Rendkívüli: értesüléseink szerint háromszáz fős terrorelhárító egységnek épül laktanya a Cseri parkban!

Kalandjátszótér kis hibával

Nemrég kaptunk a Cseri parkban rendszeresen kutyát futtató olvasónktól egy információt, mely szerint a sokáig elhanyagolt területen mostanában földmérők jelentek meg. Kérdésére elmondták, hogy valamiféle katonai beruházás kezdődik, s ők a telekkialakítás előzetes méréseit végzik. Közben már hónapok óta azt is tudni lehet, hogy a kaposvári önkormányzat és Orbán Viktor miniszterelnök saját, külön bejáratú fegyveres testülete, a Terrorelhárítási Központ tárgyalásokat folytat a Pártok Házaként ismert Szent Imre u. 14. számú épület átvételéről. Innen a városi földhivatal már ki is költözött, és a különböző bérlőkkel, ill. résztulajdonosokkal egyezkednek. Most pedig több forrásból is megerősítést kaptunk egy Cseri parki beruházásról: a TEK-nek valóban szándékában áll egy másfél hektáros területet megvenni, és ott a tervek szerint egy év múlva már készen is áll a háromszáz fős elhelyezési körlet, mely információink szerint a Szent Imre utcába tervezett parancsnoki épülettel együtt egy dél-dunántúli regionális terrorelhárító központ lesz. A kezdeményezés valódi hátteréről persze csak sejtéseink lehetnek.

A Cseri parkban a régi szép szocialista majálisok kimúlása óta az enyészet, a pusztulás az úr: legfeljebb régi szerelmek lábnyoma után kutathat itt a nosztalgiázó lélek. Akit a megszokottnál kicsit jobb emlékezőtehetséggel vert meg a sorsa, az még azt is fel tudja idézni,

hogy a kétezres évek elején a Szita-féle városvezetés ide egy kalandparkot álmodott.

Nos, az álmok megvalósulnak, ha nem is az eredeti formájukban: lesz kalandpark, csak éppen zártkörű. Lehet majd magasról ugrálni, kötélpályán csúszni, sárban fetrengeni, paintballozni, célba lőni, s mindent, mit a kalandvágy diktál, azzal az apró megszorítással, hogy mindez csupán a nagyérdemű terrorelhárítók szórakoztatására szolgál majd,

kérdés, hogy mit szólnak mindehhez a környéken lakók.

Szerintünk üdvös lesz, ha mindenki alaposan felkészül június elsején 17.30-ra, mikor Szita Károly az Erdősor és a Madár u. kereszteződésénél várja a környéken lakók kérdéseit a “Kaposvári Beszélgetések” keretében. (A sárga cédulát már ne tessék keresni a kezében, azzal tavaly röhögtette ki magát.)

De félre az élcelődéssel: nem tudjuk még pontosan, hogy mit is takar ez a terv. A TEK azért kérte a Szent Imre utcai épületet, hogy közel lehessen a megyei és városi rendőr-kapitányságokhoz – hiszen az a biztos, ahová gyalog is odaér a kommandós.

Valóságos kis hatalmi tömb alakul ki ismét a Szent Imre-Damjanich-Hunyadi utcák által határolt területen, ahogy régen: ki emlékszik már arra, hogy a volt református iskola egykor munkásőr-laktanya volt, s persze nem véletlen, hogy az MSZMP városi és megyei bizottsága is itt székelt.

 

A Cseri park ma, a hajdanvolt lőtér helyén, régi szerelmek és majálisok színhelye. Valahol az Erdősor utca felőli részre tervezik a laktanyát. Ha valaki nem tudná, a pusztuló emlékmű Varga Imre Kossuth-díjas szobrász alkotása, középső részéből már eltűntek az aranyszínű ötágú csillagok.

 

A Cseri parkbéli beruházás sem új ebből a szempontból: itt lőtér működött régen. Most csupán madárfütty és olykor kutyaugatás hallatszik, de lehet, hogy már nem sokáig tart az idill. Az persze még nyitott, hogy milyen funkciókat telepítenek ide: lehet, hogy csak szállásterület lesz az állománynak. Akkor viszont tisztázni kéne sürgősen, hol helyezik el a TEK kötelező felszerelését, a páncélautókat, esetleg helikoptert, a fegyverarzenált, a gyakorlóteret, s mindazt, ami egy háromszáz fős, amúgy köztudomásúan állig felfegyverzett alakulat tartozéka.

És persze az is, hogy minderre miért van szükség, és honnan van pénz.

Vajon miért kell a magyar hadsereg nyomorúsága mellett (tizenöt tankunk és nulla darab harci helyzetben bevethető helikopterünk van) egy sehová: a NATO-együttműködés és a belügy fennhatósága alá sem tartozó komplett haderőt immár regionálisan is fejleszteni? Azt is tudjuk, hogy nem a határőrizet miatt van rá szükség, hiszen a határvadász egységeket más szervezet, más forrásból építi.

 

Az Orbán Viktor magánhadseregéről szóló Index-cikk címe. A New York Timesben is téma volt.

 

Sokszor felmerült már – persze ellenzéki körökben – hogy Orbán nem véletlenül fejleszti és építi sok-sok tízmilliárdból a Terrorelhárítási Központot afféle magánhadseregként.

Minden eshetőségre van forgatókönyv, ha netán át kéne adni egyszer a hatalmat.

Ha sejtésük és a hírek nem csalnak, akkor ennek lehetünk tanúi elsőként a leghűségesebb Fidesz-városban, Kaposváron.

H. I.

Nyilvánítson véleményt (lájk, komment, megosztás, ilyenek) a KAPOS-T Facebook-oldalán!