Szögesdrót a horvát határon, avagy Gelencsér Attilát megint falnak futtatta a pártja?

Az Európai Egyesült Kalifátusok és a magyar férfiasság

Nincs abban semmi meglepő, hogy egy parlamenti képviselő nyilvános megszólalásait a pártja és/vagy frakciója koordinálja: persze kezdeményezhet is, bevállalhat ezt-azt, bár erre érzésünk szerint a Fideszben nincs sok esély. Tudják, hogy ezek a koponyák maximum a kalap megtartására szolgálnak, így biztosak lehetünk abban, hogy Gelencsér Attila tegnapi sajtótájékoztatójának minden betűje előre meg volt írva. Van is némi „dezsavünk” ezzel kapcsolatban: a nemrég történt tragikus dohánybolti merénylet kapcsán ugyanígy küldték a falnak Gelencsért a halálbüntetéssel: olyasmit követelt nyilvánosan, ami magától értetődő képtelenség az Európai Unióban. Most valami hasonló történt, ugyanis két európai uniós tagállam közé szögesdrót kerítést építeni – akár schengeni az egyik, akár nem – a létező legabszurdabb feltételezés, ellentmond mindennek, ami az EU alapértéke. Gelencsér politikai renoméjának viszont abszolúte mindegy, mit követel – eggyel több marhaság szárad rajta vagy kevesebb, nem számít.

Azt, hogy mindez irányított volt, s nem a képviselő saját kezdeményezése, amúgy maguk, ill. a Somogyi Hírlap árulták el azzal, hogy a lap közzétette a sajtótájékoztató meghívóját, ill. meghívóit: az elsőben még nem volt ott a bombasztikus „a horvát határt is lezárjuk, ha kell” pöfeteg, csak a rendkívüli parlamenti ülésnapokhoz kapcsolódó tájékoztatás, aztán nyilván jött az ukáz Habony Árpád sajtóosztályáról, hogy lehet erősebbre venni a figurát Somogyban. Ilyet magától a legderekabb somogyvári testnevelő tanár sem talál ki. Csak halkan tennénk hozzá, hogy horvát határ Baranya megyében is van, de Tiffán Zsoltról pl. nem hallottuk, hogy pengésdróttal a foga közt acsargott volna.

Ezért tartják Gelencsér Attilát, ő az ügyletes bérrettegő. Neki nem zsenánt előadni egy tökéletes blődlit, amelynek kb. annyi az értelme, igazságtartalma, realitása, mint a halálbüntetés követelésének volt, több okból is: egyrészt, ahogy említettük, az EU alapértékeivel, elsősorban a szabad mozgással volna kiáltó ellentétben a horvát határ lezárása, még akkor is, ha átmeneti adminisztratív korlátozásokra adott esetben sor is kerülhet egy schengeni-nem schengeni tagállam közt, a szögesdrótkerítésnek rendkívül rossz a szimbolikus üzenete, amelyet nem engedhet meg magának senki, sem a Bizottság, sem a tagállamok. A legsúlyosabb szankciókra, és még a mostaninál is mélyebb közmegvetésre számíthatna az az uniós ország, amely ezt tenné.

gelencser_sajttaj_modify

Gelencsér Attila sajtótájékoztatója: Magyarország legfeljebb derékban erősödik, viszont mérhetetlenül férfias.

Az egyszerűség kedvéért nem kezdjük el értelmezgetni a képviselő úr okfejtését: a határzár, amelyről a horvát szakasz esetében beszélt, nyilván nem jelent mást, mint amit a szerb-magyar szakaszon jelentett: drótkerítést, GYODÁ-t, és nem pl. élőláncot rendőrökből és katonákból.

A másik, lényegében önmagát cáfoló érv az volt, hogy, mivel Horvátország EU-tag, a migrációs célországokból nem Magyarországra, hanem oda fogják visszatoloncolni a menekülteket, mint beléptető országba. Akkor vajon miért is kéne irtózatos áldozatok árán kerítést húzni a horvát-magyar határra?

A Somogy Tv amúgy július 15-én már foglalkozott a problémával: Gelencsér Attilát, Molnár Péter DK-tagot, és Pintér Lórándot, az Együtt választókerületi elnökét kérdezték a menekültkérdésről. Gelencsér akkor is – a szokásos Fidesz-mantrához igazodva – „gazdasági bevándorlókról” beszélt, és szerinte „férfias döntést kell hozni”. Ekkor még csak úgy fogalmazott, hogy a menekültek közt „szép számban akad gazdasági bevándorló is”, a tegnapi sajtótájékoztatón viszont már nem kevesebbet állított, mint, hogy „a jelenlegi 154 ezer bevándorló csupán néhány százaléka menekült, 90 százalékuk nem háborús övezetből érkezik, ám a veszélyeztettek megkapják a megfelelő gondoskodást hazánkban”.

Hogy ez milyen irtózatos (kettő darab) hazugság, milyen nyilvánvaló, kiáltó ellentétben van a valósággal, arról mondhatni percenként ad hírt a média: Szíria és Afganisztán, ahonnan a Frontex, az unió határvédelmi támogató ügynökségének adatai szerint a menekültek döntő többsége jön, háborús övezet. Tehát épp fordított az arány. Arról pedig, hogy milyen ellátást kapnak, szintén egy világ médiája számol be naponta: az államtól konkrétan semmilyet, lényegében a segélyszervezetek, aktivisták és a lakosság emberi mivoltából még ki nem vetkőzött, fel nem heccelt része gondoskodik róluk.

Azért ezt hangsúlyozzuk ki kellőképpen: tehát Gelencsér Attila, a körzet megválasztott országgyűlési képviselője kiáll egy sajtótájékoztatón, és belemond egy bődületes hazugságot a nyilvánosság arcába. Nem beszélve arról az egyrészt értelmetlen, másrészt végtelen érzéketlenségről és az európaiság semmibe vételéről tanúskodó kijelentést, hogy határzárat kéne vonni Horvátország és Magyarország között. E ponton nem árt megjegyezni azt sem, hogy az ellenzéki pártok, pl. az Együtt (a fent említett Somogy Tv-s riportban Pintér Lóránd), már akkor felhívták a figyelmet, hogy a szerbiai részen épített kerítés ezzel a nem kívánt következménnyel, a migrációs útvonal Horvátország és Somogy felé „terelődésével” járhat. Erről akkor Gelencsérnek érdekes módon még nem jutott eszébe semmi.

Akkor miről szólt ez a helyenként csak gyerekes, máshol ijesztően bornírt kardcsörtetés? Arról, amiről a magyar kormány(párt) eddigi összes megnyilvánulása: a totális impotencia leplezéséről. Gelencsér hőzöng, férfiaskodik, gazdasági bevándorlókról beszél, valójában pedig az általa képviselt hatalom képtelen néhány ezer, a napjait a Keleti Pályaudvar környékén töltő háborús migráns tisztességes ellátására és menekültstátusának a Dublin III. egyezményben vállalt módon való kezelésére. Ennyike.

Tudjuk, van ebben szándékosság is: attól, hogy a világsajtó sorra közli a Keletiről készült kétségbeejtő képeket, Orbán extra pénzt remél az EU-tól, és extra népszerűséget az extra módon idegengyűlölő magyar közvéleménytől, amely most mindenért megint a csúnya külvilágot okolja, a minket „elözönlő afrikai hordákat”, a tehetetlen EU-t és a gonosz USA-t, mely az összeesküvés-elméletek szerint mindezért a felelős. Mint a koldus, aki elvakarja a sebet a lábán, hogy nagyobb részvétet ébresszen maga iránt, mint az anya, aki hagyja sírni a gyerekét, hogy előbbre jusson a postán sorban.

A migránsok számára pedig nehezen elképzelhető, hogy célországgá válnánk: ennél, a Keleti aluljárójánál, a debreceni-bicskei „befogadó” (haha) állomásnál bárhol jobb nekik, nyilván ezért igyekeznek minél gyorsabban el innen, oda, ahol segélyek, emberi tartózkodási körülmények, egészségügyi ellátás, a gyermekeiknek oktatás és gondoskodás várja őket, netán ott letelepedett rokonok támogatása. Az pedig egyenesen szánalmas, hogy most hirtelen mi kezdtünk el aggódni Európa fejlett országainak muszlimizálódása miatt, és, mint Hunyadi korában, Európa védőbástyája szerepében tetszelgünk.

Ez csupán ennyire, centiméterekben is alig mérhetően férfias válasz volt, Attila. Amúgy pedig – csak úgy, minden apropó nélkül megjegyeznénk – az Európai Egyesült Kalifátusokban, melyről Rogán Antal beszélt, négy felesége lehetne az igazhitűeknek, Attila.

H. I.