Sajtótájékoztatók, ellenzéki tüntetés: most Szita ügynökügye körül sűrűsödik a választási kampány eseménysora

Írásszakértőket keresünk!

Várható, s persze elvárható volt, hogy a kaposvári ellenzék – már csak a választási kampányra való tekintettel is – erőteljesen reagáljon a Szita Károlyt ért újabb, ismételten nem cáfolt ügynökvádakra, melyek a Magyar Nemzetben jelentek meg. Úgy tűnik, a közismert, 2016-os gumiégetős összefogás után, melynek minden ellenzéki párt része volt, a kaposvári polgármester immár senki, még a fideszes fizetett trollok által sem vitatott besúgói múltja kapcsán megint teljes az egyetértés. Az ellenzék ugyanis kedden, 20-án közös sajtótájékoztatót tartott, 21-én pedig együttes demonstráción követelték Szita Károly távozását a közéletből. Mi pedig nem lennénk azok, akik, ha nem lenne hozzáfűznivalónk.

A keddi sajtótájékoztató, habár a helyi és a országos média egy része is jelen volt, mondhatni várhatóan nem ütötte át azt a bizonyos ingerküszöböt. Nevezhetjük ettől függetlenül afféle kötelező körnek, hiszen, ha nem reagálnak, azonnal megkapják, hogy „lám ez a béna, balfék népség még ennyire sem képes”.

Három ellenzéki képviselőjelölt vett rész a tájékoztatón: dr. László Imre a Demokratikus Koalíció, Kerepesi Tibor az Együtt, dr. Busa József az LMP részéről. A Jobbik álláspontját ezúttal dr. Takács Richárd, a megyei közgyűlés képviselője fogalmazta meg. Mindannyian hangsúlyozták, hogy Szita Károlynak nincs helye a közéletben, távoznia kell, és az új parlamentnek pedig haladéktalanul és megnyugtatóan le kell zárnia az idestova harminc éve rendezetlen, a magyar közéletet mérgező kérdést.

 

Sajtótájékoztató Szita Károly közéletből való távozásáról a Kossuth téren: dr, László Imre, Kerepesi Tibor, dr. Busa József, dr. Takács Richárd

 

Szerdán 17 órára hirdette meg az – egyelőre csak ebben az egy kérdésben összeállt – ellenzéki koalíció a „Szita Károlynak távoznia kell a közéletből” című demonstrációt. A tüntetésen szónokként – hasonlóan az előző napi sajtótájékoztatóhoz – dr. László Imre, Kerepesi Tibor, és dr. Busa József vett részt, valamint Miháldinecz Gábor a Jobbik színeiben. A Momentum jelöltje, Berg Dániel jelezte ugyan részvételét, s Facebook-oldalán is kifejtette, hogy hasonló állásponton van, de végül nem érkezett meg a rendezvényre.

A mintegy 70-80 résztvevő előtt az első szónok, László Imre, a Dk jelöltje azt hangsúlyozta, hogy a Szitához hasonlóan érintett személyeket a hatalom fogva tartja, és bábként használja. Kerepesi Tibor (Együtt) beszédében Hofi Gézát idézte: „…nem voltunk szar, szemét tetves besúgók … azért mi még lehetünk magyar emberek?”

Busa József (LMP) szintén Szita nyilvános beismerő vallomását követelte, és a Fidesz soraiban rejtőző ügynökök nevének nyilvánosságra hozatalát. Miháldinecz Gábor (Jobbik) felháborítónak nevezte, hogy a kormánypárt vezető politikusainak sorában a mai napig olyan emberek ülhetnek, akik „az emberi történelem leggyilkosabb diktatúrájának ügynökei” voltak. (A szövegben elhelyeztük azokat a linkeket, amelyeken a szereplők által elmondottak részletesen olvashatók.)

A rendezvényen megjelent négy ellentüntető fiatal is,

mindegyikük láthatóan gépi úton előre gyártott „Veled vagyunk Szita Károly!” s hasonló, főleg a Jobbik és Simicska Lajos kapcsolatára utaló táblákat tartott. Végül a tüntetők virágokat helyeztek el a városháza közvetlen közelében lévő „Alakoskodó” szobor talapzatán,

amely mára a kaposvári folklórban Szita Károly ügynöki tevékenységének szimbólumává vált.

 

A Kossuth téren fejeződött be a demonstráció.

 

Az eseményről a Kétfarkú Kutya Pártból kivált Panda Klub tagjai készítettek egy klipet, itt megtekinthető. A helyi média – a Somogyi főszerkesztője, Lengyel János is ott ólálkodott a környéken – csak a nyomtatott változatban adott hírt, az országosból is csupán a Népszava terjedelmesebb tudósításban, ill. a Hír Tv és a Magyar Nemzet egy-egy mondatban.

Lejárt lemez volna? Különös, hogy mindig az érintettek beszélnek „lejárt lemezről…”

Azok, akik már 2005-ben is ugyanezt hajtogatták, mármint, hogy „lejárt lemez” az ügynökügy, persze csak akkor, ha nem a saját soraikból bizonyult valakire. Megjegyeznénk, hogy egyszerűen kétségbeejtő az a tájékozatlanság, amiről a Facebook-bejegyzések tanúskodnak: egyesek szerint 2002-ben került nyilvánosságra, mások a Magyar Narancsot hozzák hírbe vele,

úgy tűnik, sokkal könnyebb okoskodni, mint egy kicsit olvasgatni „Krakus Péter aktáját”.

És persze a tudatlanságból fakadnak a hamisnál hamisabb ítéletek is:

messze nem az a lényeg, hogy éppen a családjáról vagy barátairól jelentett, hanem az, hogy 1989. március 14-én azzal köszönt el a tartótisztjétől, hogy „a belpolitikai ?????? összefüggő változások kapcsán az ellenséges megnyilvánulások felderítésére, úgyis mint BM tartalékos TS (társadalmi segítő) is oda fog figyelni”.

Egyúttal izgalmas szellemi kalandtúrára invitáljuk olvasóinkat: segítsenek megfejteni, mit jelent a pirossal keretezett kriksz-kraksz?

 

Segítség! Alkalmi írásszakértők hozzászólásait várjuk a Facebookon: milyen szó olvasható a pirossal bekeretezett részben? Persze a legjobb az lenne, ha maga az érintett világosítana fel bennünket, de erre minimális esélyt látunk.

 

Tehát Szita Károly a legkevésbé sem hagyta maga mögött előző életét: ma már nyilvánvaló, hogy – különösen Kaposváron – tovább éltek azok a részben informális kapcsolatrendszerek, amelyek meghatározták a város politikai sorsát. Ebben Krakus Péternek könnyű volt megtalálni azokat az új igazodási pontokat, amelyek segítették az előre jutást, vagy az életben maradást.

Ugye nem gondolja senki komolyan, hogy Gyenesei István, vagy pl. a Somogyi Hírlap ’89 előtt az MSZMP megyei bizottságába karvastagságú betonacélokkal bekötött vezetői,

köztük a jelenlegi, Lengyel János hótiszta tizenkét éves szűzleányként éltek tovább?

Szita 1989 utáni életének minden percére rányomja bélyegét a múlt: ahogy ő játszott-játszik emberekkel, szemükbe hazudva, hízelegve, aztán hátba döfve őket, és ahogy vele játszottak a felette állók, kihasználva, hogy nem mondhat nemet, és a leggusztustalanabb pocsolyában is meg kell hempergőznie ha az a parancs.

Vajon azok, akik szerint ez lejárt lemez, a gyerekeiket hasonló szellemben nevelik? Hazudj körömszakadtáig, tagadd le a nyilvánvaló tényeket, bele az arcukba, áruld el a barátodat, a családtagjaidat, a szerelmedet? Magát minősíti, aki efölött bármikor képes napirendre térni.

H. I.

Fontos információ: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!