Diadaljelentés kontra valóság: Szita a közgyűlésen ismerte be, hogy valójában egy fillér sincs a fürdő felújítására!

Újabb százmilliók a kukában soha meg nem valósuló tervekre?

„Megírta a Kaposvár Most, bemondta a Kapos tv – ezzel szemben az igazság az…” – kezdődhetnének napjaink kaposvári történetei. Kedvenc anyaszomorítóink orgazmusközeli állapotban jelentették be nemrég, hogy „hárommilliárd forintért felújítják a Virágfürdőt” a Napi.hu cikkére hivatkozva. Ugyanakkor a tegnapi közgyűlésen Szita Károly polgármester Pintér Attila ellenzéki képviselő kérdésére beismerte, hogy „a fürdő felújítására nincs meg a támogatás”. Már sokadszor bábozza el Kaposvár önkormányzata ezt: régóta van kivitelezője, sőt üzemeltetője is a Deseda kempingnek, no meg a fürdő melletti parkolóra álmodott „Spoiler Hotelnek”, csak éppen a forrás hiányzik hozzájuk. A kínos „diadalmenet” 2008-ban kezdődött: akkor kilencvenmillió forintot költöttek a soha meg nem valósult cseri kalandpark terveire, és ezt napjainkig számos, ablakon kidobott tervezési díj követte.

Pedig 2008-ban ez tekintélyes összegnek számított, s nyilván sok más,

értelmes helye is lett volna. Azt persze dupla idézőjelben tessék érteni, hogy „ablakon kidobott” pénzek lennének ezek: az ilyen-olyan tervező cégek nagyon is jól jártak, s nyilván némi alkotmányos költség is leesett, ahol kellett. Emlékeztetőül: így járt a Csiky Gergely Színház felújítása, melynek első tervei 2006-ból valók, majd 2016-ban ismét kapott az Arker’s Kft. a várostól 32 milliót hasonló célra, s végül a ZÁÉV által végzett teljes, 9.6 milliárdos kivitelezési összegben ismét ott volt a tervezési díj.

Ugyanígy jártunk a Kaposvári Közlekedési Központtal:

kapott a város a kormánytól 2011-ben 378 millió forintot egy teljesen más szerkezetű intermodális közlekedési központ tervezésére, melyet szépen el is költöttek, majd, miután kiderült, hogy a MÁV mégsem hajlandó átadni a város közepén terpeszkedő rendezőpályaudvar területét, Szita Károly szépen behúzta fülét-farkát, és a Modern Városok Programban – csak, hogy dafke igaza legyen, s amúgy sem volt más, épkézláb ötlete – újraterveztek és megépítettek egy, az előbbinél is értelmetlenebb közlekedési központot, ahol a buszpályaudvar

pontosan ugyanolyan távol van a vasútállomástól, mint korábban. Nooooormális?

Az épülő Kaposvári Közlekedési Központ: nem az, aminek látszik, viszont értelmetlen és drága

Ugyanez történt – ahogy már többször kifejtettük – a Deseda kempinggel:

három éven belül kétszer is kifizettek kb. negyven-negyvenmillió forint tervezési díjat a H-BON Mérnöki Iroda Kft.-nek, s mai tudásunk szerint egyhamar nem várható, hogy lesz támogatás a kivitelezésre. Az önkormányzat minden évben büszkén lejelenti, hogy milyen gondos gazdája is ő a rábízott állami tulajdonnak, miközben a kemping területénél ocsmányabb, lepusztultabb gennytelepet művészet lenne találni.

Pontosan ugyanígy járt a fürdő mellé tervezett „Spoiler Hotel” is,

amely már tokkal-vonóval oda lett ígérve Mészáros Lőrincnek, de pénz azóta sem akadt rá. Ezzel először önállóan próbálkoztak, aztán összekötötték a fürdőfelújítással, majd a utóbbit most újból megpróbálták önállóan elsózni, hátha. Nem kell hozzá nagy jóstehetség: ha valóban elapadnak az uniós források – és most éppen úgy állnak a csillagok – ezeken a kétségbeesett kis diadaljelentéseken kívül másra nem futja a következő években Kaposváron.

H. I.


Ezt olvasta már?

Elbukott, vagy bizonytalan sorsú kaposvári beruházások: „Spoiler hotel”, munkásszálló, belvárosi bölcsőde