Őrangyal könyékig a húsosfazékban: Tardi Tamás Ákos viselt dolgai

Közgyűlési alelnök foltos múlttal

Alig kilenc hónap telt el azóta, hogy Tardi Tamás Ákos a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke lett. Ebben, mármint az alelnökségben volt gyakorlata, hiszen korábban, 2015-ig a Fidelitas Országos Választmányánál töltött be ilyen pozíciót. Kilenc hónap alatt néhány jelentéktelen protokolláris megmozduláson kívül csupán egy rosszul sikerült kirohanással vétette észre magát: bár ő a közelében sem járt annak a kaposmérői fórumnak, melyen a helybéliek a polgármesterük által tervezett hulladékfeldolgozó ügyét vitatták meg, utólag felszólította a szervezők által meghívott Pintér Attilát, a tavalyi kaposvári népszavazás kezdeményezőjét, hogy „hagyja békén a somogyi falvakat”. Tardiról két dolgot állítanak biztosan fideszes körökben: egyrészt Gelencsér Attila leghűségesebb szárnysegédje, másrészt pedig fülig sáros olyan zavaros cég-, ill. alapítványi pénzügyekben, melyek évek óta járják az országos médiát.

Az Átlátszóban nemrég jelent meg egy átfogó elemzés „Fidelitas-káderek osztják a hátrányos helyzetű gyerekek pénzeit a Jövő Uniója Alapítványnál” címmel, s nyilván kicsit sem meglepő, hogy Tardi Tamásról sok szó esik benne. Mielőtt a megyei közgyűlés abszolút súlytalan, protokolláris funkciójába ejtőernyőzött, számos cégben, alapítványban volt érdekelt (többen még most is), ill. viselt tisztséget.

Mielőtt ezekről szót ejtenénk, érdemes vetni egy pillantást arra, hogyan is került az egyébként kaposvári illetőségű Tardi vissza a korábban megjárt magas, országos polcokról e szerény kis porfészekbe, ahol most nyilván újra kell építenie magát.

Tardi Tamás Ákos 2008-ban. A kiscsákó a Modern Üzleti Tudományok Főiskolájának hallgatója. Már akkor is tudta, mi a menő.

Gelencsér Attila, Kaposvár képviselője, akiről köztudomású, hogy, miután Szita Károly féltékenyen őrzi az általa körbevizelt területet (immár évtizedek óta), s nem hagyja „Gecsát” érvényesülni, felhalmozódott libidóját a megyei közgyűlés és a kormányhivatal abajgatásában vezeti le. Attilánk kitalálta, hogy Tardinak csináljanak még egy alelnöki helyet a megyei közgyűlésben, ahol egyébként nem is tag.

Jakó Gergely akkori elnök, akiről közismert, hogy Szita Károly gyerekkori barátja, ellenállt, mondván, hogy semmi szükség egy újabb kenyérpusztítóra, hisz így is alig van pénzük saját működésükre.

Valójában azonban Gelencsérnek csak ürügy kellett, hogy nyíltan konfrontálódhasson Jakóval,

és kedvére áskálódhasson, mondván, hogy „Jakó nem dolgozik, eredménytelen, zavaros ügyei vannak”, s kikényszeríthesse lemondását, ezzel visszaszorítva Szita befolyását.

Tardi korábbi viselt(es) dolgairól számos cikk jelent meg az országos sajtóban: írt róla a Magyar Narancs a Kaposvári Egyetem HÖK-elnöksége, ill. a kaposvári Új Nemzedék iroda kapcsán, az Index, a 444.hu: ők a Szerencsejáték Zrt. bőkezű adományait tekintik át, melyeket fideszes háttérszervezeteknek osztogatnak.

Mindenki írt róluk, csak a helyi sajtó nem vett észre semmit.

Az Átlátszó cikke, Becker András munkája, hasonlóan számos korábbi írásukhoz tárt fel minimum kétes pénzügyeket, alaposan kielemezve többek közt a Tardi által jelenleg is vagy korábban tulajdonolt cégek hálóját.

Röviden talán úgy lehetne összefoglalni a lényeget, hogy volt 2014-ben egy, még fideszes mértékkel mérve is csúnya bukta, melynek során az Új Nemzedék Központ a gyermekek üdültetésére szánt négymilliárd forintnyi EU-s pénzt tapsolt el látható eredmény nélkül. A projekt „kidolgozója”

Mihalovits Péter, korábbi Fidelitas-alelnök volt, s az ő jobbkeze – kitalálják? – Tardi Tamás.

Az Állami Számvevőszék vizsgálatot indított az ügyben, melyből a kreatív fidelitasosok úgy másztak ki, hogy nem adták át a megfelelő dokumentumokat a számvevőszéki ellenőrzéshez. A magyarázat az volt, hogy a 2011 és 2014 közötti gazdálkodásról szóló iratok eláztak egy viharban.

Ez a magyar ügyészségnek elégséges indok egy nyilvánvaló csalás feletti szemhunyáshoz…

A fiúk gyorsan csináltak 2015-ben egy másik szervezetet, ennek „Jövő Uniója Alapítvány” lett a neve, s az ehhez kötődő „Őrangyalok Ligája”, melyek két év alatt – az Átlátszó cikke szerint – 828 millió forintnyi bevételhez jutottak. A működésük nagyjából Dévényi „Tibi bácsi” akciórádiuszában mozgott: pl. nevelőotthonban élő gyerekek találkozhattak kedvenc sztárjaikkal. Roppant eredeti.

Tardi Tamás kaposvári, Illyés Gyula utcai lakásába volt bejegyezve alapításkor a Jövő Uniója, és még két másik, Fidelitas-közeli kft.

A szponzorok pedig: Hungarocontrol, Eximbank, Szerencsejáték Zrt.: tehát állami pénz váltott itt alakot – jó Fidesz-szokás szerint – s persze ettől baromi jó üzletembernek képzelik magukat.

Nos, a „Jövő Uniója Alapítvány” kezdetben Tardi kaposvári, Illyés Gyula utcai lakcímére volt bejegyezve…

Itt székel még a Central European Policy Centre Kft., mely ma is Tardi tulajdonában van, és működik, ahogyan a Versus Next Kft. is. Tardi csak nemrég szabadult meg a másik Versus-cégtől, a Versus Generationtól, amelyen keresztül pl. a közel milliárdos árbevételű miskolci Sprint Nyomdaipari Kft.-t 50%-ban tulajdonolta.

Tardi, bár lelépett az alapítványtól 2016-ban, de csak névleg: régi harcostársa, Simonidesz Csaba Gábor, szintén Fidelitas-káder lett helyette a kuratóriumi elnök, egy másik Fidelitas-fióka, Siklódi László Levente – szintén Tardi-haver – pedig váltotta a Versus Generation Kft. ügyvezetői posztján.

Siklódi kulcsszereplője volt a fentebb említett Új Nemzedékes dokumentum-eltüntetési botránynak.

Simonideszről pedig nem árt tudni, hogy úgy vezet most egy milliárdos alapítványt, hogy 2022-ig el van tiltva bírósági határozattal a cégvezetéstől, egy korábbi bedöntött cége miatt.

Nos, kiráz a hideg attól, hogy ez volna az új nemzedék, meg a jövő uniója.

Csak ennyit nem tudtunk eddig Tardi Tamás Ákosról, miután Gelencsér apuka jóvoltából ismét „tényező” lett e vidéken. Vizet ugyan egyelőre nem sokat zavar, de a cégek és alapítványok nyilván dolgoznak becsülettel.

Jah, becsülettel. És a végső tanulságot, reméljük, észrevették: minden szereplőnek qrvára két keresztneve van. Enélkül nincs érvényesülés.

H. I.

Nyilvánítson véleményt (lájk, komment, megosztás, ilyenek) a KAPOS-T Facebook-oldalán!