Hárommilliárd forint, három év: kezdődik Taszáron a reptér környezeti kármentesítése

A szálak itt is Mészáros Lőrinchez vezetnek…

Mi tagadás, a tavaly őszi fejlemények után izgalmasabb hírekre számítottunk Taszár ügyében, bár ahhoz is hozzászokhattunk volna, hogy egyre kevesebben vagyunk, akit érdekel még a sorsára hagyott reptér. Az utolsó információk szerint egy bajai napelemes cég ötven százalék erejéig bevásárolta magát az SGF SILU holdingba, amely a kormányrendelet szerint a „kijelölt” vevő, ugyanakkor a tényleges adásvételnek még híre-hamva sincs, pedig le kellett volna zajlania december 31-ig. Az viszont már bizonyos, hogy – ellentétben a korábbi hírekkel – a jelentős tételnek számító kármentesítés nem a vevőt terheli majd, ezt ugyanis – államköltségen – a HM Védelemgazdasági Hivatal végezteti el hárommilliárd forintért.

Teszi ezt annak ellenére, hogy a honvédségnek papíron

már hosszú ideje semmi köze sincs a taszári reptérhez, pontosabban annak maradványaihoz, az a Nemzeti Vagyonkezelő fennhatósága alá tartozik. A területen ugyanakkor folyik már egy kármentesítés: a kaposvári „intermodális”, más néven Közlekedési Központ Béla király utcai közúti felüljárójának építésekor az ott lévő honvédségi épületek fűtésére szolgáló gázolajtartályok – állítólag – évtizedek óta szivárogtak, s ezért szükség volt az itteni talaj cseréjére,

ami csekély nyolcszázmilliós költségnövekedést eredményezett:

Gyanús áremelések: összesen 1,6 milliárddal nőtt két kaposvári projekt költsége

Az innen kitermelt, szénhidrogénekkel szennyezett talajt szállították

el a taszári reptér déli oldalára, ott létesítettek egy depót (címképünkön), amelyben a kármentesítés pár év alatt megtörténik: a fóliával bélelt depókból az eső szép csendesen belemossa a szennyeződést egy szintén szigetelt medencébe, ahol a szennyezett víz összegyűlik, s ahonnan nyilván elszállítják egy végleges veszélyeshulladék-tárolóba.

Most, vélhetően hasonló technológiával elvégzik a reptér „A” és „B” üzemanyagtelepének kármentesítését: a feladatleírás szerint lesz 4 db munkagödör (össztérfogat: 289.755 m3, összes terület 58 ezer m2); 2 db talajvíz kezelő egység, a megtisztítandó szennyezett vízmennyiség: 47 ezer köbméter. Eltávolítják a földben lévő tartályokat, és a mentesítés végeztével rekultiválják a területet.

Az pedig nyilván senkit nem lep meg, hogy a megbízást ismét

egy Mészáros Lőrinc-közeli cég nyerte el: a Terra-Log Mélyépítő Kft., konzorciumban a Dél-Alföldi Környezettechnika Korlátolt Felelősségű Társasággal. A Terra-Log tulajdonosa az Envirotis Zrt., amely viszont a Global Spectrumon keresztül Halmi Tamásnak, Mészáros Lőrinc jobbkezének tulajdonában van. Így az állami megbízás ismét jó kezekbe kerül – lehet örülni.

H. I.

Címképünkön: az egykori taszári repülőtér területén lévő veszélyeshulladék-lerakó


Ezt olvasta már?

Pár hét után már le is cserélték az eredeti tulajdonosokat a taszári reptér megvásárlására kijelölt cégben