Ezek tényleg nem szégyellnek semmit: Szita Károly havi 250 ezret kap a közmédiában silány, önreklámozó blogbejegyzéseiért

Most szakadt le az arcunk végleg: a hvg.hu kikérte az MTVA-n blogoló kormányközeli „személyiségeknek” kifizetett honoráriumok összegét. Nemrég emlékeztünk meg arról, hogy Szita Károly az Urbánus blog „gazdája” lett, de azt rémálmainkban sem gondoltuk, hogy ezeknek a hitvány, általános iskolai fogalmazványoknak a megjelentetéséért nem neki kell fizetni, hanem még ő kap – nem is keveset, havi bruttó 250 ezret. Így „törvényesítette” végleg a tolvajlást a NER: vélhetően a városháza fizetett alkalmazottja, a helyi Habony Árpád, odaken valamit, amiért Szita felveszi a lét. A magyar adófizetők elképesztő mértékű lehúzásával, évi nyolcvanmilliárd forinttal kistafírozott MTVA-ból így kell szépen kisíbolni a pénzt „magas szintű szellemi alkotómunkával”. Aki ezek után nyugodt és udvarias tud maradni, az minimum cinkos, hogy rosszabbat ne mondjunk.

A dolog azért is bicskanyitogató, mert, bár jól ismerjük a többi bloggert is – messziről, szagról – de legalább írástudók, és valahol, valamikor pl. Lánczi Tamás, Schmidt Mária történész vagy Prőhle Gergely államtitkár, esetleg Kiszelly Zoltán (szak)irodalmi munkásságával már megismerkedhetett, aki akart. Írástudók, akiknek akár fizetni is lehet azért, mert megosztják gondolataikat a közzel.

De Szita Károly? Őt a legelvakultabb rajongója sem nevezné írástudónak – mondjuk, a csicskását sem, olvasva az általuk összeizzadott szövegeket – aki szereti, nyilván másért szereti: szépség, sárm (ez utóbbival a népszabadságos Ungár Tamás szokta kifejezésre juttatni vonzalmát Szita iránt), szellem, kellem, de az írói munkásságáról eddig nem sok szó esett, valljuk be: joggal. És legyünk őszinték: Krakus Péter fogalmazványai sem az irodalmi értékük miatt hagytak kitörölhetetlen nyomokat közelmúltunkban.

Arról nem is beszélve, hogy, míg a többi blogger általában saját aktuális kormány- és Orbán-nyaló szövegeit rakja fel saját felületére, a Urbánus blogon számos városi polgármester bejegyzései olvashatók, persze külön pénzekért, melyeket nem tudhatunk, hisz alkalmanként változnak aszerint, hogy abban a hónapban kit, hányszor szállt meg az ihlet, tehát 250 rugóért nem kell naponta megfeszülni a kaposvári polgármesternek, akiről talán érdemes megjegyezni, hogy – állítólag – azért adta vissza 2002-ben a képviselői mandátumát, hogy teljes idejét a város vezetésének szentelhesse.

pava_zagybol_energia

Igaza van polgármester úr: a zagyból nyerhető energia is, de leginkább pénz. A zagy jól fial, erre Ön és társai szolgáltatják a legjobb példát.

Most pedig félállásban sztárblogger lett az MTVA-nál. Úgy látszik, már nem fontos annyira Kaposvár, sem a kaposváriak: új babérokra tör hűséges fiuk.

Amúgy akár szórakoztatási célzattal is olvashatók lennének ezek a darabok, egyik abszurdabb, mint a másik: Kriza Ákos miskolci polgármester például a stadionépítés fontosságáról lamentál, miközben városából elüldözik a szegényeket, s az utolsó Szita-bejegyzés is éppen a városi sport támogatásának múlhatatlan fontosságáról öblöget egy olyan érdekfeszítőt, hogy az olvasó lazán egy hetvenes évekbeli járási párt-, vagy épp KISZ-gyűlésen érezheti magát. Ebből a szempontból egyébként ő még hiteles is, mint forrás.

Ne szépítsük, és vesse ránk az az első követ, aki szerint mindez rendben van: iszonyatos fostalicska ez blog, akár a társai. Az érett Kádár rendszer bárgyú, önigazoló alibi-rizsái köszönnek itt vissza, a helyi érdekű hatalom kis gauleitereinek, defterdárjainak, pribékjeinek (nem kívánt, törlendő) alig elfojtott megfelelési kényszerei törnek fel itt, mint a másnapos, slájmos gyomorsav.

Merthogy úgy látszik, van az a pénz. Ha még hozzávesszük az aktuálist, hogy Szita az óránkénti háromezer forintos angolóra-díját is a közösséggel akarta kifizettetni, s csak a KAPOS-T leleplező cikke után tett úgy, mint akinek semmi köze az egészhez, rákenve mindent Kéki Zoltán főjegyzőre, láthatjuk: a négymillió szegény ember országában egyvalami töretlen: a szemérmetlen fideszes hatalom- és pénzéhség.

Vagy, ahogy az ügyeletes zseni, Páva Zsolt fogalmaz nagyívű eszmefuttatásában: új világ – a zagyból is energia nyerhető”.

Sőt. A zagyból pénz is nyerhető, ahogy a mellékelt ábra mutatja. A zagy pedig dől, csak rá kell kattintani az Urbánus blogra és az ő szép új világukra.

H. I.