát feltételeket teremtene, és vonzaná a befektetőket: önkényesedés, pofára osztogatás, követhetetlen bürokratikus káosz van helyette. Ezért van borzalmasan leszakadva Magyarország minden versenyképességi listán, s ezért van Kaposvár még a magyar városok közt is az utolsó helyek egyikén.

Ezért menekül mindenki sikítva, ezért nem tud megnyílni egy gyorsétterem húsz éve a belvárosban, ezért nem lett kaszinó a Domus helyén, ezért rohad a város szívében a Somogy Áruház, ezért nincs bevásárlóközpont a Mező utcai csomópontban, ezért van tíznél több félbehagyott társasház-torzó … ezért, ezért, ezért.

Ez az igazi tragédia: kérdés, hogy képes-e segíteni ezen bármilyen új városvezetés, vagy ezek a károk már jóvátehetetlenek.

H. I.


Fontos információ: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!