Szita Károly és az igazmondás: alig ért véget a közgyűlés, máris leleplezzük három durva hazugságát

Légszennyezettség-mérő, kórházi várólisták, munkanélküliség

A Fidesz megnyilatkozásaiban, főleg itt, Kaposváron már évtizedek óta növekvő elbizakodottságról, arroganciáról tesz tanúbizonyságot nap mint nap. Már rég nem ügyelnek arra, hogy kijelentéseik legalább köszönő viszonyban legyenek a valósággal. Ez látszott a mai közgyűlésen is, amely szinte még véget sem ért, máris lehetőséget ad arra, hogy Szita Károly három ordító nagy blődségét leleplezzük. Nem mondott igazat az alcímben felsorolt egyik esetben sem, ráadásul játszi könnyedséggel cáfolható állításokról van szó.

A közgyűlésen az ellenzéki képviselőknek joguk van kérdéseket feltenni,

ám a polgármesteri válaszra – ellentétben a parlamenti és az elemi demokrácia szabályaival – Kaposváron nem lehet viszontválasszal élni, ezért ezt mi tesszük meg:

Pintér Attila, az ellenzéki összefogás képviselője, aki nemrég vette fel mandátumát

a lemondott Molnár Péter helyett, a legalább hét-nyolc éve húzódó ügyről, a légszennyezettség-mérő telepítéséről kérdezte a polgármestert, aki azt válaszolta, szó szerint, hogy az „az uniós bürokrácia miatt nem ért(ek) ide eddig a levegőminőség-mérő eszköz(ök)”. Színtiszta hazugság: a Közbeszerzési Értesítőből egyértelműen kiderül, hogy a városvezetés az oka. Először a felhívásra beérkező legjobb ajánlat is magasabb összegről szólt, mint ami rendelkezésre áll, a második körben viszont már nem is adtak be minimum két ajánlatot, amit a magyar (!) közbeszerzési törvény előír.

Ráadásul Kaposváron az első, nyári közbeszerzés is sikeres lehetett volna,

ha a város nem állít lehetetlen feltételt: több éves, garancián túli karbantartást is megpróbált kiszorítani az EU-s pénzből. Ez az igazi simlisség: még a sz@ros alsógatya mosatását is EU-pénzből szeretné megvalósítani az „erős város” polgármestere.

Szó sem volt tehát „uniós bürokráciáról”: egyrészt a szédítő tempóban romló forint – hála az Orbán-Matolcsy duónak – és a simlisség, no meg a nemakarás és a nyögés lett a veszte a légszennyezettség-mérőnek – egyelőre, bár kétséges, hogy a további közbeszerzési kiírások hoznak-e eredményt.

A kórházi várólistákról szóló kérdésre azt válaszolta Szita,

hogy „nincsenek olyan kórházi várólisták Kaposváron”, amik a kérdésben szerepelnek – erről „tájékoztatta a kaposvári kórház főigazgatója”. Nos, erről még egyszerűbb meggyőződni, elég ellátogatni a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő – NEAK – megfelelő oldalára, és mindenki láthatja a valóságot:

 

A Kaposi Mór Oktató Kórház csípőprotézis várólistája 2021. november 25-én a NEAK honlapjáról

 

Csípőprotézis 695 nap, térdprotézis 716 nap, (ortopédia szakma), szürkehályog műtét 165 nap, sérvműtét implantátummal 389 nap, epekőműtét laparaszkópiával 260 nap. Ezek az átlagos tervezett várakozási idők.

Hazudott, de legalábbis durván csúsztatott Szita Károly akkor is,

amikor azt állította, hogy „Kaposvár gazdasága erős, ebben az esztendőben igazán felpörgött, ami a foglalkoztatottsági mutatókon is meglátszik: az elmúlt húsz év legalacsonyabb munkanélküliségi adatait mérik már hónapok óta.”

 

Az aktív munkavállalási korú, 15-64 éves népesség Kaposváron 2013 és 2021 között a Belügyminisztérium honlapjáról

 

A munkanélküliségi adatok azonban leginkább azért mutatnak kedvező képet, mert rohamosan csökken a munkavállalási korú népesség létszáma: 2013-ban még 44.266-an voltak, 2021 1-10. hónapjaira viszont több mint hétezerkétszáz fővel, 36.998-ra csökkent a számuk. Ezzel együtt is szinte minden kaposvárinak az a tapasztalata, hogy nem könnyű elhelyezkedni: más persze a helyzet, ha az embernek történetesen maga Szita Károly az apósa.

 

Egy kaposvári polgár hozzászólása Szita Károly szokásos öntömjénező Facebook-posztja alatt

 

Mások pedig, mint azt egy, a polgármester Facebook-oldalára kommentelő kaposvári polgár írja, az állítólagos nagy babyboom és a bölcsődeépítés meg még ki tudja miféle jóságok mellett is kénytelen volt a csecsemőgondozó lánya Ausztriában munkát vállalni. Ő és a családja, amely nélkülözni kénytelen, biztosan nem látja olyan rózsásnak a kaposvári munkaerőpiaci helyzetet, mint imádott polgármestere.

H. I.


Ezt már olvasta?

Kis kaposvári kontraszelekció: Szita Károly veje, Vikár Béla lesz az új városi cég, a Turisztikai Marketing Kft. ügyvezetője