Három hónap múltán sem jött válasz Szita Károly Európai Bizottság elnökéhez intézett levelére

„Megértő szemekkel átnéztek rajta…”

Idestova három hónapja már, hogy a kaposvári polgármester szívhez szóló levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, melyben a szankciók megszüntetését és a felzárkóztatási-helyreállítási alapok pénzeinek azonnali folyósítását kérte. Korábbi próbálkozásához hasonlóan, midőn 2016-ban személyes találkozót kért az Európai Bizottság elnökétől, Jean-Claude Junckertől, hogy átadhasson egy, a kötelező betelepítési kvóta visszavonását szorgalmazó, 2500 magyar polgármester által jegyzett levelet, ez a kísérlet is, úgy tűnik, megbukott: Brüsszelben továbbra sem alacsonyodnak le a Rogán-féle propagandaminisztérium zoknibábjaihoz.

Szita levelének érvelése a szankciók elhibázott voltára épült:

nos, aki ezek bevezetésétől azt várta, hogy Vlagyimir Putyin másnap visszavonja csapatait, és sírva bocsánatot kér, az vagy teljesen hülye, vagy a környezetét nézi annak. Az igazság épp az ellenkezője: a gáz- és olajárakkal való orosz piaci manipuláció már hónapokkal a támadás előtt, 2021 nyár végén elkezdődött. Az orosz gázra amúgy semmilyen szankció nem született az EU-ban, az orosz olaj behozatalára kivetett, 2023 január elsejétől érvényes szankciók pedig Magyarországot nem is érintik.

Szita Károly – hangsúlyozzuk, saját nevében írott – levele Ursula von der Leyennek, az EU Bizottság elnökének. A kaposvári polgármestert ekkor még a saját közgyűlése sem hatalmazta fel a levélírásra.

 

Arról nem beszélve, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Magyarország képviseletében

az egyes szankciós csomagokat kivétel nélkül megszavazta. Gazdasági elemzők pedig arra mutatnak rá, hogy a szankcióknak igenis komoly negatív hatásai vannak az orosz gazdaságra, melyek 2023-ban várhatóan egyre erősödnek.

A levélben Szita sürgeti még a Magyarországnak járó helyreállítási és felzárkóztatási pénzek mielőbbi folyósítását, azzal, hogy ez „olyan visszaesést okoz, mintha magunk is háborús résztvevők lennénk … miközben a magyar emberek kezdettől fogva a békét szorgalmazzák”. A felületes olvasó nem is veszi észre az alattomos csúsztatást: az EU-s pénzek visszatartását igyekszik összemosni a háborúval. Úgy próbálja beállítani, mintha nem a magyar jogállamiság és demokrácia helyzete miatt függesztették volna fel a támogatások folyósítását,

hanem a háborúpárti EU büntetné ezzel a „békepárti” magyarokat.

Burkoltan putyinista demagóg handabanda ez a levél, nem több, melynek éppen a keletkezéstörténete mutat rá arra, hogy miért is elégelte meg az Unió a magyar kormány piszkos trükkjeit: Szita a Megyei Jogú Városok Szövetségének közgyűlésére az ellenzéki polgármesterek várható ellenállása miatt be sem merte vinni a javaslatot, ám ezután minden lehetséges módon ő és a kormánytámogató propaganda-hadsereg azt a látszatot próbálta előállítani, hogy Szita az MJVSZ nevében jár el – erről a Magyar Narancs Online-n írtunk részletesen.

A dolgot aztán azzal súlyosbították, hogy az egyes fideszes választókerületi

elnökök szabályszerűen megzsarolták területük polgármestereit, hogy támogassák Szita levelét, különben „elapadhatnak a településüknek szánt pályázati források…” (Erről szintén született egy Narancs-írás, melyet a szerkesztőség kiegészített a Népszava cikkében olvasható információkkal.) Így lett 2500 „támogatójuk”, miközben kihasználták azt is, hogy a legtöbb polgármesternek – köztük ellenzékiekkel – egyszerűen nem ért annyit az egész bohócmutatvány, hogy egy újabb konfliktusba bonyolódjanak. Hazugságok, zsarolás: amit a levél körül műveltek,

kimerítettek mindent, amitől egy civilizált európai polgár undorodva elfordul.

A kaposvári polgármesternek pedig volt egy újabb – kétesnél is kétesebb – epizódszerepe. Levele a „spam” feliratú fiókban landolt: talán, ha úgy kezdi, hogy „barátom elmondta…”, komolyabban veszik.

H. I.

Címkép: a Hír Tv már november 22-én a valóság helyett a vágyait fogalmazta meg: tényként számolt be a brüsszeli válaszról, amelyet azóta sem látott senki.


Ezt olvasta már?

A legjobb emberére bízta a Fidesz a Soros-kampány eddigi legalávalóbb hazugságát: Szita Károlyra