Újabb meglepetés: az a Taszárra kormányrendelettel elővásárlási jogot szerző cég veszi meg az Újpest labdarúgócsapatát is…

…melyet tavasszal alapítottak ötmillió forinttal!

A 24.hu ma megjelent írása újabb vaskos meglepetéssel szolgált a kaposváriakat érzékenyen érintő taszári repülőtér-ügyben: az SGF Silu Global Fund Holding Zrt., amely a kormány kedvezményezettje, és első megnyilatkozásaikban sejtetni engedik, hogy nagy terveik vannak Taszárral, most úgy tűnik, az Újpest labdarúgócsapatát is megvásárolja. Kérdés, hogy egy idén, május 27-én a minimális ötmilliós alaptőkével létrehozott cég mögött kik, milyen befektetők állnak? Mert az nyilvánvaló, hogy a korábban padlóburkolásból, mint főtevékenységből – valamint, ahogy a 24.hu cikkéből kiderül, maszkgyártásból – élő két vállalkozót, Cseke Istvánt és Németh Jánost, pápai ill. zalakarosi lakosokat senki nem vette volna egy pillanatig sem komolyan, ha nem áll mögöttük valaki.

Az egyik lehetőség a Kaposváron már bejáratottnak nevezhető kínai szál:

ne feledjük, hogy annak idején a kínai tulajdonban lévő napelempark földterületét is egy magyar zrt., a Dunántúli Energia Holding vette meg, engedélyeit is ő intézte, s csak miután minden tiszta volt, került képbe a CMC Capital (Hong Kong) Co. Limited kínai nagyvállalat.

Ez a „kínai figura” nagyon is emlékeztet arra, ahogyan a semmiből előtűnő

kis magyar cég hatalmas lehetőséget kap kormányszinten, majd előbukkan mögüle egy tőkeerős távol-keleti partner. Az ázsiaiakat a Fidesz, Szita Károly és Gelencsér Attila mindenben kiszolgálta. Kiváló termőföldre telepíthették a napelemparkjukat, s tulajdonképpen egy olyan biztos befektetést tettek lehetővé nekik, amit játszi könnyedséggel megvalósíthatott volna akár az önkormányzat, akár egy „nemzeti tőkés” – nem kellettek volna hozzá a kínaiak – megfordítva: Kínában is építhettek volna napelemparkot ugyanilyen kondíciókkal, mégsem ott tették, mert itt akarták megvetni a lábukat – hathatós Fidesz-segítséggel.

Az SGF Silu Holdingról megírtuk, hogy a kormányrendelet megjelenése idején

a cégadatbázisban a tulajdonosok rovat üres volt. Később Cseke és Németh megjelent az ügyvezetői beosztás mellett, mint tulajdonos is, és mellettük Kovács Zoltán László, az Újpest FC korábbi csatára. A kínai szálat erősíti, hogy a futballcsapat vásárlását összekapcsolják a luxemburgi Fosun Sports Group-pal, amely Európában komolyabb futballbefektetéseket hajtott végre.

A taszári repülőtér eladásában jelentős szerepet tulajdonít saját magának

Witzmann Mihály, a térség képviselője, s magán kívül Móring József Attilának is köszönetet mondott. A Somogyiban megjelent nyilatkozata viszont megszégyenítő arculcsapás volt Gelencsér Attilának és Szita Károlynak: Witzmann nyilatkozatban alázza őket a semmittevésért, kihangsúlyozva: „…néhány éve azt mondtam a taszáriaknak egy lakossági fórumon, hogy a szavamat adom, hogy mindent elkövetek a reptér hasznosítása érdekében, bár eddig ezt politikai oldaltól függetlenül már sokan megígérték, mégsem történt eddig semmi”.

 

Witzmann Mihály nyilatkozata a Somogyiban: “politikai oldaltól függetlenül”. A tehetetlen, tökörésző vénemberek után itt a két ifjú fideszes titán, akik vállvetve megoldják a térség nagy problémáit. Hát hogyne.

 

Az, hogy „politikai oldaltól függetlenül már sokan megígérték”, egyértelmű üzenet Gelencsér Attila és Szita Károly tehetetlenségéről. Nyilván nem véletlen az sem, hogy Taszárt és a környező, jellemzően baloldali többségű községeket választási eredmények befolyásolása okán csatolták el Kaposvártól a siófoki választókerülethez, ám Witzmann eddig nem sokat törődött Siófokon kívül mással.

Most viszont hirtelen a környék jótevőjeként szeretne feltűnni.

Afelől, hogy Witzmannak és Móringnak volt-e szerepe egyáltalán a tranzakcióban, erős kétségeink vannak: az ilyen súlytalan figurák utólag szoktak értesülni, miről döntöttek a felnőttek. Ahhoz viszont volt eszük, hogy Gelencsért és Szitát alaposan megszégyenítsék.

H. I.


Ezt már olvasta?

Taszári rekviem: elveszett illúziók több felvonásban