Kis kaposvári kontraszelekció: Szita Károly veje, Vikár Béla lesz az új városi cég, a Turisztikai Marketing Kft. ügyvezetője

A család az család

Már 2020. december 31-én lejárt a Zselic vidéke Turisztikai Desztináció Menedzsment Egyesület és Kaposvár önkormányzata által kötött feladatellátási szerződés, ám csak most derült ki, hogy miért nem hosszabbították meg: a holnapi rendkívüli közgyűlésre beterjesztett a polgármester egy anyagot „a Kaposvári Turisztikai Marketing Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság alapításáról”. Felmondják a Kaposvár Kártya forgalmazásáról szóló szerződést, valamint megvonják a kiemelkedő összegű, 4.6 milliós éves tagdíjat az egyesülettől, mindezt azért, mert alapít a város egy saját céget a turisztikai és marketing feladatokra, melynek ügyvezetője, hogy biztosan jó kezekben legyen, Vikár Béla – nem, nem káprázik a szemük – Szita Károly fiatalabbik lányának, Nikolettának a férje.

„Kaposvár város idegenforgalmi szolgáltatásainak bővítése és színvonalának emelése, az idegenforgalomban érintettek szakképzettségének fejlesztése, új szemléletű, magasabb minőségű és a korábbinál hatékonyabb turisztikai menedzsment kialakítása érdekében önálló nonprofit gazdálkodó szervezet létrehozását tervezzük.”

Ez, ahogy mondani szokás „a duma része”, a lényeg viszont nyilván az,

hogy az új cégben, amely tekintélyes, 87 millió forintos alaptőkével létesül, 66%-ban tulajdonos az önkormányzat, 18-cal – figyelem – a Mészáros-érdekeltségű Hunguest, a fürdő mellé tervezett reménybeli superior hotel üzemeltetője, 5-5-5 százalékkal a SEFAG, valamint két ismert kaposvári vendéglátó, a Liget Gasztro és a Pergola Ház. Idézet folytatás:

„A társaság ügyvezetőjének – megbízási jogviszony keretében – az alapítástól határozatlan időre a tagok közös javaslata alapján Vikár Béla személyében teszek javaslatot. Vikár Béla több éves turisztikai gyakorlattal rendelkezik, a jelölt önéletrajzát az előterjesztéshez mellékeljük. Az ügyvezető megbízási díjára az első három hónapban 50 ezer Ft, ezt követően havi 500 ezer Ft összegben teszek javaslatot.”

Az önéletrajzot persze nem mellékelték, de a lényeget amúgy is tudja mindenki,

és arra is van egy fogadásunk, hogy a KAPOS-T-n kívül nem írja meg senki: az ügyvezető teljesen véletlenül nem más, mint Szita Károly veje. Ráadásul határozatlan időre kinevezve. Istenem, hát nem volt nála alkalmasabb. A Felügyelő Bizottság tagja pedig Borhi Zsombor, annak ellenére, hogy az alpolgármesterek közti munkamegosztásban információink szerint a turisztika és a városmarketing Pintér Rómeó területe.

 

Tévedés kizárva: Vikárné Szita Nikoletta nyilvános Facebook-profiljának közölhető része

 

Amint az – csak a KAPOS-T írása nyomán – közismert, Szita Károly idősebbik gyermeke, Melinda is a város által fenntartott cégnél tevékenykedik, PR-menedzser, mindössze annyi a változás a korábbiakhoz képest, hogy most Kaposvári Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. a neve.

Egy 87 millió forintos alaptőkéjű, többségében köztulajdonban lévő

nonprofit kft. ügyvezetői posztját – főleg akkor, ha a kiszemelt várományos a polgármester közeli rokona – illene megpályáztatni, ha „csak” ötszázezer forintról és egy megbízásos jogviszonyról van szó, tehát a delikvensnek vélhetően van más jövedelmező foglalkozása is.

A jelenség évezredek óta ismert, a lexikonokban és szótárakban a „nepotizmust” tessék keresni.

H. I.


Ezt már olvasta?

Apukám világa 2.0: a bíróságnak kellett kitaposni a Kaposvári Gazdaságfejlesztési és Innovációs Közhasznú Nonprofit Kft.-ből a munkavállalók fizetési adatait