Változnak az idők: néhány éve Szita Károly bloggerként még fel akarta kapcsolni a világítást, most sötétbe borítja Kaposvárt

Emlékszik még valaki az Urbánus blogra?

Lassan nyolc éve lesz, hogy Szita Károly feltűnt a közmédia, az MTVA úgynevezett blogoldalán, mint az „Urbánus blog” gazdája, aki saját gondolatok mellett városi polgármestertársait lett volna hivatott szóra bírni, s ebből egy érdekfeszítő és sokak által látogatott tartalomszolgáltatást létrehozni. Csúnya bukás lett a vége, ám amiért most mégis felidézzük, az a szellemesnek szánt mottó – címképünkön: „Sötétben minden város fekete – Szita Károly blogja – az Urbánus blog felkapcsolja a világítást.” Nos, most ennek éppen az ellenkezőjére készül a „Papa”, Mr. Urbánus, ugyanis a jövő heti, november 24-i közgyűlés elé arról terjesztett be javaslatot, hogy Kaposvár közterületein csökkentsék a közvilágítást ötven (!) százalékkal.

Az előterjesztésben az szerepel, hogy „a közvilágítás energiaigényét 50 %-kal

tervezzük csökkenteni, az egyes utcákban a gyalogos átkelők megvilágítása mellett csökkentjük a világító lámpatestek számát.” Ez elsőre és logikusan azt jelentené, hogy a körülbelül 9000 közvilágítási egység felét vagy eltávolítják – szép munka lesz – vagy kikapcsolják, ha lehet. Azt is tudjuk, hogy a 2013-ban kezdődő lámpacsere idején, melyet a győri Vill-Korr Hungária Kft. végzett, csupán 2600 lámpatestet cseréltek ki újakra, s ezeket nyilván hiba lenne kikapcsolni, lévén energiatakarékosak, tehát az energiazabáló 6400 régiből kell megoldani a takarékoskodást.

Okosváros fényei, avagy Borkai Zsolt napsütötte segge borítja sötétbe a kaposvári utcákat?

Ennek nyilván számos helyen technikai akadályai lesznek,

tehát egyelőre illúziónak tűnik az ötven százalék – az már komolyan a közbiztonság rovására menne – ide értve a hepehupás járdákon várható baleseteket is.

A folyvást az energiafüggetlenségről papoló Szita Károly és a városvezetés egyik legsúlyosabb mulasztása, hogy nem folytatták a közvilágítás korszerűsítését, amíg tehették volna, pályázati pénzből. Sejtjük az okát: a Tiborcz-botrány után, amely végül a legsúlyosabb szankcióval, a teljes pénzmegvonással végződött, a fideszesek számára is „forró krumpli” volt a közvilágítás, így inkább lemondtak róla – most isszuk a levét.

Akárhogy is, de ilyen mértékű szolgáltatáscsökkenés mindenképpen fájni fog:

elképzelhető, hogy a közelmúlt közvilágítási kimaradásai – a belvárosban az Európa téren, a Kossuth Lajos, Szent Imre, Bajcsy-Zsilinszky utcákban, ill. a Füredi úton – már felkészítés volt a komolyabb közvilágítás-csökkentésre.

Szita Károly és elmaradhatatlan sajtókápója, Szekeres-Marno Alán csúnyán pofára estek,

annak idején, mikor az Urbánus blogon úgymond „fel akarták kapcsolni a világítást”. Persze egy fenét: világéletükben az volt a legfőbb céljuk, hogy sötétségben tartsák, akit csak tudnak. Most Szita – akarja, nem akarja – korlátozni fogja a fizikai értelemben vett világosságot, mert a kormány ezt várja el az önkormányzatoktól, s miután elsötétítésben mindig is kiválóan teljesített, nem kétséges, hogy ezúttal is kiváló munkát végez majd.

H. I.


Ezt olvasta már?

Egy kis segítség Kaposvárnak: lazán találtunk egymilliárdot az észbontóan megemelkedett energiaköltségek fedezésére