Levél a Telekomtól: mostantól a Kalásznet ügyfele vagy, ha akarod, ha nem – vagy mégsem?

És azt tudta, hogy Kaposvár egy falu Baranyában?

Sok kaposvári fogadta megütközve és értetlenül azt a levelet, amelyet a Telekom küldött ki ügyfeleinek tavaly év közepe táján. A tértivevényes küldeményben az állt, hogy a cég felmondja az érvényes vezetékes telefon, internet-, és kábeles televízióműsor-szolgáltatási szerződést, de, hogy „ne maradjanak ellátás nélkül”, átveszi őket egy bizonyos „Kalásznet Kft.”, mely ugyanazért az árért  szolgáltat – mindezt 2018. november elsejétől. Eljött a november, és – legalábbis számos háztartásban – nem történt semmi. Próbáltunk utána járni az ügynek, de első körben valószínűleg csak a nyitott kérdések számát sikerült szaporítani.

Már az is meghökkentő, hogy a Kalásznet Kft. száz százalékban Telekom tulajdon,

így a laikus számára kevéssé érthető, hogy miért van szükség az ügyfelek „passzolgatására”. Persze tudjuk, hogy a nagyobb cégek a költség-nyereség trükkös áramoltatására, a felelősség hárítására gyakran alkalmazzák ezt a módszert, s ma már a távközlés szabad piac, köszönhetően az Uniónak.

 

A Telekom levelének bevezetője, amelyben közlik a kaposvári előfizetők egy részével, hogy átkerülnek a Kalásznethez. Kérdés, hogy ez hány esetben valósult meg, ha egyáltalán, és aki mégsem, az miért nem kapott korrekt tájékoztatást.

 

Szerződni szabadon lehet, s – hál’ istennek – több szolgáltató is van Kaposváron. Persze korántsem annyi, s olyan körben, mint szeretnénk, mert pl. UPC csak a műholdvevőivel, a Digi pedig csak a város egy korlátozott részén van jelen – this is Kaposvár. Utóbbi állítólag annak idején terjeszkedett volna, de az optikai kábelek árkainak ásása közben olyan áthatolhatatlan rétegekbe ütközött, hogy inkább felhagyott a próbálkozással.

Mint az közismert, Kaposvár gránitszilárdságú alapokra épült abból a szempontból (is), hogy ki, mikor, mire vállalkozhat a városban, s ezt ki mondja meg.

A Kalásznet honlapján Kaposvár Baranya megyében van. Somogyba egyedül Csököly került.

A Telekom kétféle technikával is szolgáltat: egyrészt a régi postai rézdróton, amelyen anno a tekerős telefonok működtek. Ma már ezen is eltalál a HD-tévéadás, meg 10-12 megabit letöltési sebesség, hála a technikának. A másik módszer a Vidanet koaxiális hálózatának bérbe vételével egy nagyobb sebességű szolgáltatás,

melyre viszont meglehetősen sok a panasz mostanában.

Hogy a Kalásznet-akciónak mi értelme volt, arra egyelőre senki sem tudott választ adni. Adva volt „x” számú Telekom-ügyfél, akik egyáltalán nem kaptak értesítést. Mások megkapták a levelet, ám a megadott határidőig nem történt semmi. Volt, aki bement a Fő utcai Telekom-irodába, ahol azt mondták neki, hogy „nem kell foglalkozni az üggyel, nem történik semmi”.

Annyit kizárásos alapon sejteni lehet, hogy azokat nem keresték meg, akik a szolgáltatást a rézdróton, tehát a régi telefonhálózaton keresztül kapják, s azok egy része kapott, akik a Vidanettől bérelt koaxiális kábelen át.

Felhívtuk a Kalásznetet, ahol az ügyfélszolgálat szerint

ők bizony rendben működnek: Kaposváron is szolgáltatnak azon lista alapján, amit a Telekomtól megkaptak.

A Kalásznet honlapján vizsgálódva is úgy tűnik, hogy minden a legnagyobb rendben – elsőre legalábbis. Másodikra már azért kissé furcsálltuk, hogy a főoldalon Somogy megye alatt csupán Csököly van feltüntetve, majd némi keresgélés után meglepve tapasztaltuk, hogy sokat szenvedett városunkat Baranya megyébe teleportálták Jákó, Kadarkút, Gige (ez fájt a legjobban), Kaposfő, Kiskorpád, Mezőcsokonya, Rinyakovácsi és Somogysárd – és Pécs! – társaságában.

Ugyanakkor az internet dzsungelében annak is megtaláltuk a nyomát, hogy más városokban – ahol a Kalásznet magabiztos tájékoztatása szerint jelen vannak, konkrétan Győrben – az érintettek kaptak levelet, hogy sztornó, lefújva minden, „nem lesz Kalásznet Győrben”, aláírás Telekom. Kaposváron viszont biztosan volt olyan ügyfél, aki nem kapott ilyet, ami azért enyhén szólva taplóság.

Egyszóval kíváncsiak lennénk, hogy mi is a helyzet Kalásznet-ügyben:

vannak egyáltalán ügyfelei a cégnek Kaposváron? Aki kapott levelet, mindenkinek megváltozott a szolgáltatója? Aki mégsem, annak szólt valaki? Hálásak lennénk, ha segítenének.

Kérdéseinket természetesen feltettük a Telekom sajtóosztályának – ha válaszolnak, mi közzétesszük a történetünk következő részében, ahol azt is megosztjuk olvasóinkkal, hogy szerintünk miféle spekuláció állhatott a balul sikerült „Kalásznet-kaland” hátterében.

Annyit elárulunk, hogy szerintünk köze van ahhoz, hogy a Magyar Villamos Művek

saját közlése szerint csupán két év csúszással tudja bekapcsolni Kaposvárt a szélessávú internethálózatba, annak ellenére, hogy a maga körül mostanában eszelősen pusztító Palkovics miniszter szerint már befejeződött a program az egész országban.

H. I.


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!