Botrány: ennél gusztustalanabb dolgot még nem művelt a Szita-média Kaposváron

A Nagy Testvér mindenkit megtalál

Kaposvári mértékkel mérve hatalmas tömeg előtt zajlott Varga László atya püspöki beiktatása szombaton. Nyilván ehhez mérhetően nagy volt – bár az országos média ingerszintjét nem érte el – a médiaérdeklődés, és ezt pontosan tudta Szita Károly polgármester városházi propagandagépezete is. A tavalyi gumiégetős botrány után alaposan megtépázott népszerűségét kétségbeesetten korrigálni akaró városvezető és csapata most szó szerint és gyomorfordító arcátlansággal piócaként tapadt rá a nézeteiket pl. menekültügyben korántsem osztó püspök beiktatási ceremóniájára: a helyi média, a Sonline, a Kaposvár Most és a Kapos Televízió Szita Károly Facebook-oldalán közzétett, „SZITA” feliratú videót építette be tudósításaiba kivétel nélkül.

Ha valaki nem értené, mi ezzel a baj: azok, akik nyilván kíváncsiak arra, hogyan is zajlott ez a helyi mértékkel jelentős esemény, és a három ún. „hírportál” valamelyikének videóanyagát megnézték, egyrészt folyamatosan a „SZITA” feliratot láthatták a jobb felső sarokban, másrészt olyan torz képet kaphattak, mely szerint az ünnepség főszereplője Szita Károly, most éppen mint buzgó hívő volt, aki másokkal ellentétben hosszasan kifejthette lózungjait (gondolatoknak nem neveznénk), ajándékokat adott át, és nagy kegyesen megengedte, hogy mások, pl. a volt és jelenlegi püspök is jelen legyen.

A közel nyolcperces videóban másfél-másfél perc jut hangulatképekre és a beiktatott püspök beszédére, az anyag döntő részében Szita Károly a tőle megszokott alázattal szónokol – saját magáról.

Mást nem, csupán a városházi médiát engedte jelen lenni, s ezt használta fel aztán a lehető legotrombább módon.

Ha valami hasonlót közzétesz valaki a saját Facebook-oldalán, simán aránytévesztés, egy műveletlen, elemi jó ízlés híján való (Experidance-rajongó) politikus szánalmas akciója. Itt viszont egészen másról van szó: ezeket a médiumokat egyértelműen kötelezték arra, hogy ezt a videót közzétegyék.

Szita Károly Facebook-oldaláról, “Szita” felirattal tudósít minden kaposvári médium a püspökszentelésről. Írta, rendezte és a főszereplő a testet öltött szentháromság, Szita Károly.

Az e heti Élet és Irodalom közli Máriás Leonárd írását arról, hogy a Fidesz-média egészen konkrét, pártközpontból adott utasítások alapján működik. Nos, van, akinek ez még újdonság, de Kaposváron ez már évtizedek óta így zajlik. És, ha ezek után még van, aki nem émelyeg, és nem kell közelebbi ismeretségbe kerülnie a Nagy Fehér Kagylóval, azt tiszteltetjük. Olvassa, nézze, lájkolja csak az említett médiumokat,

a Nagy Testvér-szerűen totálissá váló Szita-víziót, mert

mindenki pontosan azt kapja, amit megérdemel: a kaposváriak is, Magyarország is.

Vessünk azért egy pillantást a dolog jogi részére:

számtalan helyen olvastuk-hallottuk már, hogy fel kéne jelenteni a kormányt hűtlen kezelésért, hiszen a közpénzek tíz- és százmilliárdjait költi nem is burkolt politikai propagandára, önmaga hatalomban tartására.

Szitáék pontosan ugyanezt teszik: a városháza kaposváriak adóforintjaiból fizetett alkalmazottai felvették videóra az eseményt, a polgármester politikai érdekei szerint megszerkesztették úgy, hogy annak központi alakja a mindenható, az egyházi és világi személyek legjelentősebbjeként beállított Szita Károly legyen.

Gelencsér Attila pl. a fasorban: egy pillanatra sem tűnik fel, még vágóképen sem.

Ezt a videót aztán tisztázatlan körülmények közepette, vélhetően díjazás nélkül, tehát a kaposváriak megkárosításával átadták Szita Károly Facebook-oldalának, amely kizárólag arra szolgál, hogy őt politikusi mivoltában népszerűsítse.

Ez szerintünk a közpénzekkel való rosszhiszemű bánásmód: hűtlen kezelés.

A polgármester vagy beosztottja pedig utasította a helyi médiumokat (vagy már korábban olyan helyzetet teremtettek, hogy utasítani sem kellett), hogy az ő Facebook-oldalán közzétett anyagot ágyazzák be tudósításaikba, s ez hiánytalanul, mindhárom esetben meg is történt.

Ez pedig hivatali visszaélés, azonkívül az Alaptörvényben és a sajtótörvényben a magyar polgárok hiteles, gyors és pontos tájékoztatáshoz való jogának lábbal tiprása.

E helyen, s ez alkalommal ne mulasszuk el felsorolni név szerint, hogy kik is ezért a felelősök és a bűnrészesek: Szita Károly, Kaposvár polgármestere, Szekeres Alán és Mágó Armand városházi sajtósok, Lengyel János, a Somogyi Hírlap-Sonline főszerkesztője, M. Schenk Tünde a Kaposvár Most és a Kapos Extra főszerkesztője, Répás Orsolya, a Kapos Televízió igazgatója.

Érdeklődéssel várjuk, hogy ezek után tud-e még süllyedni ennél mélyebbre Kaposvár városának propagandagépezete.

H. I.

Kapcsolódó dosszié: Sajtószabadság Kaposváron: a média maga az üzenet

Nyilvánítson véleményt (lájk, komment, megosztás, ilyenek) a KAPOS-T Facebook-oldalán!