Szita Károly brosúrát hirdetett: program helyett ismét csak a múlt meghamisításával kell beérnünk

Számon kérhető ígéret a fasorban

Mintha mi sem történt volna, elkezdődik egy újabb önkormányzati ciklus: sejthetően ugyanabban a mederben folynak majd a dolgok. A helyi demokrácia alapintézményei éppúgy nem, vagy csak amolyan „kaposváriasan” működnek: ha kell, eltorlaszoljuk egy-két nekünk nem tetsző üzlet teraszát, ráküldjük médiakutyáinkat, aki nem szimpatikus, hozunk még egy-két nem vízoldékony helyi rendeletet, hadd röhögjön rajtunk az ország, amiről pedig, sőt: „peddddddig” nem beszélünk, az nincs. Sőt: ha jól látjuk, még romlik is a helyzet, hiszen az új testület első érdemi, 24-i munkanapját már nem közvetítette a helyi – közszolgálati! – televízió.

Az ülés témája egyébként Szita Károly és a Fidesz „Összetartozunk!” c. programja volt. Igazság szerint a „program” szót is idézőjelbe kellene tenni, hisz a közgyűlési előterjesztéshez mellékelt brosúra – nem vicc, tényleg, szó szerint az – egyetlen elemében sem emlékeztet valódi, Kaposvár népének érdekeit, jólétét, gyarapodását szolgáló cselekvési tervre.

Már a cím is hazugság: „Összetartozunk!” Szita Károly megpróbálja magát afféle

pártok felett álló, integratív személyiségnek beállítani, holott soha nem volt az. Hogy éppenséggel mennyire megosztó figura, azt legutoljára a gumiégető elleni aláírásgyűjtés idején bizonyította be: tárgyalni semmiről nem volt hajlandó, gyalázkodó kampányt folytatott a vele szemben fellépők ellen az irányítása alá tartozó médiumokban, s csak a kudarc biztos tudatában hátrált meg úgy, hogy még azt is megpróbálta kihasználni ellenfeleivel szemben.

A másik, Szita már-már kóros intoleranciájára utaló eset a közel egy évtizedig

zajló szegregációs per a Pécsi utcai iskola bezárásának ügyében, ahol ráadásul egy – akkor még – fideszes város, a Lázár János vezette Hódmezővásárhely járt elöl jó példával, s még ez sem volt elég, hogy tíz év alatt magába szálljon.

De ugyanezt tette korábban a Toldi gimnázium bezárása, az emlékezetes ingatlanadó-botrány idején, ill. a „gyászház-ügyben” is – csak ott látszólagos sikerrel. Valójában olyan esetet volna nehezebb találni, ahol méltányos volt, kooperatív, és meghallgatta mások véleményét.

Fenti tulajdonságai jellemzően abban merülnek ki, hogy saját – esetleg meg sem valósult – rögeszméit, gyakran tulajdonítja „nekünk, kaposváriaknak”.  A kaposváriak köréből persze ki van zárva mindenki, aki nem ért vele egyet. Feltűnő volt az is, ahogy

a kampányban, mint ördög a tömjénfüstöt, úgy kerülte a Fidesz-KDNP nevét.

A program elemzése ugyan „alkalmatlan tárgyon elkövetett cselekmény”, de, ha az illető úriember monomániásan képes újra és újra évtizedek óta megismételni a „Kaposvár-modell” címszó alatt összefoglalható marhaságokat, mi sem leszünk restek. Persze megint ott van a legújabb változatban, hogy ő már akkor is micsoda közgazdasági zseni volt: „a bajban adni kell, és nem elvenni…”, bla, bla, bla…

Ez a kétségbeesett önigazolás, úgy tűnik, mélyebben be van csípődve,

mint az ügynökmúltja: 2006 után azért kellett súlyosan, országos rekordot elérve eladósítani a várost, mert akkoriban az önkormányzatok hiteleiből finanszírozták* a Simicska-médiát és a Fidesz-kampányait. Ez volt az igazi „Kaposvár-modell”.

 

Szita Károlynak saját bevallása szerint ifjúkora óta baj volt a tartásával. Ezt kivételesen elhisszük neki.

 

A másik súlyos hazugság a „tíz éves programot hajtottunk végre városunkban” című, mely hasonlóan a fentihez, az istennek sem bír

kikopni Szita Károly kicsiny, ám annál egyszerűbb lózung-gyűjteményéből.

Megtaláltuk a város honlapján – nem volt könnyű – azt a szöveget, amelyre feltehetőleg hivatkozni próbál, persze gondosan kerülve a konkrétumokat. Miután ez a 2010. október 14-i közgyűlési előterjesztés melléklete, tekinthetjük hivatalosnak. Van ebben a „Kaposvár a legfontosabb” című, 38 oldalas szövegben szó tücsökről, bogárról, még egy kis amatőr műelemzés is belefért: „az Életfa magát az életet szimbolizálja, törzsén szárnyas angyalokkal, melyek a gyermekeket és szülőket is jelképezik. A fa négy égtáj felé néző ágain ülő levelek szimbolizálják a gyermekeket”. Most már ezt is tudjuk.

Egyetlen dolgot viszont, akárhogy is vizsgáltuk, egészen biztosan nem tartalmaz

a szöveg: azt, hogy ez egy 2020-ig tartó várospolitikai program lenne. Ezt a legendát bizony Szita Károly és propaganda-agytrösztje nemrég gyártotta, hogy úgy tűnjön: mindaz, ami az elmúlt években lezajlott, egy tudatos városépítési koncepció eredménye.

Erre gondolhatott Hadházy Ákos, mikor azt mondta: a lónak a …

Ezt a szövegen kívül az említett közgyűlés jegyzőkönyve is igazolja: Szita itt sem említi egy árva szóval sem, hogy ez egy tíz éves várospolitikai koncepció lenne sőt: Pintér Attila MSZP-képviselő javaslatát, amely arról szólt, hogy „a Közgyűlés a várospolitikai célok megvalósítása érdekében programot készít, amiben kiemelten kezeli a foglalkoztatás bővítését, a gazdaságfejlesztést és a város adósságállományának kezelését”

a fideszes többség egyenesen leszavazta.

Hogy tudatos városfejlesztés helyett inkább a sodródás, vagy épp ránk erőszakolt

közpénz-zabáló agyrémek jellemezték Kaposvár elmúlt tíz évét, mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy a 2010-ben, persze a választási kampány részeként kiadott „Tegnap-ma-holnap” című kiadványnak a jövőről szóló részében 46 tervezett tételről beszél, amelyeknek az elmúlt tíz év alatt kevesebb, mint a fele valósult meg, s mára ezek a valaha teljesen komolyan gondolt tervek kivétel nélkül a kukában landoltak.

Már valóban csak az hiányzik, hogy, hasonlóan George Orwell 1984 című regényéhez, újraírják a korabeli újságokat az éppen aktuális agymenés alapján – a munkatársak megvannak hozzá.

*Lásd pl. a Frontsebészet c. riportkönyvben, amely a Bajnai Gordon vezette szakértői kormány időszakáról, 2009-2010-ről szól.

Folyt. köv.

H. I.


Fontos információ: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!