Aláírtál, Karcsi? Hát persze, hogy aláírtál, életedben nem először…

Kommentözön Szita Károly Facebook-posztja alatt

Lőtte már magát tökön a Fidesz-propagandakommandó, de ilyen megrendítő övön alulit még náluk is ritkaság látni. Szita Károly, Kaposvár polgármestere tette fel a fenti posztot szeptember 10-én „Én is aláírtam!” felkiáltással – természetesen a Fidesz „Stop Gyurcsány, stop Karácsony!” aláírásgyűjtő akciójáról van szó. Kommunikációs stábja valószínűleg fekete napként fogja emlegetni, miután soha nem látott kommentözön árasztotta el az oldalt: cikkünk írásakor ezerkétszáz gúnyos vagy dühödt, nem ritkán trágár bejegyzésnél tartottak, s még nyilván messze a vége. Ahogy a KAPOS-T megírta, Szitának még a közalkalmazotti jubileumi jutalmába is beszámították az ügynökként töltött éveket, miután 1980. július másodikán „aláírt”, és a kommunista állambiztonság 3/2-es osztályának besúgója lett.

Ahogy büszkén bejelentette: „Én is aláírtam!”, lehetetlen volt nem érzékelni

az áthallást a negyven évvel ezelőtti aláírás és a mostani között: a Fidesz-rezsim hajszálra ugyanazokat a módszereket követi, ugyanúgy sajátítja ki az államot, rendeli alá politikai érdekeinek a közpénzeket és a nemzet erőforrásait, ugyanolyan piszkos módon próbálja ellehetetleníteni ellenfeleit itthon és külföldön, mint a Kádár-rendszer.

És tegyük hozzá a legfontosabbat: Szita Károly ugyanezt műveli kicsiben Kaposváron

több mint harminc éve. Tehát a besúgás, az antidemokratikus, elnyomó rendszer nemhogy nem ért véget 1990-nel a somogyi megyeszékhelyen, de még a módszereken sem kellett sokat változtatni: sajtóterror van, propagandaszenny ömlik közpénzből, minden intézményben, cégben ott a beépített ember, az EU-pénzből finanszírozott látványberuházások pedig csupán a parasztvakítást,

a közpénzek átcsatornázását szolgálják, semmint a város valódi fejlődését.

Működik az „utánad nyúlunk neked és a családodnak is” módszer, jaj annak, aki nem hajlítja meg a gerincét, legalább annyira, mint „a város első embere”, ám egyúttal az is igaz, hogy az országos politika és a Fidesz felső vezetői semmire sem becsülik. Csupán egy lenézett vidéki csicska, aki hűségesen szállítja

pártállami módszerekkel kiépített hatalmi hálózata segítségével a szavazatokat.

Nem véletlen, hogy a gazdaságfejlesztés legzsírosabb falataiból rendre kimarad Kaposvár: míg a hasonló nagyságú városokba sorra települnek az állam által bőkezűen támogatott, sok esetben high-tech cégek, mit pl. Békéscsaba-Gyula esetében az Airbus, vagy Zalaegerszegnél a Rheinmetall, addig Kaposvárnak egy török befőttesüveg-gyár jutott, amelytől növekvő béreket, magasabb termelési kultúrát, felzárkózást aligha várhatunk.

A kör bezárul: Szita Károly ismét – ki tudja, hányadszor? – aláírt, s persze most is egy olyan papírt, amely ismét csak nem szól másról, mint az új, a kádárihoz megszólalásig hasonlító rezsim antidemokratikus módszereiről.

H. I.


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!