Télbúcsúztató, „gec.nagy” hóesés – és akik egyenlőbbek a többi hóembernél

Azok után, hogy Simicska Lajos nemes, már-már Bánk bánhoz méltó haragjában az arcára élvezett egykori harcos- és kollégiumi szobatársának, Orbán Viktornak (magyarul „legec.zte”), mi is vesszük a bátorságot, hogy kissé frivolabban fogalmazzunk ezután. Kissé későn ébredt a Lajos, gyakorlatilag már az emberiség nagyobbik fele tudta azt, amire ő tegnap rácsodálkozott, tudniillik, hogy kik „ezek”, persze beleértve őt is. És úgy látjuk, hogy ezt mifelénk is egyre többen tudják, sőt, ki is merik mondani. Csak nem ártana észrevenni azt sem – s ebben néha még mindig magányosnak érezzük magunkat –, hogy nem kell Budapestre, netán Felcsútra zarándokolni, hogy „ezeket a gec.ket” közelről megcsodálhassuk. Kaposváron is van egy igazi „gec.rezervátum”, ahol a „gec.knek” előjogaik vannak. Például a környékükön korábban és gondosabban takarítják el a havat: van, ahol jóformán meg sem várják, hogy leessen. Képes beszámoló a kaposvári „gec.nagy” hóhelyzetről”.

Kedves barátunktól kaptuk az alábbi pikcsört, sokat nem is kell hozzáfűzni, hacsak annyit nem, hogy attól még láthatóan a választások évében sem lett élettelibb „az univerzum legszebb sétálóutcája”, hogy eltolták a havat…

havas_fo_utca_web

Egy kép, mint ezer szó: most állítólag a hótoló lapátját sem lehet teljesen leengedni, hogy ne kopjon a gumi, ne fogyjon az üzemanyag…

Régóta szóbeszéd tárgya a városban, hogy havazások idején a városi hóeltakarító gépek első útja a „Cseri-tetőre”, a Fidesz-, vagy most már nevezhetjük így: „gec.lakóparkba” vezet, s ott valahogy mindig eredményesebb csatát vívnak az elemekkel a sárga gépek, mint a város más területein. Erről pedig mi készítettünk néhány szerény fotót:

iszak_utca_hoban

A Donner egyik legforgalmasabb utcája, az Iszák valahogy mindig lemarad a hóeltakarítók térképéről.

bartok_utca_hoban

Ha valaki netán úgy gondolná, hogy a mostoha sorsú Donner egy másik úton (ahol a buszok is járnak) jobban megközelíthető, téved.

cseri_ut_tiszta

Ehhez képest a Cseri út, 2015. 02. 07. 15.00. A többi kép is ekkor készült. Gec.tiszta, elvégre itt urak járnak, nem is akármilyenek.

körösi_csoma_ut_tiszta

A Kőrösi Csoma út is mintaszerű, gyanítjuk, hogy ezt sem a helyi erők takarították.

A Nagyváthy János utcán szintén látszik a hóemberek gondos munkája, ám az igazi meglepetés, a Rue de Szita Károly utcába, lánykori nevén a Nagyváthy közbe fordulva ér bennünket: az úttest havas ugyan, de, ha kissé jobban megnézzük, mintha csak egy zsenge kora tavaszi hózápor érte volna, s nem a tegnapi brutális huszonöt centi. Tehát itt még azelőtt járt a takarítóbrigád, hogy a hóesés elállt volna, míg a városban késő estig kaotikus állapotok uralkodtak.

nagyvathy_ut_tiszta

A Nagyváthy is nagyságrendekkel tisztább, mint a környező utcák, de az igazi meglepetés…

nagyvathy_koz_tiszta

…a Nagyváthy közben ér bennünket: az úton vékonyka kis hóréteg, a szélén jól látható, hogy a nagyját eltolták, még a hóesés vége előtt. Nincs még egy olyan kertvárosi eldugott mellékutca, amely ilyen gondoskodásban részesült volna…

Találós kérdés: vajon ki a … az a fontos ember, aki itt lakik?

A kaposvári hóhelyzethez amúgy hozzátartozik: erősen tartja magát egy másik legenda is, miszerint az eltakarítóknak parancsba van adva: tilos a hóekét teljesen az aszfaltig leengedni, mert akkor egyrészt nehezebben mozog, tehát többet fogyaszt a gép, másrészt a drága gumilemez az alján túl gyorsan elkopik. Örülnénk, ha ezt olvasóink közreműködésével meg lehetne erősíteni vagy épp cáfolni – már csak a „gec.nagy” tisztánlátás érdekében is.

Mielőtt a hóvakság végleg erőt vesz mindannyiunkon.

H. I.